„Priešingai nei kaimyninėse šalyse nematome NT kainų kritimo, labiau stagnaciją. Kai kuriuose segmentuose kritimas buvo – trumpalaikės nuomos, naujos statybos. Yra keletas paaiškinimų. Pirma, Lietuvos vartotojai, „Eurostat“ duomenimis, yra optimistiškiausi visoje ES. Manyčiau, tam darė įtaką ir Vyriausybės pažadai, kad dalinsime pinigus, jei jų pritrūks, ir pakankamai trumpas, švelnus karantinas, gana sparčiai atsigavusi ekonomika“, – laidoje „Delfi diena“ sako ekonomistas.

„Kitas dalykas, kad nemaža dalis emigrantų karantino metu grįžo į Lietuvą. Jie nevengė domėtis NT, pirko sklypus, butus, girdėjau ir tokių istorijų, kad net po 3–4 vienu metu. Neaišku, kiek tų žmonių pasiliks Lietuvoje, jei didžioji dalis pasiliks, tai galbūt to kainų kritimo gal ir nematysime“, – aiškina jis.

Ž. Maurico teigimu, jei situacija dėl koronaviruso smarkiai nesikeis, kainos kristi neturėtų.

„Praktiškai visose Europos šalyse matome atsispyrimą nuo dugno – arba kainų kritimas jau yra sulėtėjęs, arba atsiranda kainų augimas. Lietuva patenka į burbulą, kuris pakankamai greitai atsigauna. Esama žala nėra pakankama, kad numuštų NT kainas. Kažkas turi dar papildomai atsitikti. Tai arba matysime emigracijos bangą iš Lietuvos, arba diržų veržimąsi, nes išlaidavimas labai didelis ir veriasi skirtumas tarp išlaidų ir pajamų, arba ateis grėsmės iš išorės – Pietų Europa nutemps ir Šiaurės Europą į apačią, arba antroji COVID-19 banga bus labai didelė“, – svarsto Ž. Mauricas.

Anot jo, šiuo metu didėja nerimas, kai kainos atvirkščiai gali pakilti. „Visi tie žadėti milijardai, Ekonomikos DNR planas ar ES parama, dar net nepasiekė Lietuvos, tai kas bus, kai pasieks?“

Status quo gali išlikti iki kitų, dar kitų metų, o vėliau gali būti visko, nes tie pinigai, kurie bus įlieti į ekonomiką, bus beprecedenčiai. Kadangi lietuviai labai mėgsta investuoti į NT, tai mums reikia ruoštis jau dabar“, – įspėja ekonomistas.

Žygimantas Mauricas

Jo manymu, jeigu paklausa atsigaus tokiais tempais kaip dabar, kainos gali pradėti kilti ir kitų metų pavasarį–vasarą, nes vystytojai pristabdė projektus ir nebeturės ką pasiūlyti. Tiesa, patikslina Ž. Mauricas, kalbama tik apie Vilniaus burbulą, dar vienas burbulas yra Palangoje, visgi kituose miestuose paklausa sumažėjo.

Tuo tarpu „Inreal“ grupės investicijų ir analizės vadovas Tomas Sovijus Kvainickas ramina, kad jeigu vystytojai nepasiūlė naujų projektų rinkai, nereiškia, kad jie neturi ką pasiūlyti.

„Kai bus įsitikinę, kad metas palankus, projektai bus pasiūlyti labai greitai. Vystytojai bus visada pasiruošę parduoti, jeigu jų manymu, atsiras pirkėjų“, – teigia jis.

Pasak pašnekovo, nustatomų koronaviruso atvejų skaičius, kalbant apie antrąją bangą, įtakos kainoms neturės, tačiau svarbu, kokių priemonių imsis Vyriausybė.

„Pats atvejų skaičius neturi didelės įtakos. Didesnį poveikį turės tai, kokias priemones pritaikys valstybė viruso plitimui riboti. Jei priemonės bus griežtos, suprantama, poveikis bus didesnis. Jei į antrą bangą žiūrėsime laisviau ir remsimės žmonių sąmoningumu, poveikis bus mažesnis“, – laidoje „Delfi diena“ kalba jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (278)