Istoriškai metų pabaiga NT vystytojams būdavo pats darbymetis, nes po vasaros atostogų grįžę pirkėjai suskubdavo ieškoti naujų namų. Tuo tarpu šių metų spalį Vilniuje buvo susitarta dėl 406 butų pardavimo, iš kurių 186 ekonominiame, 184 vidutiniame ir 36 prestižiniame segmente. Tai yra 36 proc. mažiau nei tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais ir 22 proc. mažiau nei 2019 m. spalį. Mažėjantiems pardavimams priežasčių daug – sparčiai išaugusios kainos, rekordiškai žema pasiūla, prisisotinusi rinka.

„Jei šių metų pirmieji trys ketvirčiai sostinėje pasižymėjo rekordiniais pardavimais, net 86 proc. viršijusiais 2020 m. rezultatus, tai panašu, kad paskutinis metų ketvirtis bus gerokai ramesnis. Prognozuojame, kad per paskutinius tirs mėnesius bus parduota apie 1200-1600 vnt. butų, kai pernai tuo pačiu laikotarpiu pardavimai siekė 2000 vnt.“, – komentuoja „Realco“ finansų direktorius Lukas Cicėnas.

Vystytojai skuba statyti

Nepaisant sulėtėjusios NT rinkos, vystytojai aktyviai dirba siekdami išpildyti savo įsipareigojimus pirkėjams. Metų pradžioje tik apie trečdalis pasiūloje buvusių būstų buvo dar nepradėti statyti arba pačioje pradinėje statybų stadijoje, o net apie 40 proc. pasiūlos buvo jau užbaigtuose projektuose. Dabar situacija rinkoje kardinaliai kitokia – net apie 45 proc., kone pusė, pasiūloje esančių būstų yra statomi, o pastatytų nėra nė ketvirtadalio (23 proc.).

„Prasidėjus pirkimo bumui, kuris tęsėsi visą pirmąjį metų ketvirtį ir balandį, būstų pastatytuose projektuose pasiūla išseko, todėl vystytojai, matydami tokią aktyvią rinką, skubėjo pildyti sandėlį ir pirkėjams pasiūlyti naujų būstų – pirmo ketvirčio pabaigoje net 52 proc. pasiūloje esančių būstų buvo „popierinėje“ stadijoje. Dabar kaip tik ir vyksta intensyvi šių projektų statyba“, – teigia L. Cicėnas.

Vilniuje pirkėjai gali rinktis būstą net 34-iuose šiuo metu statomuose projektuose. Populiariausiais rajonais Vilniuje išlieka Pilaitė, Šnipiškės ir Naujamiestis. Tačiau, augant parduodamo būsto kainoms ir trūkstant sklypų arčiau miesto centro, NT projektai pradedami aktyviau vystyti ir atokesniuose miesto rajonuose – tolimesnėje Pilaitės dalyje, Lentvaryje, Naujojoje Vilnioje, Gulbinuose.

Statybas lėtina medžiagų trūkumas

Visgi, siekiant patenkinti naujo būsto alkaną rinką, įvykdyti įsipareigojimus pirkėjams ir kone vienu metu pradėjus vystyti kelias dešimtis didesnių bei mažesnių projektų, vystytojams tenka susidurti su naujais iššūkiais – brangstančiomis statybinėmis medžiagomis ir jų tiekimo trikdžiais, taip pat darbuotojų trūkumu, dėl ko kai kuriais atvejais gali ilgėti darbų atlikimo terminai.

„Kai metų pradžioje NT rinkos dalyviai aktyviai planavo statybas ir į priekį užsisakinėjo medžiagas ir darbus, stebėjome staigius kainų šuolius praktiškai visose medžiagų kategorijose. Situacija išlieka sudėtinga visoje Europoje, tad kol kas tikėtis žaliavų kainų kritimo – sunku.

Negana to, pastaruoju metu, norėdami startuoti su naujų projektų statybomis, vystytojai susiduriama ir su dideliu rangovų užimtumu – kai kurie rangovai darbų turi metams į priekį ar net ilgesniam periodui“, – vardina L. Cicėnas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją