Dar vieną bendrabutį Vivulskio gatvėje ir padalinį Švitrigailos gatvėje siūloma perduoti universitetui valdyti dešimtmečiui.

ŠMSM parengtuose Vyriausybės nutarimo projektuose siūloma, jog VDU būtų perduotas prie buvusių Lietuvos edukologijos universiteto centrinių rūmų Studentų gatvėje esantis 3,6 tūkst. kv. metrų bendrabutis ir dar beveik 550 kv. metrų patalpos.

3,33 mln. eurų įvertintus pastatus, kuriuos VDU valdo patikėjimo teise nuo 2018-ųjų po LEU reorganizacijos, siūloma perduoti didinant universiteto įstatinį kapitalą.

„Bendrabutis Studentų gatvėje tapo nereikalingas VDU reikmėms, tačiau universitetui trūksta lėšų pedagogų rengimo centrui įkurti Kaune, svarstoma šį bendrabutį investuoti į VDU, kad universitetas galėtų pardavęs pastatą gautas lėšas panaudoti minėtam tikslui“, – BNS informavo ministerija.

Pats universitetas teigia, kad jei pritars Vyriausybė, pardavus bendrabutį lėšos bus skirtos „studentų studijų ir gyvenimo sąlygų gerinimui“, o pati universiteto Švietimo akademija ir toliau skirs dėmesio pedagogų rengimui tiek Kaune, tiek Vilniuje.

„VDU Švietimo akademija yra didžiausias pedagogų rengimo ir kvalifikacijos tobulinimo centras Lietuvoje, kurio ugdymo studijos šalies ir tarptautinių vertintojų yra pripažintos geriausiomis. Taigi, universitete veikia du stiprūs VDU Švietimo akademijos padaliniai Kaune ir Vilniuje. Ir toliau augant būsimų mokytojų poreikiui ypač aktualu užtikrinti kokybišką ir tarptautinius standartus atitinkantį jų rengimą“, – teigia universitetas.

Taip pat Vyriausybė planuoja iki 2030-ųjų pratęsti sutartį dėl patikėjimo teise valdomo per 9 tūkst. kv. metrų padalinio Švitrigailos gatvėje ir 4 tūkst. kv. metrų ploto bendrabučio Vivulskio gatvėje. Šiuo metu mokomasis korpusas VDU perduotas iki 2023-iųjų, bendrabutis – iki 2021-ųjų.

„Patikėjimo teisė dėl padalinio Ševčenkos gatvėje, kaip ir dėl bendrabučio Vivulskio gatvėje, ilgesniam terminui suteikiama, kad VDU Švietimo akademijos studentai galėtų pabaigti studijas Vilniuje“, – informavo ministerija.

Sprendimus Vyriausybėje planuota priimti trečiadienį, tačiau klausimas atidėtas dėl derinimo procedūrų.

Centriniai buvusio LEU rūmai šiuo metu perduoti Vilniaus kolegijai, visi likę pastatai – Turto bankui.

Ministerija informavo, kad dar vieno bendrabučio Švitrigailos gatvėje yra paprašęs Vilniaus universitetas, planuojantis čia apgyvendinti studentus iš Baltarusijos.