Jas pirmadienį spaudos konferencijoje pristatė Lietuvos banko valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus.

„Prieš kelias savaites esame pateikę siūlymą Teisingumo ministerijai dėl Civilinio kodekso papildymų, nustatant prievolę registruoti būsimojo gyvenamojo namo ar buto pirkimo-pardavimo sutartis.

Pirminė būsto rinka yra istoriškai aktyvi šiuo metu, naujo būsto pardavimai sudaro 40 proc. sandorių Vilniuje. Tačiau laiku teikiamų oficialių duomenų trūkumas neleidžia objektyviai vertinti šios rinkos tendencijų, ši registravimo priemonė padėtų geriau suprasti padėtį pirminėje rinkoje, pavyzdžiui, nustatyti spekuliacines ar kitas specialias rezervacijas. Tai padėtų valdyti lūkesčius, mažinti ažiotažą, kurį matome dabar aplink Vilniaus NT rinką“, – sakė jis.

G. Šimkus dar pasakojo, kad Lietuvos bankas yra pasirengęs aktyviai įsitraukti į diskusijas dėl NT mokesčio sąrangos patobulinimo.

„Esame savo matymą pateikę ir prieš kelis metus, 2019 metais. Taip pat pastaruoju metu pateikiame atsakingoms institucijoms savo matymą. Augantis susidomėjimas būstu investicijai gali kelti būsto rinkos nesubalansuotumus, o NT mokesčio sąrangos peržiūra galėtų sumažinti spekuliacinį NT kainų kilimą ir prisidėtų prie stabilesnės NT kainų raidos.

G. Šimkus taip pat sakė, kad Lietuvos bankas šiuo metu stebi išaugusią būsto paskolų svarbą.

„Nelėtėjantis būsto paskolų portfelio augimas bankų sektoriuje mus verčia mąstyti, kokių priemonių galime imtis. Artimiausiu metu situacijai nesikeičiant, Lietuvos bankas svarstys taikyti sektorinį sisteminės rizikos rezervą būsto paskolų portfeliui, kuris didintų bankų kapitalo atsargas su būsto rinka susijusiai sisteminei rizikai“, – sakė jis.

Pranešėjas priminė, kad šiuo metu Lietuvoje veikia skolininkų apsauga. T. y. 15 proc. minimalus pradinio įnašo reikalavimas, 40 proc. maksimali mėnesinė paskolos įmoka, 50 proc. palūkanų padidėjimo testas ir 30 metų maksimali paskolos trukmė.

Bankų atsparumui taikomas 0 proc. anticiklinis kapitalo rezervas ir 2,5 proc. kapitalo apsaugos rezervas. Be to, SEB ir „Swedbank“ taikomas 2 proc. sisteminės svarbos įstaigų rezervas, o „Šiaulių bankui“ – 0,5 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (93)