Po kviestinio architektūros konkurso, kuriame architektai ir jų grupės galėjo teikti savo projektines koncepcijas dabartinio Klaipėdos prekybos centro „Banginis“ rekonstrukcijai, jo valdytojai išsirinko labiausiai patikusią idėją ir viešai skelbia projektinius pasiūlymus.

Įmonė „SSPC-Klaipėda“ inicijavo prekybos paskirties pastato, įsikūrusio Klaipėdoje, Šilutės pl. 35, rekonstravimo projekto rengimą. Jos užsakymu architektų įmonė „313 Architects“ parengė projektinius pasiūlymus, kuriuos jau galima pamatyti viešai.

Projektą vystys komercinio nekilnojamo turto valdytoja „Baltic RED“, teiksianti koncepcijos kūrimo, statybų organizavimo ir priežiūros, patalpų nuomos bei turto valdymo paslaugas.

Atliekant plėtros darbus, naujame prekybos centre planuojama integruoti administracinės paskirties pastatą. Anksčiau skelbta, kad įgyvendinus projektą planuojama bendrą objekto plotą padidinti apie 60 proc.

Citify nuotr.

Architekto Luko Sturio parengtame projektiniame pasiūlyme nurodoma, kad esamas 29 tūkst. kv. m bendrasis prekybinio pastato plotas po rekonstrukcijos išsiplės iki 42 tūkst. kv. m.

Vietoje vieno aukšto „Banginio“ pastato iškils dviejų aukštų statinys su integruotu aukštybiniu pastatu, kuris planuojamas 71 m aukščio (15 aukštų). Pažymima, kad numatomi statiniai neviršija leistino aukščio, kuris pagal Klaipėdos miesto teritorijos bendrą planą, yra iki 80 m.

Rekonstruojamame pastate numatomi įrengti du pagrindiniai įėjimai iš Vakarų ir Šiaurės pusėje esančios atviros automobilių stovėjimo aikštelės.

Projekte numatoma dalyje zonos įrengti požeminę automobilių saugyklą. Viso suprojektuotos 975 automobilių stovėjimo vietos (877 antžeminės ir 98 požeminės). Iš jų 30 vietų žmonėms su negalia.

Pirmame aukšte veiks į greitą kasdienį, tačiau plataus asortimento apsipirkimą orientuotos parduotuvės, tarp jų išliks „Maxima“ ir „Senukai“.

Citify nuotr.

Antrame prekybos centro aukšte įsikurs pramogų ir laisvalaikio vietos, kavinės, kino teatras, bus atidarytas naujo koncepto edukacinis vaikų pramogų centras „CurioCity“.

„Įėjus į pastatą patenkamą į bendrą erdvę jungiančią esamą buitinių prekių parduotuvės prekybos salę, rekonstruojamą maisto prekių prekybos salę ir projektuojamas mažąsias prekybos patalpas. Iš bendros erdvės numatomas patekimas į antrą aukštą eskalatoriais, kur užkilus atsiduriama į maisto paviljoną (mažųjų kavinių zoną), už kurių projektuojamos kino teatro patalpos ir vaikų edukacinė zona“, – rašoma projektiniame pasiūlyme.

Didelis dėmesys skirtas ir korpuso „penktojo fasado“ – stogo – sprendiniams. Administracinio pastatas planuojamas su eksploatuojamu stogu, kuriame siūloma įrengti apželdintą stogo terasą, kuri būtų pritaikyta apžvalgos aikštelei ir ramiam administracinio korpuso darbuotojų ir prekybos pastato lankytojų poilsiui.

Keičiantis prekybos centro koncepcijai, keisis ir jo pavadinimas – po rekonstrukcijos „Banginis“ duris atvers ne tik iš esmės atsinaujinęs, bet ir nauju pavadinimu „Mega“. Lietuvoje tai jau bus antrasis prekybos ir laisvalaikio centras tuo pačiu pavadinimu. Prekybos ir laisvalaikio centras „Mega“ Kaune veikia nuo 2005-ųjų metų.

Citify nuotr.

„Rinkos poreikiai keičiasi, todėl nusprendėme keisti Klaipėdos prekybos centro „Banginis“ koncepciją bei rekonstrukcijos metu įgyvendinti planingą strateginę prekybos ir laisvalaikio centro „Mega“ plėtrą Lietuvoje. Tikimės, kad geriausia bendra pastato architektūrinė koncepcija bus grindžiama estetiniais, funkciniais ir socioekonominiais argumentais, o konkurso dalyvių pasiūlymai prekybos centro aukštybiniam administraciniam pastatui bus integrali aplinkos dalis“, – pranešime teigia šį projektą vystančios komercinio nekilnojamo turto plėtros ir valdymo bendrovės „Baltic RED“ generalinis direktorius Artūras Pitkauskas.

Vystytojas tikina, kad rekonstrukcijos ir plėtros darbus planuojama vykdyti, neuždarant prekybos centro ir tik minimaliai trikdant čia įsikūrusių prekybos ir paslaugų vietų veiklą. Be to, prekybos centro „Banginis“ rekonstrukcijos ir plėtros darbai numatomi vykdyti vienu metu su šalia vyksiančiais žiedinės sankryžos ir estakados statybos darbais.

Planuojama, kad dabartinio Klaipėdos „Banginio“ vietoje „Mega“ duris atvers 2022 m. pabaigoje–2023 m. pradžioje.

Prekybos centrai „Banginis“ ir Kauno prekybos ir laisvalaikio centras „Mega“ priklauso įmonių grupei „Litvalda“, kuri valdo įvairų komercinį nekilnojamąjį turtą visoje Lietuvoje. Kontrolinis „Litvaldos“ akcijų paketas priklauso Augustinui Rakauskui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)