Į „Delfi“ parašiusi ir nuotraukas atsiuntusi namo gyventoja Viktorija K. pasakoja, kad namo priežiūros problemos buvo nuolatinės: netgi elektros lemputę pakeisti būdavo sudėtinga. Tačiau po to, kai užsikimšo namo nuotekų vamzdis, gyventojų kantrybė trūko.

„Pirmadienį turėjome tokią situaciją – pas mus užsikimšo kanalizacija. Buvo iškviesta avarinė tarnybą, ji viską greitai sutvarkė, kanalizaciją pravalė. Bet viskas, kas buvo vamzdžių viduje, išsiliejo į rūsį. Vanduo kažkur nubėgo, bet fekalijos, tualetinis popierius ir visas šlamštas, jis liko. Jūs galite įsivaizduoti, kokia tai smarvė, terpė bakterijoms ir infekcijoms. Tai buvo vakaras“, – pasakoja Viktorija.

Anot jos, tą patį vakarą buvo kreiptasi į namo administratorių „Mano būstą“ – kad nuotekos būtų išvalytos.

„Niekas nieko nevalė, na bet buvo vakaras, gerai, palaukėm, gal ateis antradienį. Bet ir antradienį niekas neatėjo. Trečiadienį ryte aš skambinėjau kelis kartus – man sakė, kad gerai, registruojame skubos tvarka, viską išvalysime. Grįžtam po darbų – į laiptinę įeiti neįmanoma, didžiausia smarvė, visiškas kosmosas. Aplink pandemija, koronavirusas, kiti virusai, o čia dar pačiame name gali kažkas veistis“, – pyko moteris.
Vandentiekio g. 44 name išsiliejo nuotekos

Ji teigia, kad ir ketvirtadienį gyventojai ėmė siųsti dešimtis laiškų, žinučių, skambinti, tačiau vis tiek niekas nieko netvarkė.

„Tik pagrasinus žiniasklaida, valstybinėmis institucijomis, jie sugebėjo sutvarkyti. Šiandien (ketvirtadienį) sutvarkė santechnikai, išdezinfekavo, bet norėtume vis tiek apie tai netylėti“, – teigė Viktorija.

Ji prisiminė ir ankstesnes nuoskaudas: pasakojo, kad namo administratorius savavališkai teikė valymo paslaugas, negavęs gyventojų patvirtinimo, ir taip esą viršijo savo įgaliojimus. Taip pat, esą, užsakius perdegusios lemputės pakeitimą, atvykus meistrui vėliau laiptinėje nedegė jau dvi lemputės.

„Norint jiems pasiskambinti, tu pusvalandį klausai muzikėlės. Nemaloniai bendrauja, nefiksuoja visko, ko prašai, laiku neatlieka savo pareigų. Vienu žodžiu, kosmosas. Pinigus iš gyventojų plėšti gali, bet kai reikia paslaugų – neteikia“, – apmaudo neslėpė moteris ir tikino, kad namo gyventojai ieškos naujo administratoriaus.
Vandentiekio g. 44 name išsiliejo nuotekos

„Mano būstas“: buvo du gedimai

„Mano būsto“ atstovas spaudai Paulius Ugianskis patvirtina, kad pirmas pranešimas apie avariją inžinerinių tinklų sistemoje gautas rugsėjo 28 dieną.

„Tarnyba nedelsiant į objektą nusiuntė specialistus, kurie tą pačią diena likvidavo gedimą. Kadangi buvo vėlus vakaras (po 22 val.), valymo darbai buvo užsakyti kitai dienai. Tačiau per tą laiką kanalizacija užsikimšo dar sykį. Avarinės tarnybos specialistai vėl nuvyko į objektą ir atkimšo kanalizaciją“, – paaiškina P. Ugianskis.

Paaiškėjo, kad kanalizacija užsikemša ne dėl inžinerinių tinklų gedimo, o dėl neatsakingo gyventojų elgesio – iš tinklų buvo ištraukti skudurai, kurie ir lėmė užsikimšimą.

„Taigi kažkas iš namo gyventojų pasielgė nekultūringai, į kanalizaciją sumetė buitines atliekas, dėl ko ir įvyko avarija bei sukėlė nepatogumų kaimynams. Įmonės specialistai rūsio patalpas sutvarkė ir pilnai dezinfekavo spalio 1 dieną“, – sako P. Ugianskis.

Savivaldybė: avarinę situaciją likviduoti turi nedelsiant

Vilniaus miesto savivaldybė paaiškina, kad namo administratorius jam priskirtas funkcijas ir pareigas turi atlikti apdairiai, sąžiningai ir tik naudos gavėjo interesais.

„Užsikimšus kanalizacijai avarinė situacija turi būti likviduojama nedelsiant, administratorius turi užtikrinti sanitarijos reikalavimų vykdymą (šiuo atveju išsiliejusių nuotekų išvalymą). (...) sanitarijos ir higienos reikalavimų užtikrinimui bendrojo naudojimo patalpos, vėdinimo kanalai ir vamzdynai, šiukšlių šalintuvai valomi ir dezinfekuojami pagal faktinį poreikį“ teigia savivaldybės administracijos Būsto administravimo skyriaus patarėja Zina Keršienė.

Anot jos, didžiausia gresianti bausmė netinkamai atliekančiam teisės aktais priskirtas funkcijas administratoriui – prarasti daugiabutį namą, kai ne mažiau kaip 1/4 namo patalpų savininkų kreipiasi raštu į Savivaldybę dėl administratoriaus keitimo.

„Savivaldybė skatina steigti daugiabučių namų savininkų bendrijas ir perimti daugiabučių namų valdymą“, – teigia Z. Keršienė

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)