Pasak Tado Povilausko, šiemet po ilgos pertraukos būsto kainos Lietuvoje auga sparčiau nei darbo užmokestis, tačiau skirtumas nėra didelis – tik apie 3 procentus.

„Dėl to dramatizuoti padėtį, kad dabar jau yra situacija, jog būstas nėra įperkamas, ar turime tokią situaciją, kai reikia stabdyti NT rinką, manau, yra per anksti“, – SEB Baltijos šalių ekonomikos apžvalgos konferencijoje antradienį sakė T. Povilauskas.

Tačiau jis atkreipia dėmesį, kad sąlygos būsto įperkamumui prastėti yra palankios, nes NT toliau turėtų brangti sparčiai.

Tuo metu atlyginimai, anot SEB ekonomistų, kitais metais augs 6-8 proc., nors T. Povilauskas atkreipia dėmesį, kad prognozė yra ganėtinai konservatyvi, nes sparčiau gali būti didinami viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimai.

„Yra tam tikros būsto pasiūlos problemos, augantys statybų kaštai, tam tikrų darbuotojų trūkumas, paklausa yra labai stipri. Žiūrint į ateitį yra labai tikėtina, kad būsto kainų augimas bus labai stiprus. (...) tendencijos prastėti įperkamumui yra palankios“, – pabrėžė jis.

Pasak jo, SEB ekonomistai aktyviai seka pasiūlą būsto rinkoje, nes tai yra sveikiausias veiksnys, galintis pristabdyti kainų augimą.

„Bet naujausi duomenys iš Statistikos departamento, tarkime, pradėtų statyti būstų skaičius Vilniuje ir Vilniaus rajone antrąjį ketvirtį buvo mažiausias per tris ketvirčius“, – atkreipė dėmesį T. Povilauskas.

Registrų centras rugpjūčio pradžioje skelbė NT sandorių statistikoje nepastebintis jokių aktyvumo mažėjimo ženklų.

Pasak Registrų centro, šiemet sausio-liepos mėnesiais įregistruota 93,6 tūkst. sandorių – 42 proc. daugiau nei pernai sausį-liepą. Vien liepos mėnesį buvo 14,9 tūkst. sandorių – 22 proc. daugiau nei prieš metus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)