Pakeitimai įsigalios nuo 2022 metų.

Bazinis NT mokestis sostinėje lieka 1 proc. turto vertės, tačiau maksimalus – iki 3 proc. – tarifas bus taikomas įmonėms, kurių statiniai iš esmės neatitinka projektinių reikalavimų, taip pat savininkams, ant kurių komercinių pastatų bus iškabintos nesuderintos ir įstatymų neatitinkančios reklamos.

Iki 2 proc. NT mokestis didėja įmonėms, kurios nepritaikys pastatų neįgaliesiems, taip pat jeigu techninis triukšmas iš pastatų neatitinka normų.

Nuo NT mokesčio bus atleisti ne tik muziejai, bet ir dalis pastatų, kur vyksta socialinė arba švietimo veikla, nepriklausomai nuo to, kas yra patalpų savininkas.

Taip pat nuo NT mokesčio bus atleisti pastatai numatyti gyventojų laikinam gyvenimui esant karo padėčiai ar ekstremaliai situacijai, jei tam per metus statiniai buvo panaudoti.

Žemės mokesčio bazinis tarifas kitąmet išliks toks, koks galiojo iki šiol – 0,12 proc. turto vertės.

Žemės mokestis dukart didėja tai žemės daliai, kurioje įrengta daugiau nei reikalaujama automobilių vietų ir jos neprieinamos gyventojams. Mokestis nedidinamas, jei vietoj perteklinių stovėjimo vietų įrengiami želdynai, arba jomis leidžiama naudotis gyventojams ne darbo metu.

Už nelegaliai įrengtas reklamas arba reklamas neatitinkančias įstatymų žemės mokestis sieks maksimalų tarifą – 4 proc. žemės vertės. Toks pats tarifas bus taikomas ir nenaudojamiems žemės sklypams.

Be to, žemės mokestis didėja, jei prie pastatų nebūtų sklandaus pėsčiųjų eismo ir tiesioginio patekimo į pastatą pėsčiomis.

Nuo 2023 metų 1 proc. punktu nuo bazinio tarifo didės mokestis verslams, kurie neužtikrins pastatų prieinamumo bet kokių fizinių galimybių žmonėms. Išimtys bus taikomos tik iki 150 kv. metrų ploto ir iki 1940 metų pastatytiems arba kultūros paveldo patalpoms ir statiniams.

Nuo žemės mokesčio bus atleisti savininkai, kurie sklypuose dėl nustatyto servituto ar kitų reikalavimų negalės užsiimti statyba, tačiau puoselės želdynus ir į tokias vietas laivai galės patekti miestiečiai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)