J. Šimelis nuo 2008-2009 m. pradėjo domėtis NT rinka, stebėjo statybų procesus, vėliau įsidarbino NT brokeriu, taip pat dirbo dviejų NT agentūrų vadovu. Atsiradus nuosavam kapitalui, sukaupta patirtis leido investuoti į NT.

„Dirbdamas NT brokeriu pastebi situacijas, kai reikia padėti žmonėms išspręsti keblumus, greičiau realizuoti turtą. Buvo daug praleistų galimybių pabandyti užsidirbti. Tikslas buvo sukaupti kapitalą, pabandyti investuoti“, – nuo ko prasidėjo veiklą, pasakoja jis.

Liaudiškai vadinamą „pirikūpą“ arba perpardavinėtoją pašnekovas įvardija kaip pabandytoją: „Ką galiu pabandyti su savo pinigais ir nusipirkęs objektą galiu padaryti – ar greitai realizuoti, ar pabandyti sukurti produktą?“

„Butų yra didesnė pasiūla Vilniuje, kas liečia ir seną statybą. Perpardavinėtoją pavadinčiau pabandytoju, jis lengviau prieina prie tokių butų, nes nereikalinga santykinai didelė investicija. Vystyti projektą – statyti namus – reikalingas didelis kapitalas, jei tai daroma iš savo lėšų. (...) Pirma mintis atsilaisvinus turtui – ar pabandyti jį perparduoti“, – kuo skiriasi vystytojai nuo perpardavinėtų aiškina jis.

Nuo seno objekto įsigijimo iki realizavimo, kaip pasakoja J. Šimelis, vidutiniškai užtrunka 3,5-4 mėn. Jis atkreipia dėmesį, kad pigiausias variantas perpardavinėtojui ne visada yra patraukliausias. Svarbiausia – pastebėti skirtumus ir galutinį rezultatą, ką galima iš jo „išlipdyti“.

Anot jo, sunkiausia ne rasti pirkėją, bet teisingai įgyvendinti idėją per santykinai trumpą laiką.

„3,5 mėnesio nuo sutarties pasirašymo iki galutinių pinigų ir raktų perdavimo. Bet įrengimo laikotarpis ir statybų eiga dažniausiai užtrunka 1,5-2 mėn. Sunkiausia viską suorganizuoti – sudėlioti logistiškai, priimti teisingus sprendimus ir matyti galutinį rezultatą.

Sudėtingiausia sukurti pridėtinę vertę, už kurią pirkėjas sutiktų sumokėti šiek tiek daugiau, taupydamas laiko ar emociškai prisirišdamas prie turto“, – dėsto investuotojas į NT.

Laidoje jis pabrėžė, kad kiekvienam butui stengiasi sukurti atskirą „veidą“.

„Esi laiko, žinių, sukauptos patirties investuotojas. Visa visuma leidžia priimti tinkamus sprendimus. Stengiuosi pastebėti ir iš kiekvieno buto išspausti maksimumą. Daugiau dirbu su senos statybos butais. Butai yra pakankamai koncentruoti, nedidelės kvadratūros ir aiškaus išplanavo, pasikartojančio visame Vilniuje. Vis tiek stengiuosi ką nors atrasti, kiekvieną centimetrą teisingai išdėlioti, sukurti vientisumą, bute turi viskas derėti ir būti atitinkamų proporcijų. Be to, su kiekvienu butu įgyvendinu naujas idėjas“, – ko imasi, kad gautų geresnį galutinį produktą, pasakoja perpardavinėtojas.

Remontas namuose

Profesionaliai butų perpardavinėtoju J. Šimelis užsiima nuo 2015 m. Nuo to laiko jis yra įgyvendinęs daugiau nei 80 objektų. Iš jų buvo porą objektų, kurie nepasiteisino.

„Skaičiuodamas investicijos atsiperkamumą įsivertini, kad parduotum bent į nulį. Jei nutiktų blogiausia, kad atsiimtum savo pinigus.

Tie butai buvo nepaskaičiuoti ir pirkti su rizika, šiek tiek nepatrauklūs objektai, pvz., nepatogaus išplanavimo. Minusas atėjo dėl patirties trūkumo ir galutinio rezultato nematymo. Su tais objektais buvau pabandytoju, bet iš to gimė patirtis“, – tikina jis.

Anot jo, vieno objekto investicija, su kuria dirbama aktyviai, per 3,5-4 mėn. atneša apie 10-12 proc. pelno nuo bendros investicijos į turtą.

„Jei esi pabandytojas, bandai taupyti nuo pačių pirmų žingsnių, nes nežinai atsiperkamumo ir kiek pavyks uždirbti. Per taupymą atsiranda neteisingų sprendimų. Aš su kiekvienu butu nuoširdžiai dirbu kaip su savo namais, įsijaučiu į juos ir kuriu kaip savo.

Tikrai galima ir pačiam pasidaryti vieną objektą per metus, bet kai atsiranda didesnis srautas, dažnai uždirbi ne iš to, kad nusiperki už mažą kainą ir parduoti brangiai, o už tai, kad žinai, kaip padaryti ir sutaupyti“, – sako J. Šimelis.

Užbėgdamas įvykiams už akių dėl galimo kaimynų nepasitenkinimo dėl remonto darbų pašnekovas pats imasi iniciatyvos ir sutvarko bendras patalpas.

„Pardavimui įtakos bendra tvarka ir švara turi. Tai daugiau darau dėl savęs, pakelti bendrą objekto vaizdą, bet stengiuosi ir dėl kaimynų, nes galutinis rezultatas dažniausiai visus tenkina. Suremontuota laiptinė gerai ir pirkėjui, ir gyventojams“, – sako jis.

Atėjęs remontuoti butą dažnai sprendžia bendras namo problemas, mat iš gyventojų pastebi iniciatyvos trūkumą: „Turėjau tokių atvejų – butų pirmame aukšte, bet perdažėme visas laiptines, nes žmonės buvo susidomėję, prašė suorganizuoti.“