Rado itin patrauklų pasiūlymą

Jauna pora Vilniuje ieškojo nuomojamo būsto, tačiau šios paieškos užtruko dėl daugelyje skelbimų nurodytos sąlygos – sutartis pasirašoma mažiausiai metams. Porai šis variantas netiko, nes Lietuvoje jie ruošėsi įsikurti tik laikinai, kol nurims pandemija. Jaunuoliai vylėsi, kad maždaug po pusmečio jie galės vykti atgal į užsienį, kur iki karantino kurį laiką gyveno ir dirbo.

Simona ir Andrius pasakoja, kad jiems tinkantį skelbimą pamatė skelbimų portale Aruodas.lt. Porai itin patiko maža kaina, vieta mieste, apartamentų išdėstymas ir interjeras. Skelbime nurodyta nuomos kaina – 300 Eur per mėnesį, o butas įsikūręs Senamiestyje, netoli Rotušės aikštės.

„Žiūrėjome daug nuomos skelbimų, juose butų kainos – iki 500 Eur, buvome išsisaugoję kelis skelbimus už 400 Eur. Kadangi kainos skirtumas tarp šio ir kitų skelbimų – ne itin didelis, butas – taip pat centre, neturėjome net minties apie galimą apgaulę“, – pasakoja Simona.

Skelbime buvo nurodytas lietuviškas telefono numeris, kuriuo paskambinus, niekas neatsiliepė. Maždaug po pusvalandžio Andriui per programėlę „WhatsApp“ iš itališko numerio parašė asmuo. Moteris prisistatė itale, tikino kelis metus gyvenanti ir dirbanti Lietuvoje, o darbo reikalais kartais grįžtanti į Italiją. Tačiau dėl pandemijos ir karantino tuo metu ji neva buvo įstrigusi Italijoje ir norėjusi kuo greičiau išnuomoti savo butą Vilniuje.

Pora pasitikslino dėl sutarties sudarymo sąlygų – ar gali išsinuomoti butą ne konkrečiam terminui, o tik kuriam laikui.

„Mes buvome lygiai tokioje pačioje situacijoje kaip ir ji – nežinojome, kiek laiko liksime Lietuvoje ir kiek laiko galime nuomotis butą, tad ir jai, ir mums lankstumas dėl nuomos termino buvo naudingas“, – prisimena Simona.

„Vertindami kainą galvojome, kad ji – logiška. Iš pradžių gal svarstėme, kodėl ji – tokia maža. Tačiau kai išsiaiškinome, kad moteris – tokioje pačioje situacijoje kaip ir mes, supratome, kad ji suinteresuota kuo greičiau rasti nuomininkus, kurie galėtų pasirūpinti butu, kad jis nestovėtų tuščias ir neneštų nuostolių. Todėl nuomos kaina pasirodė adekvati“, – aiškina jauna moteris.

Sukčiai paprašė pervesti 1000 Eur

Sukčiai pasinaudojo dar viena visame pasaulyje populiaria būsto nuomos platforma, per kurią jaunuoliams nurodė atlikti apmokėjimą: „Mums buvo pasakyta, kad jeigu norime užtikrinti savo vietą, turime sumokėti nuomos mokestį ir avansą per „Airbnb“ puslapį, kur ir bus atsiųsta nuomos sutartis su visomis sąlygomis, o avansas – 700 Eur – bus grąžintas po sutarties sudarymo. Moteris žadėjo atsiųsti sutartį iki kitos dienos ryto.“

Paklausta, ar prieš pervesdama pinigus pora nenorėjo buto apžiūrėti ir įsitikinti, kad tai – ne apgaulė, Simona pasakoja, kad ir čia sukčiai rado pasiteisinimą: „Ji mums sakė, kad dėl buto apžiūros turime būti supratingi, kadangi ji įstrigusi Italijoje. Be to, mums buvo paaiškinta, kad „Airbnb“ yra įsipareigoję mums perduoti buto raktus, nes per jų platformą mokame nuomos mokestį ir avansą. Tokiose situacijoje „Airbnb“ neva siūlo tokią paslaugą.“

Atsiųsta platformos „Airbnb“ nuoroda iš pirmo žvilgsnio atrodė patikimai ir oficialiai. Kaip pasakoja Simona, svetainė atrodė identiška tikrajam, internetinis adresas – toks pats. Tačiau iš atsiųstų nuotraukų matyti, kad svetainės adresas tik atrodo panašus į tikrąjį, šalia atsiranda kitų elementų (http://airbnb.rooms.rental).

Jautė didelį psichologinį spaudimą

Maža to, pora pasakoja jautusi didelį psichologinį spaudimą, italė prašė pervesti pinigus kuo greičiau, nes neva savininkei rašo dar 7 asmenys – potencialūs nuomininkai.

„Galvojome, kad čia tikrai geras pasiūlymas, tokių retai būna, tad parašėme iškart, kad imame ir pervedame pinigus“, – sako Simona.

Pora sukčiams pervedė apie 1000 Eur ir itin džiaugėsi laimikiu, tačiau kitą dieną jie iš sukčių sulaukė dar vienos žinutės.

„Mums pranešė, kad per „Airbnb“ nepavyko sudaryti sutarties, nes turi būti atliktas mokėjimas už pusę metų, neva mūsų sutarties terminas nėra aiškus, tad norėdami sudaryti ilgalaikės nuomos sutartį turime sumokėti mažiausiai už pusę metų“, – pasakoja pašnekovė ir priduria, kad sukčiai paprašė pervesti dar apie 1700 Eur.

Čia ir vėl įvyko psichologinis spaudimas – prieš atliekant antrąjį pervedimą itale prisistačiusi moteris informavo, kad pora turi pervesti likusią dalį, tačiau, jeigu jie nenori arba neturi pakankamai pinigų, sutartį galima nutraukti ir buto savininkė iškart grąžins visus pinigus. Kadangi nuomininkė mandagiai ir suprantamai paaiškino situaciją, pora pervedė sumą.

Tiesa, svarbu paminėti, kad apmokėjimas vyko ne per suklastotą „Airbnb“ svetainę, o per internetinį banką, sukčiams atsiuntus mokėjimo duomenis.

„Moteris buvo sakiusi, kad dėl sutarties ir raktų su mumis susisieks oficialus „Airbnb“ atstovas. Tuo pat metu susirašinėjome ir su tariama savininke, ir su neva oficialiu platformos atstovu. Tačiau atsirado daug „kabliukų“, kurie rodė, kad čia kažkas – ne taip. Vienas jų – anglų kalba, nes rašymo stilius ir klaidos neatrodė kaip oficialaus puslapio bruožas.

Kadangi sureagavome greitai, per banko programėlę buvo galima atšaukti mokėjimą ir susigrąžinti pinigus“, – pasakoja jauna moteris.

Policija: tokių atvejų pasitaiko nedažnai, šiemet – 30

Parašius tikrajam „Airbnb“ platformos administratoriui, paaiškėjo, kad svetainė ir skelbimas – suklastotas, mat „Airbnb“ nevykdo netiesioginių apmokėjimų per kitas platformas.

Iš pradžių tariama italė pasipiktinusi dar žadėjo grąžinti pervestus pinigus per 72 val., bet vėliau dingo.

Kaip Delfi informavo Lietuvos kriminalinės policijos biuras, minima sukčiavimo schema nėra nauja ir policijai žinoma. Vis dėlto tokio pobūdžio sukčiavimų, susijusių su apgaulingais nekilnojamo turto (NT) nuomos skelbimais, lyginant su kitomis sukčiavimo schemomis, pasitaiko nedažnai. Šiemet iki rugpjūčio 10 d. fiksuota 30 tokių atvejų.

Anot kriminalinės policijos, karantino laikotarpiu ar po jo tokio pobūdžio sukčiavimų skaičius nepadidėjo. Per mėnesį fiksuojama nuo iki 6 tokio pobūdžio nusikalstamų veikų, didėjimo tendencijų policija nepastebi.

NT brokeris: per karantiną padaugėjo melagingų skelbimų

NT brokeris Aurelijus Jakavickas Delfi pasakoja, kad jaunos poros istorija – viena iš tradicinių sukčiavimo schemų: „Į skelbimą sukeliamos patrauklios neegzistuojančio buto nuotraukos, nurodoma populiari miesto vieta ir žymiai mažesnė nei rinkos kaina. Tada skambinantiems asmenims teigiama, jog atsiliepė savininkas, kuris šiuo metu išvykęs arba gyvena užsienyje, arba grįš po kurio laiko, tačiau gali rezervuoti, jeigu perves depozitą iš anksto. Nežinau, ar dažnai pasitaiko tokių atvejų, tačiau, atrodo, kad jie reguliariai šmėžuoja rinkoje.“

Brokerio nuomone, melagingų skelbimų karantino metu padaugėjo, mat atsirado daugiau besitikinčiųjų itin gerų nuolaidų dėl esamos COVID-19 situacijos. Ja pasinaudoję sukčiai gali pasakoti naują, įtikinamą istoriją.

„Pateiktas pasiūlymas būna ypač patrauklus. Žmonės pagalvoja radę „perliuką“, apie kurį seniai svajojo, t. y. geras turtas geroje vietoje už labai mažą kainą. Manau, tokio tipo apgavystės populiaresnės su nuomos skelbimais, nes rinkoje nuolat būna pirmą kartą besinuomojančių asmenų, o ir dažnas esame girdėję istorijas, kaip draugo draugas pigiai nuomojasi butą iš šeimos draugo, kuriam tik svarbu, jog būtų apmokėti komunaliniai mokesčiai.

Taigi, atrodo, jog žmonės išlošė aukso puodą, ir jais lengva manipuliuoti. Juk suprantama, kad tokiu pasiūlymu, jeigu jis būtų realus, norėtų pasinaudoti kiekvienas“, – komentuoja A. Jakavickas ir priduria, kad tokiomis situacijomis nuostoliai siekia iki kelių tūkstančių eurų.

Sukčiai taiko dar įžūlesnes schemas

„Dažniausiai apgavikų aukomis tampa pigaus buto aplink centrą esančiuose rajonuose ieškantys žmonės. Taip pat pirmą kartą norintys išsinuomoti butą žmonės iš kitų miestų“, – sako pašnekovas.

Radus ypač gerą pasiūlymą, brokeris pataria prieš atliekant bet kokius mokėjimus, būtinai paprašyti nuosavybės teisių įrodymo: „Neatlikinėkite jokių pavedimų ar nepalikite rezervacijos mokesčių grynais pinigais, nepasirašę sutarčių su turto savininkais ar juos atstovaujančiais asmenimis (nekilnojamojo turto tarpininkais ar turto administratoriais). Jeigu kyla įtarimų, susisiekite su žmonėmis, dirbančiais nekilnojamojo turto srityje, jie dažniausiai labai lengvai galės įvertinti galimą riziką.“

NT brokeris užsiminė apie girdėtą įžūlesnę sukčių schemą: „Žmogus, išsinuomojęs butą per „Airbnb“ sistemą, įkėlė skelbimą, jog nuomoja tą butą ilgam laikui ir jame priiminėdavo „potencialius nuomininkus“. Iš žmonių, norinčių nuomotis tą butą, susirinko buto „rezervacijas“ grynais pinigais ir dingo.“

Asociatyvi nuotr.

Kaip nepasimauti ant sukčių kabliuko?

Portalo Aruodas.lt vadovė Viktorija Steponavičiūtė tikino, kad tokių atvejų kartais pasitaiko, tačiau karantino ji neišskiria kaip specifinio laikotarpio.

„Skelbimus moderuojame, pastebėję apgaulingą skelbimą ar kitą informaciją skelbimą blokuojame. Portale taip pat yra integruota funkcija „Blogas skelbimas“ / „Pranešti apie netinkamą“, kurią portalo lankytojai aktyviai naudoja ir gali pranešti, pastebėję netikslumų.

Kasdien peržiūrime gautus pranešimus dėl galimai neteisingos publikuojamos informacijos ir skelbimus arba blokuojame, arba patiksliname, arba kreipiamės į skelbimo autorių, kad jis duomenis patikslintų“, – pasakoja V. Steponavičiūtė ir pridūrė, kad statistikos, kiek skelbimų dėl galimo sukčiavimo portalas blokavo, nerenka.

Anot jos, butų nuomos skelbimuose „Aruodas.lt“ yra įkėlęs įspėjamąjį rekomendacinio pobūdžio tekstą, kad portalo lankytojai būtų budrūs ir neapžiūrėję būsto nemokėtų rezervacijos ar kitų mokesčių.

„Aruodas.lt lankytojams visuomet rekomenduojame pirmiausia apžiūrėti būstą ir įsitikinti, kad siūlomas būstas yra toks, koks reklamuojamas; įsitikinti, kad bendraujama su būstą nuomoti galinčiu asmeniu; nemokėti užstato ar rezervacijos mokesčio, neapžiūrėjus būsto; apžiūrėjus ir ketinant nuomotis, pasirašant sutartį, galima prašyti parodyti nuosavybės teisę patvirtinantį dokumentą, taip pat asmens dokumentą, o mokant pinigus – pasirašyti sutartį ar kitą mokėjimo patvirtinimą / dokumentą“, – vardija pašnekovė.

V. Steponavičiūtė taip pat užsimena, kad skelbimų portalas bendradarbiauja su teisėsaugos institucijomis ir pateikia visą turimą ir su apgaulingu skelbimu susijusią informaciją: „Esame suinteresuoti, kad portale būtų tik realūs, kokybiško turinio skelbimai. Jei skelbimas užblokuotas dėl galimo sukčiavimo, ribojame tolesnį skelbimų įdėjimą.“

Policija: didžiausia prarasta suma – 1050 Eur

Lietuvos kriminalinės policijos duomenimis, sukčių aukomis dėl su NT nuoma susijusių veikų dažniausiai tampa pilnamečiai asmenys, kurių amžiaus vidurkis – 29 metai, dažniau moterys, informaciją apie nuomą randančios socialinio bendravimo platformose, dažniausiai – „Facebook“. Tokiems atvejams būdinga ir tai, kad nukentėjusieji perveda pinigus avansu, neapsilankę objekte, kurį nuomosis.

Anot policijos, prarastos sumos svyruoja nuo kelių dešimčių iki kelių šimtų eurų. Didžiausia šiemet, remiantis pirmine policijos informacija, prarasta suma sudaro 1 050 Eur.

Kalbant apie kitais sukčiavimo būdais išviliotas pinigų sumas, jos gali svyruoti nuo kelių dešimčių eurų iki kelių dešimčių tūkstančių eurų. Pavieniais atvejais galimos dar didesnės sumos.

Už sukčiavimą numatyta baudžiamoji atsakomybė pagal Baudžiamojo kodekso 182 straipsnį. Priklausomai nuo sukčiavimo aplinkybių, kaltininkui gali būti skiriami viešieji darbai, bauda, laisvės apribojimas arba laisvės atėmimas iki 8 metų.

Už smulkų sukčiavimą, kai apgaulės būdu išviliojama pinigų suma nesiekia 3 MGL (150 Eur – Delfi), numatyta administracinė atsakomybė pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 108 str. Už tokį administracinį nusižengimą gali būti skiriama bauda nuo 90 iki 400 eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)