Didžiasalio seniūnas Antanas Pauliukėnas sakė, kad dar daugiau sandorių buvo sudaryta privačiai. Tik keista, kad naujieji savininkai į įsigytus butus gyventi nesikrausto.

Perka dėl vizų, nori pabėgti

Anksčiau skelbta, kad ypač mažomis kainomis pasižymintis NT Didžiasalyje patrauklus trečiųjų šalių piliečiams, pavyzdžiui, rusams ar baltarusiams.

Migracijos departamentas „Delfi“ anksčiau yra aiškinęs, kad jei užsienietis ne iš Europos Sąjungos šalių turi dokumentą, patvirtinantį, jog jis Lietuvoje yra įsigijęs NT, jam gali būti išduota Šengeno viza. Ši viza suteikia užsieniečiui teisę atvykti į Šengeno erdvę ir būti joje vizoje nurodytą dienų skaičių. Maksimalus buvimo Šengeno erdvėje su šia viza laikas yra 90 dienų per 180 dienų laikotarpį.

Tačiau NT Didžiasalyje pardavinėjantys Turto banko vadybininkai teigia, kad bendraujant su galimais pirkėjais susidaro įspūdis, jog didžiausią įtaką sujudimui rinkoje turėjo karantinas ir žmonių noras pabėgti į užmiestį.

„Žmonės skambina ir tikslingai klausia, kokie objektai siūlomi užmiestyje.

Tokiuose miesteliuose kaip Didžiasalis butą galima įsigyti vos už kelis šimtus eurų. Žinoma, tokių butų būklė nėra gera ir reikia investuoti į remontą, tačiau sutvarkius galima pabėgti iš miesto į prižiūrimą miestelį (sutvarkytos gatvės, privatūs namai), arčiau gamtos.

Kita kategorija pirkėjų – lietuviai gyvenantys užsienyje, jie įsigyja tokius pigius butus, kad turėtų kur apsistoti grįžę į Lietuvą. Po keletą butų Didžiasalyje yra nupirkę tiek pavieniai privatūs asmenys, tiek įmonės“, – dėstoma Turto banko pateiktame komentare.

Turto banko vadybininkų teigimu, parduoti šiuo metu turtą nėra sudėtinga, kainos kyla, objektai graibstomi.

„Per šiuos metus Didžiasalyje esame pardavę 23 butus už 22 tūkst. eurų, pigiausias butas kainavo vos per 300 eurų, brangiausias – 2650 eurų.

Šiuo metu aukcionuose yra siūlomi dar 7 objektai Didžiasalyje, iš kurių 6 yra butai ar butų dalys ir vienas gyvenamasis namas su žemės sklypu, 3 iš šių objektų yra paveldėtas turtas.

Šiais metais planuojama parengti pardavimui dar 4 objektus šiame miestelyje, iš jų 2 yra paveldėtas turtas. Visi yra butai ar jų dalys“, – informavo Turto bankas.

Ne viską parduoti lengva

Savo ruožtu VMI nepriemokų administravimo departamento direktorė Irina Gavrilova sakė, kad butų pardavimas Didžiasalyje yra sudėtingas dėl labai prastos jų būklės.

„Daugumos butų įėjimo durys išlaužtos, beveik visuose butuose yra stipriai atsilupusi sienų ir grindų danga, grindų plytelės apdaužytos, nutrupėjusios, linoleumas atšokęs, tapetai apsilupę, suplėšyti arba purvini, beveik visų butų vonios kambaryje ar tualete nėra kriauklės ar unitazo, o ten, kur jie yra, jie apdaužyti arba išmontuoti. Daugumoje butų netvarkingi sanitariniai mazgai.

Minėtų butų prastą techninę ir sanitarinę būklę lėmė tai, kad juos valstybė paveldėjo iš vienišų asmenų, kurie neturėjo įpėdinių“, – pasakojo ji.

Per 2020 metus VMI Didžiasalyje pardavė 7 butus, kurių pardavimo kainos svyravo tarp 121 ir 273 eurų. Nekilnojamojo turto registro duomenimis, šešis butus įsigijo trys asmenys, turintys tą pačią pavardę (galimai sutuoktiniai ir jų vaikas).

Per pirmąjį 2021 metų pusmetį VMI butų Didžiasalyje nepardavė, o šiuo metu VMI Didžiasalyje dar siūlo įsigyti aštuonis butus ar jų dalis.

Tai – 3 kambarių butas už 979,21 euro, 2 kambarių už 140 eurų, 2 kambarių už 1002 eurus ir dar vienas 2 kambarių už 756,20 euro, tačiau jo laiptinė užkonservuota (atjungtas šildymas, elektros energija, vandens tiekimas), gyventojai iškeldinti.

VMI dar parduoda pusę 1 kambario buto už 532 eurus, pusę 2 kambarių buto už 346,68 euro, pusę 3 kambarių buto už 819 eurų ir dar vieną pusę 3 kambarių buto už 462,23 euro.

„Verta paminėti, kad nuo 2015 metų kovo 20 dienos VMI nekilnojamojo turto neadministruoja. Nuo minėtos datos visą valstybei perduotiną nekilnojamąjį turtą administruoja Turto bankas. VMI realizuoja tik tą nekilnojamąjį turtą, kuris buvo pradėtas administruoti iki minėtos datos“, – pridūrė I. Gavrilova.

Skelbimų portale „Aruodas“ birželio pabaigoje buvo galima rasti septynis Didžiasalyje parduodamų butų skelbimus. Keturi iš jų buvo „Turto banko“, tačiau kitus tris, panašu, pardavinėja savininkai.

Už 2 kambarių butą prašoma 3150 eurų, už 3 kambarių – 4,2 tūkst. ir 2,2 tūkst. eurų.

Didžiasalyje parduodami ir du namai. Už 84 kvadratinių metrų ploto vieno aukšto namą prašoma 13 tūkst. eurų, už 101 kv. m 2 aukštų namą – 14 tūkst. eurų.

Dar siūlomi du sklypai. Už 80 arų su ežero pakrante prašoma 26 tūkst. eurų, o už žemės ūkio paskirties 189 arų – 16 tūkst. eurų.

Norinčių dirbti – nedaug

A. Pauliukėnas „Delfi“ sakė vieną kitą naujakurį pastebintis, tačiau dėl daugelio naujų būtų savininkų jam neaišku.

„Šiaip tuos butus nusipirkus, ką? Dažnai sienos nuogos, tuščias butas, nieko nėra. Ten investicijų dar reikia didžiulių, kad jį padarytum gyvenamu. Aišku, būna visokių, bet didelė dalis tokių. Kad nusipirkus, iškart ir gyventų – tikimybė nedidelė.

Negaliu komentuoti, kodėl perka, nes nežinau. Neteko bendrauti nė su vienu, kuris pirko iš Turto banko arba VMI. Yra kas remontuojasi, bet ar tai vietiniai gyventojai, ar naujakuriai – negaliu pasakyti. Tai privatus reikalas“, – kalbėjo seniūnas.

Antanas Pauliukėnas

A. Pauliukėnas pastebėjo, kad Didžiasalis per pastaruosius kelis metus pastebimai atsinaujino.

„Buvo investuotos Europos Sąjungos projekto lėšos. Beveik 1 mln. eurų investicijų į aikšteles, mokyklos stadioną, šaligatvius, apšvietimą centrinėje dalyje. Atnaujinta centrinė aikštė, stoginė renginiams. Kas atvažiuoja, gyvai pamato – visai kitas vaizdas“, – sakė jis.

Vis dėlto, pasak pašnekovo, jaunimo Didžiasalyje ir toliau mažėja.

„Aišku, dar garbaus amžiaus asmenys iškeliauja. Jų vietoje vieną kitą butą nuperka, bet tai žmonės iš kaimų, kam jau būna sunku ten tvarkytis. Iš kaimiškos sodybos persikėlė į miestelį, nusipirko butą – buvo keli tokie atvejai pastaruoju metu.

Iš jaunesnių žmonių vienas kitas irgi atvažiuoja, bet nepasakyčiau, kad tai būtų masiškai. Kalbant apie garbingus ir norinčius dirbti žmones – tokių labai nedaug pas mus atsiranda“, – sakė A. Pauliukėnas.

Naujausio, 2011 metų, gyventojų surašymo duomenimis, Ignalinos rajone, netoli sienos su Baltarusija esančiame Didžiasalyje buvo 1299 gyventojai.

Didžiasalis anksčiau buvo žinomas dėl plytų gamyklos, kuri uždaryta 1994 metais. Dėl to didelė gyventojų dalis išsikraustė, atsirado apleistų daugiabučių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (94)