Vila įsikūrusi didelio gražaus parko apsuptyje, vos už 80 metrų nuo smėlėto paplūdimio. Atvykus atsiveria didžiuliai automatizuoti vartai ir patenki į pušų oazę. Čia iškart dvelkia ramybe ir didybe.

Najieji vilos nuomininkai kviestiniams svečiams aprodė ištaigingus vilos kambarius, apžvelgė pastato istoriją, papasakojo apie esminius vilos pokyčius ir ateities planus.

Delfi.lt savo skaitytojams siūlo bent vaizdais pasivaikščioti po vilos apartamentus, kuriuose su šeimomis ilsėdavosi Lietuvos prezidentai ir svarbūs užsienio šalių politikai.

Prezidentiniai apartamentai – net 200 kv. m

Vien prezidentiniai apartamentai, kurių vieno plotas – net 200 kv. m – išties traukia akį prašmatniais baldais, autentiškais šviestuvais, išskirtiniais paveikslais, židiniais, svetaine, darbo kambariu ir 3 miegamaisiais. Jų kaina – 249 eurai parai.

Tokių apartamentų „Auskoje“ yra 2.

„Galima nuomotis ir po vieną prezidentnį vilos kambarį – 2 žmonėms kaina – 189 eurai. Taip pat yra ir 4 standartinio dydžio kambariai, kurių kaina parai – 99 eurai. Įdomu tai, kad prezidentinėje viloje apsistodavo Lietuvos prezidentai ir svarbūs užsienio šalių politikai. Iš Lietuvos prezidentų čia poilsiaudavo šviesaus atminimo Algirdas Brazauskas, taip pat Valdas Adamkus, Rolandas Paksas. Dėl pastarojo net buvo įrengti teniso kortai. Jis mėgdavo čia pažaisti tenisą“, – žurnalistams „Auskos“ direktorė Viktorija Zaleckienė.

R. Galvonas, kuris iš Palangos miesto savivaldybės šią vilą išsinomojo dviem metams, pasidalijo savo čia atsiradimo istorija.

„Auska“ yra išskirtinė. Aš į „Auską“ atvažiavau prieš gerus metus. Turėjau čia renginį ir nuo laiko ją tiesiog visiškai įsimylėjau: visada apie ją kalbėjau, norėjau čia dirbti, turėti kuo daugiau renginių. Tiesiog pamatęs viešąjį konkursą, sudalyvavau ir taip atsitiko, kad netyčia jį laimėjau ir esu čia. „Auska“ buvo apipinta labai daug skandalų, turėjau labai daug įvairiausių problemų, turbūt skaitėte ir žiniasklaidoje“, – renginio metu kalbėjo naujasis vilos nuomininkas.

Pristatydamas „Auskos“ direktorę V. Zaleckienę, jis sakė: „Ji „Auskoje“ dirba 10 metų. Mes visada juokaujame: „Auskoje“ buvo išvogti baldai, buvo keli likę ir mes ją radome ant tų baldų besėdinčią. Pasilikome ir labai ją mylime. Tikiu, kad Viktorija Auską“ laikys tvirtai savo rankose.“

Į jo kalbą V. Zaleckienė atsakė: „Aš mąsčiau, čia viską uždariau, išėjau ir čia mano visi 10 metų baigti, užteks... Bet kai aš sutikau Roką ir jis man pasiūlė dirbti, tai pamačiau jo entuziazmą, pasitikėjimą, įkvėpimą, jam čia niekas negriūna, niekas nekrenta, tai aš supratau, kad jam paprasti, neprobleminiai objektai jam yra visiškai neįdomūs. Kuo daugiau problemų, kuo daugiau iššūkių, tai yra jam“, – šytelėjo direktorė.

Vila apipinta skandalais

Kai naujuoju vilos nuomininku tapo 21-erių „Roko virtuvės“ savininkas R. Galvonas, „Auskos“ pavadinimas jau skambėjo kriminalų suvestinėse ir laikraščių puslapiuose.

Gegužės mėnesio vduryje į garsiąją prezidentinę vilą „Auska“ skubėjo greitoji medicinos pagalba bei policija – buvo gautas pranešimas, kad pro langą iškrito mergina. Tuomet naktį atvykę medikai rado ant pirmojo aukšto terasos gulinčią merginą.

Vėliau paaiškėjo, kad naujasis vilos nuomininkas savo draugams surengė vakarėlį, o minėtoji nukentėjusioji mergina esą buvo jo pažįstamoji.

Mergina poicijai aiškino, kad buvo apsimiegojusi, kai sugalvojo iš numerio išeiti į koridorių ir esą dėl savo mieguistos būsenos neva supainiojusi duris į koridorių su langu. Ji teigė, kad vilos numeriuose langai yra dideli, įstiklinti nuo lubų iki grindų ir dėl to susipainiojo bei taip iš antro aukšto krito į terasą.

Aiškinasi dėl baldų

Dar prieš tai kilo skandalas dėl to, perimant vilą iš ankstesnių nuomininkų, brangus turtas buvo parduotas už neva tai likutinę vertę.

„Parduota viskas yra už likutinę vertę. Noriu paminėti, kad tokie dalykai kaip rankų darbo kilimai – po vieną litą, 47 šviestuvai – po kelis centus ir daug kitų daiktų, įskaitant ir statulą lauke. Ji nėra dingusi, ji stovi, bet sąskaitose-faktūrose matome, kad buvęs nuomininkas ją yra įsigijęs“, – trečiadienį per Seimo Antikorupcijos komisijos posėdį sakė Palangos meras Šarūnas Vaitkus.

Galiausiai prokuratūra pradėjo tyrimą dėl galimo „Auskos“ turto pasisavinimo ir sugadinimo.

Tarp parduoto turto yra ir visoje Lietuvoje žinomas pirtyje buvęs paveikslas „Trys mergelės“.

Teigiama, kad šiuo metu ne visi parduoti daiktai yra išvežti iš vilos, tačiau dalies turto ir pasigesta.

Nuo 2011 metais Vyriausybės sprendimu prie pat Baltijos jūros esanti vila dešimčiai metų buvo išnuomota bendrovei „Ambra investicijos“.

Teigiama, kad pasigedusius daiktus „Ambra investicijos“ iš poilsio namų „Baltija“ nusipirko dar 2014 metais. Žiniasklaidoje buvo skelbiama, kad 2011 metais kilnojamųjų daiktų buhalterinė vertė buvo 441 tūkst. litų (apie 127 tūkst. eurų). Remiantis sąskaitomis-faktūromis, „Ambra investicijos“ įsigijo daiktų už 40 tūkst. litų (apie 11 tūkst. eurų). Palangos savivaldybės atstovai, prieš perimdami turtą, konstatavo, jog nerasta žalvarinių grotelių, vitražų, spintų, spintelių, lentynų, stalų, kėdžių, minkštų baldų, įvairios virtuvės įrangos, taip pat lygintuvų, virdulių, televizorių, toršerų, kondicionierių, šviestuvų ir pan. Be to, fiksuota, jog viduje panaikintas žiemos sodas, prie baseino buvusi patalpa išgriauta ir nesutvarkyta, viduje juntamas pelėsio kvapas ir t. t.

„Kad šiai dienai galėtume atidaryti „Auską“ poilsiautojams, inverstavome keliasdešimt tūkstančių eurų. Aš čia esu vos dvi savaites ir pavyko padaryti labai daug darbų. Turiu nuostabų kolektyvą. Sugebėjome per dvi savaites „Auską“ prikelti taip, kad ji yra pasikeitusi neatpažįstmai“, – sakė R. Galvonas.

Jis dabar nesuka galvos dėl prokūratūros tyrimo, o stengiasi koncentruotis į kitus darbus.

„Tegul būna šiai dienai įrodyta, kam visgi priklauso tie baldai ir tada bus aišku. Dabar jau dirbame, apgyvendiname klientus, o nuo birželio 1 dienos pradės veikti ir restoranas“, – sakė R. Galvonas.

Jo teigimu, yra likę dalis baldų dėl kurių vyksta ginčai tarp Palangos savivaldybės ir „Ambra investicijos“.

„Dabar tais baldais galime naudotis. Klausiate, kas nutiktų, jei tuos baldus išsivežtų? Mes atsivežėme nemažai savo baldų, tad dėl kelių baldų mūsų darbas nesustotų – tik galbūt būtų atslaisvinti keli kambariai“, – sakė naujasis „Auskos“ nuomininkas.

Baseinas – Lietuvos žemėlapio kontūrų

Turto banko duomenimis, sovietmečiu statytą „Auskos“ kompleksą sudaro 4,5 tūkst. kv. metrų pagrindinis pastatas ir kiti statiniai: teniso kortai, sargo namelis, kelios pavėsinės. Kompleksui priklauso beveik 22 ha žemės.

Tiesiai iš vilos galima patekti į Baltijos jūros kopas. Sėdint terasoje, matosi jūra.

Be to, „Auskoje“ yra ir legendomis apipintas baseinas, kurio kontūrai – Lietuvos žemėlapio, vanduo šildomas iš jūros. Per pristatymą jis neveikė – nebuvo dar įpiltas vanduo.

„Viskas jau yra paruošta, įranga sutvarkyta. Beliko įpilti vandenį. Tai kelių dienų klausimas ir baseinas veiks. Jau birželio pradžioje jame galės pliuškentis poilsiautojai“, – sakė R. Galvonas.

Vilos „Auska“ istorija

1979 metais pačiame Palangos pakraštyje, aptvertoje, spygliais ir vielomis apsaugotoje 22 hektarų miško teritorijoje išdygo aniems laikams ypatingai prabangi vila „Auska“. Nuo pat pradžių ji turėjo du pavadinimus, liaudis šį projektą iškart praminė „Brežnevo vila“. Ir ne be reikalo. Šis statinys turėjo tapti tuometinio Sovietų sąjungos lyderio Leonido Brežnevo poilsio vieta, tiksliau, visa poilsio rezidencija. Vis dėlto, bent jau pagal oficialius šaltinius, jis taip čia niekada ir neįsikūrė pailsėti.

Delfi.lt kelionių ambasadorius Orijus Gasanovas jau buvo pasakojęs, kad anuomet architektas Juozapas Šipalis čia sudėjo viską, kas buvo progresyviausia. Lempa pirtyje, kuriai nereikia elektros, užtenka tik saulės energijos – to laikmečio žmonėms atrodė kaip stebuklas. Besikilnojantys langai terasoje – irgi buvo lyg nematyta magija.

Natūrali mediena, granitas ir marmuras – viskas, kas geriausia, buvo suvežta iš Maskvos. Statant vilą milžiniškas dėmesys buvo skiriamas saugumui. Milicija lydėjo kruopščiai atrinktas ir kelis kartus patikrintas medžiagas, apsauga prižiūrėjo statybas ir ypatingai – statybininkus. Niekas nepraslysdavo pro jų akis. Sakoma, kad „Auskoje“ net būdavo blokuojami visi įmanomi ryšiai, mat valdžia paniškai bijojo pasiklausymų. Sovietų sąjungos laikais tai buvo išskirtinai tik aukščiausių komunistų partijos vadovų vieta. Maskvoje būdavo paskiriamas laikas, kada vienas ar kitas valdininkas galės pasidžiaugti prabanga ir komfortu „Auskoje“.

1989–1990 metais šalyje vyko daug pokyčių, keitėsi politinė santvarka, todėl ir vilos likimas buvo pakibęs ant plauko. Pastatas buvo niokojamas, sakoma, kad daug kas iš jo išgrobstyta, tačiau galiausiai viskas grįžo į vėžes ir čia vėl ėmė šeimininkauti politinis elitas. Lietuvai atgavus nepriklausomybę, vila „Auska“ tapo mūsų šalies prezidentų poilsio vieta. Kitaip sakant – 3,5 tūkstančių kvadratinių metrų ploto prezidentinis vasarnamis. Visas pastatas, visi jame įrengti patogumai ir visas aplink esantis parkas, bei gi žinoma – atskiras priėjimas prie Baltijos jūros – elitinis pliažas buvo tik prezidentams.

Iki pat 2012-ųjų paprasti mirtingieji į šią teritoriją patekti negalėjo. Tada įvyko pertvarka ir prezidentinė vila tapo keturių žvaigždučių viešbučiu.

Viešbutyje yra renginiams skirta konferencijų salė, kuri, sakoma, matė ne tik Lietuvos, bet galbūt net ir visos Sovietų sąjungos įtakingųjų posėdžius, kur buvo priimtas ne vienas šalies gyvenimą nulėmęs sprendimas, tarp jų – ir Baltijos šalių sprendimas stoti į Europos sąjungą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (106)