Paskutinį metų mėnesį išduotas rekordinis tokių leidimų skaičius. 2021-aisiais įsigaliosiantys nauji pastatų energinio efektyvumo reikalavimai skatina statytojus suskubti juos gauti dar šiemet.

Bendrovės „Oberhaus“ Panevėžio biuro vadovas Romualdas Paulauskas mano, kad 2020 metais Panevėžyje kaip niekada buvo iš ko rinktis naujos statybos būstą. Įmonė pardavė 3 namus po 12 butų Projektuotojų gatvėje, iš 78 planuojamų butų buvusioje „Verdenės“ mokykloje rezervuota daugiau nei pusė. Parduoti butai A. Mackevičiaus gatvėje, rekonstruojamame name Klaipėdos gatvėje. Tvenkinio kvartale dar yra keli naujos statybos namai, esama neparduotų bei dar statomų namų ir priemiestyje. Po vieną butą atsirastų ir Laisvės aikštėje, kitose miesto vietose.

Ne kiekvieno kaimynystė tinka

Kitais metais Panevėžyje turėtų iškilti net šeši nauji daugiabučiai, arba iš viso 114 butų, – Ainių, Parko gatvėse. Ir dar planuojami 2 ar 3 naujos statybos namai.

„Pernai, užpernai naujos statybos butų buvo daug mažiau“, – patikina nekilnojamojo turto ekspertas.

R. Paulausko teigimu, už kvadratinį metrą su daline apdaila bute ar name vidutiniškai prašoma apie 1000 eurų. Nors, pavyzdžiui, Staniūnuose kotedžai su daline apdaila parduodami po 790 eurų už „kvadratą“. Jei apdaila baigta, prisideda dar apie 300 eurų. Eksperto vertinimu, itin brangių butų Panevėžyje nėra.

Pavyzdžiui, Vilniaus gatvėje prie Skaistakalnio parko parduodamas butas kainuoja tiek, kiek namas, tačiau šalia yra didelis sklypas, vaikų žaidimo aikštelė, patogi vieta automobiliams statyti, visai greta parkas ir kiti privalumai. O pirkėjai, jo teigimu, rinkdamiesi būstą ne tik pageidauja konkretaus rajono, bet ir vertina aplinką: ar pakankamai erdvus kiemas pasistatyti automobiliui, ar sutvarkytos gatvės, būsto kratosi, jei šalia yra bendrabutis.

Sumos – neadekvačios

Skirtingai nei nekilnojamojo turto siūlytojai, pirkėjai tvirtina, jog pasiūla Panevėžyje nėra tokia ir didelė – trokštamo būsto tenka ilgokai palūkėti. Panevėžietė Jolita kartu su iš Norvegijos grįžusiu vyru trijų kambarių buto dairėsi apie pusmetį.

„Pažįstami sako, kad dar labai greitai suradome, nes kiti ir metus, ir dvejus ieško“, – pasakoja Jolita.

Pasak moters, jų reikalavimai nebuvo ypatingi. Bene pagrindiniu kriterijumi renkantis tapo rajonas – jaunai šeimai svarbu, kad šalia būtų ugdymo įstaigos. Taip pat vieta automobiliui kieme ir butas pirmame–trečiame aukšte renovuotame kiek naujesnės statybos name. Pageidauta, kad pats butas irgi būtų kiek paremontuotas, tačiau vertinti įvairūs variantai. Panevėžiečiai svarstė ir naujos statybos būsto, ir net namo pirkimo galimybę, tačiau už juos prašomos sumos viršijo numatytą biudžetą.

Galiausiai šeima rado apie 50 tūkst. eurų kainavusį trijų kambarių butą Beržų gatvėje ir mano, kad jiems smarkiai pasisekė.

„Už suremontuotą tokį butą žmonės nori per 60 tūkstančių eurų“, – moteris, paieškų metu apžiūrėjusi ne vieną trijų kambarių būstą, sako įsitikinusi, jog senų butų, net ir neremontuotų, kainos Panevėžyje kandžiojasi.

„Kai už senos statybos name esančio buto „kvadratą“ prašo kone 1 200 eurų, net ir turto vertintojai sako, jog tai neadekvatu“, – teigia Jolita.

Statybos Panevėžyje

Miesto ribose neišsitenka

Korporacijos „Matininkai“ Panevėžio regioninio skyriaus viršininkė Rita Kairaitienė irgi sutinka, kad rinktis ieškantiesiems būsto tikrai nelabai yra iš ko. „Kas nori statytis, tas turi statytis pats“, – sako specialistė, nesistebinti, jog tokios statybos mieste ir dominuoja. Tačiau didelio kainų kilimo gyvenamųjų namų rinkoje, R. Kairaitienės tikinimu, nestebima. Nors butų kainos dar šiek tiek auga, situacija jau gana stabili.

Jos žiniomis, naujos statybos namo su daline apdaila kvadratinis metras kainuoja apie 1000 ar kiek per 1000 eurų. Ir tokie būstai labai geidžiami, nepaisant to, kad gauti paskolą jiems dabar tapo sudėtingiau.

„Siaučiant pandemijai, panašių namų ypač ieško jaunos šeimos – nori, kad vaikai turėti kiemą, daugiau erdvės“, – aiškina ekspertė.

Jos teigimu, vienintelis trūkumas, kad tokie namai daugiausia yra užmiestyje. Miesto centre negausu sklypų – nebent perkamas senas namas ir rekonstruojamas arba nugriovus statomas naujas.

„Tad dažnai klientai skundžiasi, jog naujos statybos namų nepakanka, ypač mieste“, – sako R. Kairaitienė.

Tuomet alternatyva tampa butai, tačiau jie – brangūs. Dalis jų pardavėjų už kvadratinį metrą prašo tiek pat, kiek už naujos statybos namo.

„Kainas kartais sunku suprasti“, – pripažįsta pašnekovė.

Sujudo paskutinę akimirką

Nėra aišku, ar netrukus nekilnojamasis turtas vėl nepabrangs, nes nuo Naujų metų įsigalioja nauji pastatų energinio efektyvumo reikalavimai. Pastatai turės priklausyti A++ klasei, vadinasi, beveik nenaudojantys energijos.

Nepaisant ekspertų prognozių, kad brangimas jei ir bus, tai nežymus, be to, laipsniškas, besirengiantieji statyboms Panevėžyje suskubo išsirūpinti leidimus dar senosiomis sąlygomis. Panevėžio savivaldybės Teritorijų planavimo ir architektūros skyriaus vedėjo pavaduotojas Edmundas Kuncevičius sako, kad baigiantis metams visada stebimas sujudimas, bet šiųmetis aktyvumas – rekordinis.

Per dar nesibaigusį paskutinįjį 2020-ųjų ketvirtį naujai statybai jau pateikti 206 prašymai, iš jų gyvenamųjų namų statybai – 166, komercinei – 40. Rekonstrukcijos leidimų prašyta 21 kartą, iš jų 10 – gyvenamųjų namų. 2019 metų ketvirtą ketvirtį iš viso pateikti vos 95 prašymai išduoti leidimus naujai statybai. Kelis kartus išaugęs statybos leidimų skaičius nebūtinai reiškia, kad kitais metais visi prašiusieji ir puls statyti, mat toks leidimas galioja neterminuotai.

Žinoma, priduria E. Kuncevičius, į stalčių jo irgi nepadėsi – kas trejus metus reikia deklaruoti atliktų statybos darbų dalį.