Beveik 25 tūkst. savarankiškai dirbančių asmenų teikia paslaugas statybos sektoriuje, kuris pasižymi neproporcingai dažnais nelaimingais atsitikimais, tačiau kontrolė, kaip jie laikosi darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimų, kol kas nėra užtikrinama.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija teikia įstatymų pakeitimus, kuriais būtų sudarytos sąlygos užtikrinti saugesnę darbo aplinką.

„Svarbiausias šių pakeitimų tikslas – apsaugoti dirbančiuosius, nes į saugą ir sveikatą darbo metu būtina žiūrėti atsakingai. Nesilaikantys saugos kelia pavojų ne tik sau, bet ir kitiems. Kartais saugumo reikalavimų nesilaikymas kainuoja brangiausią turtą – gyvybę“, – sako socialinės apsaugos ir darbo viceministras Vytautas Šilinskas.

Valstybinei darbo inspekcijai siūloma nustatyti pareigą prižiūrėti, kaip asmenys, savarankiškai dirbantys statybvietėse, laikosi jiems taikomų darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimų, taip pat siūloma atitinkamai apibrėžti inspektorių teises, reikalingas šioms funkcijoms vykdyti.

Siūloma nustatyti, kad savarankiškai dirbančiam statybvietėje asmeniui, darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimų pažeidimas, ar savarankiškai dirbančiam asmeniui bet kurios savarankiškos veiklos vykdymo metu buvimas neblaiviu ar apsvaigusiu užtraukia baudas, kaip ir darbuotojui.

Tikimasi, kad šie įstatymų pakeitimai padės išvengti nelaimingų atsitikimų darbe ir profesinių ligų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)