Pirmiausia buto ieškojo pajūryje

Kaip tikriausiai ir daugeliui lietuvių vilniečių šeimai norėjosi per karantiną kur nors regione atsipūsti, tad pernai rugsėjį ji Visagine nusipirko apleistą butą, kuris jiems itin patiko dėl savo savybių: vietos ir vaizdo pro langą. Pirmiausia jie ieškojo buto sau, vėliau kilo mintis jį nuomoti per platformą „Airbnb“.

„Visagine gyvena tėvai, giminės, bet nusprendėme, kad reikia atskiro butuko, kad galėtume patys apsistoti ir tuo pačiu nuomoti. Jei atvykstame ilgesniam laikui, nesinori tėvams ant galvos lipti. Taip ir nusprendėme surizikuoti“, – šypsosi Natalija.

Ji pripažįsta taip pat nagrinėjusi pajūrio bei sostinės NT rinką, vis tik nusprendė butą įsigyti gimtajame Visagine.

„Kurį laiką buto ieškojome pajūryje, bet ten ir kainos kitos, ir suprantame, kad taip dažnai nevažinėsime. Visi atkalbinėjo, kad tai per toli nuo namų, bus sunku valdyti. Juk tuo užsiimant yra ir nemažai rūpesčių – nuolatiniai remontai, kažkas neveikia, reikia pakeisti lemputę ir pan.

Visaginas – tarpinė stotelė pabandyti, kas yra trumpalaikė nuoma. Man tai pažįstamas miestas, pažįstu daug žmonių, jei reikia skubios pagalbos. Turiu pakankamai giminių, kurie galėtų metę darbus greitai atvažiuoti ir sutvarkyti reikalus.

Vilniuje per daug nuobodu, o Visagine – visai kitaip. Čia yra nemažai iššūkių, reikia turistų pritraukti į miestą. Juolab kad Vilniuje tokių trumpalaikės nuomos butų – pilna, jie visi tušti, nes kelionės sustojo. Kiek teko girdėti, su „Airbnb“ butukais – nieko gero: arba ilgesniam laikui nuomoja, arba parduoda“, – pasakoja ji.

Visaginas

Dviejų kambarių butas – už 20 tūkst. Eur

Po beveik dvejų metų paieškų ir analizės vilniečiai Visagine už 20 tūkst. Eur rado apleistą dviejų kambarių butą su dideliu balkonu ir vaizdu į ežerą. Papildomai įrengimas kainavo apie 12–15 tūkst. Eur.

„Labai džiaugiamės, kad ryžomės šiai investicijai. Matome rezultatą – per pandemiją visi sėdėjo namie, įrengimo laikotarpis buvo emociškai sunkus, bet labai malonus rezultatas. Žinoma, suprantu visas rizikas, kaip bus su Visaginu, kokios NT kainos, bet Vilniuje tas pats – jos auga ir auga.

Žiūrinėjome Visagino NT rinką daugiau nei pusantrų metų, nes rinkoje nebuvo, ko mes ieškojome, dabar turime butą su vaizdu į ežerą prie pat miško ir paplūdimio parko. Per visą šį laikotarpį kainos padvigubėjo. Prieš pusantrų ar dvejus metus toks pat butas būtų kainavęs iki 12 tūkst. Eur. Draugai panašų butą už 8 tūkst. Eur pirko per varžytines“, – pasakoja Natalija.

Pasigedo nakvynės vietų šeimoms

Šeima, išanalizavusi Visagino NT rinką, pastebėjo, kad šiame mieste netrūksta vietų apsistoti svečiams, čia veikia ir viešbučių, už miesto ribų – ir kaimo turizmo sodybų, tačiau tokių būstų, kurie tenkintų jų pačių poreikius, – nėra.

„Visagine yra butų nuomai, jie labiau pritaikyti jaunimui arba poroms. Tačiau kad galėtų šeima su vaikais atvykti ir patogiai įsikurti, kaip mes įpratę, pavyzdžiui, keliaujant į Palangą ar Kunigiškes, tokių vietų nėra, nes juk negali vieno kambario bute apsistoti, nepatogu.

Yra įvairių variantų, bet pasirinkimas šeimoms – labai mažas. Arba tai ne nuomai anksčiau įrengti butai, tarkim, jau niekas nebegyvena ir nuomoja. Visai kas kita, kai butas įrengiamas specialiai nuomai.

Mieste yra ir viešbučių, bet juose su vaikais negalėčiau apsistoti kaip mes įpratę poilsiauti, aš ieškau švaraus, minimalistinio ploto, kad nebūtų senų baldų, patalynės ir pan. Tai – mano asmeniniai poreikiai.

Yra gerų sodybų prie ežerų už Visagino ribų, tačiau esame miestiečiai, mums reikia, kad būtų ir miesto patogumų – šalia yra ir ežeras, galime poilsiauti ir su dviračiai važinėti, visą dieną būti gamtoje, bet grįžę norime turėti galimybę, pavyzdžiui, užsisakyti maisto į namus, nueiti iki parduotuvės ir pan. Visagine trūksta tokių butų, kuriuose patys norėtume ilsėtis. Kiek jų yra, nė viename negalėtume su šeima apsistoti“, – pasakoja Natalija.

Visaginas

Mato didžiulį poreikį

Pagal sau keliamus reikalavimus poilsiui vilniečių šeima įrenginėjo ir savo naują butą Visagine. Moteris sutinka, kad šis miestas nėra populiari turistinė kryptis Lietuvoje, tačiau tikina, kad poreikis tokiai paslaugai tikrai yra.

„Kiek kalbėjau su vietiniais didesnių butų šeimininkais, jie sako, kad poreikis – didžiulis. Kas turi ir nuomoja butus, viskas – užsakyta, tik lakstyk“, – sako ji.

Natalija svarsto, kad būsimieji jos svečiai bus visaginiečiai, sugrįžę namo iš užsienio, pažįstami, įmonių darbuotojai ar net turistai iš užsienio. Moteris tikisi, kad rinkoje pasiūliusi patogią ir jaukią vietą poilsiui, radę tokį pasirinkimą vis daugiau lietuvių patrauks į Visaginą.

„Priimsime užsieniečių ar mūsų visaginiečių, kurie iš kitų šalių atvyksta su didelėmis šeimomis su tėvais praleisti laiką, bet jiems jau sunku tilpti nedideliame tėvų bute. Visaginas – daugiabučių miestas, mažai kas turi nuosavus namus ir gyvena soduose. Per šventes dažniausiai sugrįžta emigrantai, tikimės, kad žiemą jų turėsime.

Ne sezono metu galvojame nuomoti butą ilgesniam laikotarpiui, jei yra poreikis iš darbuotojų. Dabar atsirado nauja gamykla Visagine, galbūt ir užsieniečių atvyks komandiruotei mėnesiui ir įmonės norės išsinuomoti butuką“, – kalba buto šeimininkė.

Kai kam tapo pagrindiniu pajamų šaltiniu

Šiame bute apsistoti parai kainuotų 40–45 Eur, tačiau tai nėra pats brangiausias variantas Visagine. „Airbnb“ platformoje šiuo metu galima rasti 18 nakvynės pasiūlymų, jų kaina svyruoja nuo 21 iki 63 Eur už naktį.

„Turime pažįstamų, kurie po kelis butus mieste ir nuomoja, jų mama turėjo mesti darbą ir dirbti tik su „Airbnb“ butukais, nes tai tapo nuolatinis pajamų šaltinis“, – sako Natalija.

Tačiau pati moteris nemano, kad pajus padidėjusias pajamas. Naują butą ji laiko labiau „užklasine“ veikla nei finansiniu investiciniu projektu. Natalija dirba finansų srityje, o jos vyras – IT.

Butas jau pilnai įrengtas, šią vasarą šeima jau galėtų pradėti nuomoti jį svečiams, tačiau šeima to daryti dar neskubės, mat nauju pirkiniu ir savo darbo rezultatu nori pasidžiaugti pirmieji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (204)