Nerimo ženklų daugėja

Kovą visoje šalyje buvo parduoti 3,3 tūkst. butų, kas yra 56 proc. daugiau nei 2020-aisiais tuo pačiu metu.

Kainoms ir pardavimas stiebiantis į viršų, laidoje „Delfi tema“ „Luminor“ banko vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas kalbėjo, kad rinkoje nerimo ženklų daugėja.

„Aktyvumas NT rinkose yra padidėjęs ne tik Lietuvoje, bet, praktiškai, visame pasaulyje.

Kaip pavyzdys, „Eurostat“ paskelbė, kad praėjusių metų IV ketv. būsto kainos kilo visose Europos Sąjungos (ES) šalyse nežiūrint į tai, kad kai kurios iš jų patiria labai gilią recesiją ir netgi šviesos tunelio gale nesimato.

Tai toks paradoksas, mes turime krizę, bet vietoje to, kad matytume NT rinkos susitraukimą, matome atvirkščia situaciją – NT sandorių skaičius muša rekordus daugelyje šalių, taip pat ir Lietuvoje, o kainos taip pat kyla“, – sakė jis.

Ekonomistas aiškino, kad tokio kilimo priežastys, taip pat aiškios – žmonės daugiau laiko praleidžia namuose, pamato jų trūkumus, todėl siekia pagerinti savo buitį.

„Taip pat indėlių skaičius išaugo tiek Lietuvoje, tiek ES. Tai sukėlė precendento neturinčią reakciją į krizę, nes NT rinka į krizę reaguodavo smarkiau, stipriau krisdavo, o dabar kritimo išvis nebuvo. Tai kelia klausimų, ar tai yra tvaru“, – svarstė jis.

Žygimantas Mauricas

Kalbėdamas apie NT rinką Ž. Mauricas teigė, kad karštesnių taškų yra, tačiau bendrai rizika yra daug mažesnė nei 2008 metais.

„Galbūt kažkiek grėsmės, kalbant apie bendrą Lietuvos situaciją kelia tai, kad daugėja sandorių investicijai.

Žmonės, kurie turi sukaupę pinigų, jie perka antrą, trečią būstą, bet, vėlgi, tai siečiau su didele lietuvių meile NT.

Tai čia nedidelės rizikos gali būti, nes didelis pinigų srautas yra dedamas į tą pačią pintinę, į NT. Tai jei ekonomika kyla – viskas gerai, o jei net ir tiems asmenims prireikia lėšų ir jie nusprendžia parduoti NT, tada tas NT kintamumas gali išaugti“, – sakė jis.

LB: anksti sakyti, kad tai – netvarus augimas

Lietuvos banko Finansinio stabilumo departamento direktorius Jokūbas Markevičius laidoje taip pat tikino, kad 2020-aisiais pandemija būsto rinką paveikė stipriai, o tebesitęsiantį to poveikį matome ir dabar.

„Iš tiesų, nepaisant nedarbo išaugimo, gyventojų pajamų augimas spartėjo ir siekė apie 10 proc., o išlaidos sumažėjo. Padidėjo taupymas.

Bet, kai mes žiūrime į NT sandorių skaičių, aš nesakyčiau, kad čia yra netvarūs rekordai. Per 2020 m, sandorių buvo sudaryta mažiau negu 2019 m. “, – sakė jis, tačiau išskyrė 2021-ųjų kovo mėnesį.

„Tam tikras pardavimų antplūdis buvo kovo mėnesį, bet iš vieno mėnesio daryti apibendrinančių išvadų apie viską aš neskubėčiau, juolab, kad sandorių bumas nereiškia, kad ir kainos tuo pačiu metu stipriai auga.

Pastaraisiais metais Lietuvoje NT kainos augdavo apie 6-7 proc., kuomet algos – 10 proc. ir daugiau. 2020 m. paskutinį ketvirtį kainos šiek tiek ūgtelėjo ir jau augo 9,5 proc., tai – daugiau nei įprastai, bet dar anksti sakyti, kad čia augimas, kuris taps vis spartėjančiu“, – svarstė LB specialistas.

Nors jis sutiko, kad NT kainos pastaruoju metu augo sparčiau nei įprasta, pasak J. Markevičiaus, sakyti, kad jos didėjo dešimtimis procentų, negalime.

„Galbūt čia kalba eitų apie pavienius projektus, kur galbūt kaina pradiniame etape nebuvo nustatyta taip tiksliai, o dabar ji pasivijo savo lygį“, – pridūrė jis.

Pasak J. Markevičiaus, kalbant apie grėsmės rinkoje, kol kas LB kištis į jos reguliavimą ar „vėsinimą“ neplanuoja.

„Degti raudonos lemputės nematome poreikio, bet tas aktyvumas, kuris dabar matomas, tai mes jį stebime atidžiai, nes kai yra didelis aktyvumas, geri lūkesčiai, noras pirkti būstą sukyla vis daugiau žmonių, o kai žmonės tampa pajėgūs jį įsigyti, visada atsiranda vietos paslėptoms rizikoms.

Bet, vėlgi, dabar, skirtingai nei prieš dešimtmetį, šiuo metu būsto kreditas taip smarkiai neprisideda prie kainų lygio ar sandorių skaičiaus augimo. Būsto kreditas, kuris galėtų iš esmės išpūsti tą burbulą ir sukurti perteklinę perkamąją galią, kol kas yra labai nuoseklus, nors ir paspartėjęs“, – sakė jis.

Kainų mažėjimo tikėtis nereikėtų

Paklausus, kaip bendrai šiandien būtų galima pavadinti NT rinkoje stebimą situaciją, LB atstovas tikino, kad tai labiau paklausos pagyvėjimas.

„Tai, tiek dėl papildomo poreikio, tiek dėl papildomų lėšų, kurios žmonėms sutaupant leidžia į priekį atsikelti paklausą iš ateities, nes jie tiesiog gali anksčiau sutaupyti pradiniam įnašui.

Bet iš pasiūlos pusės, šiuo metu gali susidaryti tam tikras kamštis, nes pandemijos pradžioje dalis vystytojų iš tikrųjų atidėjo savo planus ir praėjusią vasarą beveik nesiūlė naujų būstų, tačiau vėliau, karantinui atslūgus, jie vėl pradėjo siūlyti butus į rinką.

Pasiūla nėra linkusi mažėti. Jeigu dabar ir yra trumpalaikis trūkumas, neatrodo, kad tas trūkumas bus ilguoju laikotarpiu “, – sakė jis.

J. Markevičiaus teigimu, kalbant apie kainas, LB šiuo metu stebi, kad jos yra subalansuotos.

„Kainos dabar Lietuvoje yra kažkur tame balanse, kaip ir turėtų būti, tai perkaitimo tikrai neįžvelgiame“, – teigė specialistas, bet įspėjo, kad kainų mažėjimo tikėtis nereikėtų.

„Kainų mažėjimas, jis niekada nevyksta, nebent turime rimtą krizę. <...> kainos nuosekliai kasmet auga ir labai drastiško sumažėjimo tikėtis neverta“, – pridūrė J. Markevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (259)