Sutarties projektui pritarė 32 tarybos nariai, prieš balsavo 11, susilaikė vienas sostinės politikas.

Sutartį planuojama pasirašyti su investicijų bendrove „BaltCap“ – fondas užėmė iš projekto pasitraukusios koncerno „Icor“ įmonės „Axis industries“ vietą.

Tarybai pritarus, su koncesininku sutartį galima pasirašyti iš karto – savivaldybės atstovų teigimu, tai bus padaryta „artimiausiu metu“.

Pakeitimus derino su ministerija, VPT

Savivaldybės Viešosios ir privačios partnerystės skyriaus vedėja Agnė Šataitė patikino, kad sutarties projekto pakeitimai yra suderinti su juos inicijavusia Švietimo, sporto ir mokslo ministerija ir Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT), kuri „neturi jokių pretenzijų“, nes neįžvelgia esminių sutarties sąlygų pakeitimo.

VPT pritarimu, sutarties projekte atlikti tik nedidelės redakcinės-gramatinės korekcijos, įskaitant ir įtraukiamus Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos įsipareigojimus – 53 mln. 392 tūkst. eurų, jie anksčiau buvo numatyti kituose dokumentuose. Be kita ko, įvardijama, kad stadionas turi būti UEFA IV kategorijos, koreguojamos sumos perkeliant jas iš galutinio pasiūlymo.

Atskiras susitarimas – po sutarties pasirašymo

Kaip informavo A. Šataitė, po sutarties pasirašymo bus patvirtintas atskiras susitarimas dėl koncesijos sutarties pakeitimo – čia būtų patikslinta investicijų grąžos normos sąvoka, aprašomos procedūros, jog rizika gauti UEFA IV stadiono kategoriją tenka koncesininkui. Taip pat tikslinama, jog koncesininkas turi teises tik į baudas ir nuostolių atlyginimus, kurie yra numatyti sutartyje, tikslinami atsiskaitymo, mokėjimo tvarkos terminai.

„Finansinis veiklos modelis nesikeičia, tai yra tik redakcinio pobūdžio pakeitimai, skirti tam, kad ateityje būtų užkardyta bet kokia rizika kam nors teigti, kad buvo nesilaikoma procedūrų, numatytų Koncesijų įstatyme“, – pabrėžė A. Šataitė.

Papildomuose dokumentuose įvardijamas siekis įrengti stadione papildomas 3 tūkst. vietų be planuotų 15 tūkst., įtvirtinama, jog būtų imamasi priemonių, jei koncesininkas įvykdytų ne visus reikalavimus siekiant objekto pripažinimo UEFA IV kategorijos stadionu.

Infrastruktūrai – dar 35 mln. eurų

Opozicija piktinosi, jog sutartis įkelta tik pirmadienio vakarą, tad ne visi tarybos nariai spėjo su ja detaliai susipažinti, be to, buvo raginama palaukti detalesnių VPT atsakymų, ar pakeitimai iš tiesų negali būti laikomi esminių sutarties sąlygų keitimu.

Taip pat opozicija kėlė klausimų dėl to, kiek prireiks papildomų investicijų į aplinkinę teritorijos infrastruktūrą.

Savivaldybės Infrastruktūros skyriaus vedėjas Virginijus Pauža patvirtino, kad aplinkinei teritorijai tvarkyti savivaldybei gali prireikti dar iki 35 mln. eurų. Anot jo, šiuo metu infrastruktūros projektas yra „baigiamojoje stadijoje“.

„Projektavimo darbai pagal sutartį kainuoja apie 300 tūkst. eurų, rangos darbai, pagal pirminius paskaičiavimus, kainuos 35 mln. eurų“, – sakė jis.

Meras Remigijos Šimašius tvirtino, kad galutinė kaina priklausys nuo projekto, į šią sumą įtraukiami ir apie 3 mln. eurų europinės paramos Šeškinės šlaitų sutvarkymas įrengiant pėsčiųjų ir dviračių infrastruktūrą.

Diskusijos tęsiasi nuo 2015-ųjų

Diskusijos dėl nacionalinio stadiono Vilniuje statybų, vietoje nebaigtų stadiono konstrukcijų Šeškinėje, vyksta nuo 2015-ųjų. Daugiau nei 150 mln. eurų vertės projektas pastaraisiais metais strigo kilus ginčų su teisėsauga ir Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT), pripažinusia koncesijos konkursą neteisėtu, tačiau teismas šį sprendimą panaikino, o tarnyba teismo verdikto nebeskundė.

Savivaldybės įsipareigojimai sutartyje siekia apie 100 mln. eurų, valstybės – 53,4 mln. eurų.

Stadiono koncesijos konkursą laimėjusio konsorciumo atstovai „Axis industries“ rugpjūtį pranešė, jog traukiasi iš projekto dėl išaugusių statybos kaštų rizikos, o jos vietą užims „BaltCap“ fondas, iki šiol buvęs finansiniu partneriu.

„BaltCap“ fondo partneris Šarūnas Stepukonis BNS rugpjūčio viduryje yra sakęs, kad anksčiau planuota stadiono statybą patikėti bendrovei „Veikmės statyba“, tačiau toliau vertinami ir kitų potencialių statytojų pasiūlymai, tarp jų – „Conresta“ ir Panevėžio statybos trestas.

Pagal sutartį, ant Šeškinės kalvos turėtų būti pastatytas daugiafunkcinis sporto kompleksas, kurį, be nacionalinio stadiono, sudarytų dar 15 sporto objektų: lengvosios atletikos aikštė, 6 krepšinio salės, 3 futbolo treniruočių aikštės, rankinio, gimnastikos, bokso salės. Taip pat būtų statomi sporto muziejus, bendruomenės centras, biblioteka, vaikų darželis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)