Tarybai pateiktas sprendimo projektas dėl teritorijos perėmimo visuomenės poreikiams.

Pasak savivaldybės, tuo siekiama šio kultūros paveldo objekto vientisumo, nes šiuo metu dalis jo priklauso privačiam savininkui, o tai užkerta kelią suformuoti sklypą ir imtis jo tvarkymo darbų.

„Parko teritorija ir joje esantys statiniai yra skirtingose rankose: kadaise leista privatizuoti parko pastatus ir prie kai kurių jų vėliau suformuoti sklypus, o didžioji teritorijos dalis – valstybės žemė, kurioje nėra suformuotas sklypas. Taigi savivaldybė iki šiol negalėjo imtis jokių esminių parko tvarkymo darbų“, – BNS sakė Kauno savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjas Saulius Rimas.

Pasak jo, Nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos įstatymas numato, kad formuojamo žemės sklypo ribos turėtų sutapti su istorinėmis parko ribomis – jame neturėtų būti įsiterpusių tretiesiems asmenims priklausančių sklypų ir pastatų.

Kauno miesto savivaldybės siekis – kad Vytauto parkas būtų atviras ir patrauklus visuomenei. Kol kas anksti kalbėti apie konkrečius pokyčius, kurie lauktų šio kultūros paveldo komplekso, tačiau galime užtikrinti, kad ši erdvė ir toliau neabejotinai išliks parku“, – teigė S. Rimas.

Kaip nurodoma tarybai pateiktame sprendimo projekte, šiuo metu kompleksas dėl skirtingų valdytojų interesų visapusiškai nefunkcionuoja, nyksta jo vertingosios savybės, ypač bloga yra buvusio parko paviljono būklė.

Jį sudaro iš viso keturi objektai: parkas, paviljonas, transformatorinė ir kasos pastatas. Didžioji dalis teritorijos yra valstybinės reikšmės miškas. Šiuo metu jo teritorijoje yra suformuoti du komercinės paskirties sklypai.

Dėl siūlymo miesto taryba turėtų apsispręsti artimiausiame posėdyje.

Vytauto parkas yra įsikūręs Žaliakalnio mikrorajone, šalia Ąžuolyno. Nuo jo atsiveria centrinės Kauno dalies panorama.

Iki 2019 metų čia veikė atrakcionai. Jie, Kauno apskrities viešosios bibliotekos duomenimis, pastatyti 1964 metais: įrengtas apžvalgos ratas, sūpynės. 1970 metais pastatyta lauko estrada.

Parke esantys pastatai devintajame dešimtmetyje buvo privatizuoti, dauguma jų – apleisti.

2019 metais atrakcionai savivaldybės reikalavimu išmontuoti, nes neteisėtai stovėjo ant valstybinės žemės, be to, buvo nerimaujama dėl jų prastos būklės ir nepakankamo saugumo.

Savivaldybė pabrėžė, kad teritorija, kur įsikūręs parkas, priskiriama valstybinei miško žemei, todėl jos perimti ar išnuomoti savivaldybė negali.

Parko istorija siekia 1871 metus, kai čia buvo įkurtas pramogoms ir pasivaikščiojimams skirtas parkas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)