Šia pertvarka norima išjudinti išsikvėpusią daugiabučių renovavimo programą.

Seimas ketvirtadienį priėmė svarstyti tai numatančias Valstybės paramos daugiabučiams namams atnaujinti (modernizuoti) įstatymo pataisas: už balsavo 79 Seimo nariai, prieš – 17, o 21 susilaikė. Toliau pataisų svarstymo Seimas imsis birželį.

Renovacijos kompetencijų centras nuo šių metų lapkričio perimtų dabar daugiabučių atnaujinimą administruojančios ir apie 1 mln. eurų per metus kainuojančios Būsto energijos taupymo agentūros funkcijas. Ji po reformos būtų likviduota.

Centras administruotų renovavimo priemones, konsultuotų renovacijos klausimais.

„Siekiamybė yra su tais pačiais resursais padaryti daugiau neprarandant nė vieno darbuotojo, perkeliant darbuotojus tarp įstaigų, sustyguoti procesą ir padaryti daugiau, nes šioje Vyriausybėje esame išsikėlę tikslą paspartinti renovacijos procesą“, – pristatydamas pataisas sakė aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

„Valstietės“ Ligitos Girskienės teigimu, dėl BETA skyrių naikinimo, regionuose situacija suprastėjo, o jai pasiūlius ministrui nueiti bent į vieną susirinkimą ir prikalbinti žmones renovuoti savo daugiabutį, S. Gentvilas sutiko, kad kartais renovacija kainuoja brangiau nei pats būstas.

„Mano uošvienės daugiabutis provincijoje yra tiek pat vertas, kiek kainuos jo renovacija. Tikrai, šilumos sąskaita neatpirks to, bet čia jau tvarkos ir gyvenimo kokybės klausimas. Būsto vertė nepakils tiek, kiek bus investuota“, – pripažino ministras.

L. Girskienė įsitikinusi, kad norint paspartinti renovaciją, „pirmiausia reikia užtikrinti renovacijos kokybę“: „Keisti pirkimų sistemą, kad būtų galima pirkti paslaugas dalimis, o ne iš karto sudaryti sutartis su vienu rangovu. Užtikrinti tinkamą proceso kontrolę ir techninę priežiūrą. Skaidrinti daugiabučių administratorių veiklą, didinti kompensavimo intensyvumą mažiausiai iki 50 proc.“.

Pasak S. Gentvilo, kvartalinė renovacija stringa dėl to, kad ji planuojame iš Vilniaus, o ne savivaldos.

„Kalbant apie kvartalinę renovaciją, šiandieniniai merai vaikščioja su ištiestomis rankomis į centrinę valdžią, o mes vaikštome ištiestomis rankomis į Briuselį“, – teigė S. Gentvilas.

Tuo tarpu “darbietis“ Andrius Mazuronis sako, kad įstrigus renovacijai, reikia peržiūrėti jos finansavimą ir rėmimą, gyventojų švietimą ir „įtikinimo modelį“, o ne reformuoti procesą prižiūrinčias agentūras.

„Jeigu kokie nors žmonės agentūrai neįtinka ar ką nors agentūra negerai daro, tai, man atrodo, nebūtina perduoti funkcijas iš vienos agentūros kitai, o galima pačios agentūros viduje ar kelti kompetencijas, ar keisto darbo tvarką, ar dar kokių nors permainų imtis“, – svarstė jis.

Aplinkos ministerijos duomenimis, dabar Lietuvoje yra apie 660 tūkst. renovuotinų pastatų – jiems atnaujinti planuojamos skirtingos priemonės ir finansavimas.

18-osios Vyriausybės programoje numatyta renovuoti 1000 daugiabučių per metus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)