Šia pertvarka norima išjudinti išsikvėpusią daugiabučių renovavimo programą.

Seimas antradienį po svarstymo tam pritarė: už balsavo 78, prieš – 5, o susilaikė 24 parlamentarai. Galutinis balsavimas vyks iki liepos.

Pataisos įsigaliotų nuo šių metų lapkričio.

Mišriai Seimo narių grupei priklausančio Algirdo Butkevičiaus tvirtinimu, kyla abejonių, kad daroma reforma toje srityje, kur šiuo metu pokyčiams nėra būtinumo.

„Statybų sektoriuje ir taip susidarė labai daug problemų dėl kainų augimo“, – teigė jis.

Pasak „valstietės“ Ligitos Girskienės, renovuotų namų skaičiai nerodo jokio proveržio, o tokiu sudėtingu laikotarpiu vykdoma esamos sistemos pertvarka gali įnešti tik dar daugiau chaoso į pastatų modernizacijos procesą.

„Miestų ir miestelių veidas nesikeičia, sovietmečiu statyti daugiabučiai kasmet vis labiau nusidėvi ir netgi ima griūti. Gyventojai užverčia namų administratorius skundais dėl pelijančių ir drėgmę praleidžiančių namo konstrukcijų. Tokiu tempu įgyvendinti įsipareigojimus Europos Sąjungai bus labai sudėtinga“, – įspėjo ji.

Parlamentarės duomenimis, nuo 1996 metų Lietuvoje renovuota šiek tiek daugiau nei 3 tūkst. daugiabučių namų, o iš viso šalyje yra beveik 40 tūkst. daugiabučių, pastatytų iki 1993 metų.

Jos skaičiavimais šiuo metu renovuota vos 8 proc. daugiabučių.

Aplinkos ministro Simono Gentvilo pripažino, kad Lietuvoje renovacijos tempas išsikvėpęs ir neatmeta renovacijos taisyklių peržiūros.

„Šiuo metu turime vos 250-300 daugiabučių renovuojamų per metus“, – sakė ministras.

S. Gentvilo teigimu, Estijoje valstybės paramą daugiabučių renovacijai dalina ne kelios, o viena institucija.

„Leisti konsoliduoti dviejų agentūrų (Aplinkos projektų valdymo bei Būsto energijos taupymo – BNS) veiklą, gera praktika“, – pareiškė ministras, pokyčius vadinantis vadybine reforma.

Renovacijos kompetencijų centras nuo šių metų lapkričio perimtų dabar daugiabučių atnaujinimą administruojančios ir apie 1 mln. eurų per metus kainuojančios Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) funkcijas. Ji po reformos būtų likviduota.

Centras administruotų renovavimo priemones, konsultuotų renovacijos klausimais.

Aplinkos ministerijos duomenimis, dabar Lietuvoje yra apie 660 tūkst. renovuotinų pastatų – jiems atnaujinti planuojamos skirtingos priemonės ir finansavimas.

18-osios Vyriausybės programoje numatyta renovuoti 1000 daugiabučių per metus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)