Paskelbus karantiną, trumpalaikė nuoma buvo perorientuojama į ilgalaikę, BNS sako NT bendrovės „Ober-haus“ senamiesčio biuro vadovas Marius Čiulada.

„Trumpalaikė nuoma, kuri Vilniuje buvo gausėjantis segmentas, dabar yra visiškai susitraukusi, likę gal kokie 30-40 proc. buvusios apimties. Nemažai tam skirtų butų, ypač, centre, senamiestyje, persiorientavo į ilgalaikę nuomą. Tas labai pasijuto pirmomis karantino savaitėmis, nes buvo didelis pasiūlos šuolis ir, be abejo, paklausa nespėjo jų įsisavinti, senamiestyje tikrai buvo koks 10-15 proc. kainų kritimas“, – BNS sakė jis.

M. Čiulada sakė, jog būsto nuomos kainos pastaruoju metu nemažėja, tačiau jų augimas sulėtėjo.

„Jeigu prieš karantiną buvo nuolatinis kainų augimas, po kokius 5 proc. per metus, tai kol kas to tikrai nėra. Tačiau pati rinka stojo į vėžes ir daugiau mažiau viskas yra taip pat, kaip ir buvo“, – pridūrė jis.

NT paslaugų bendrovės „Resolution LT“ vadovė Džiuginta Daujotaitė pastebi, jog įmonė gali pasiūlyti didesnį nuomai skirtų butų krepšelį, esama ir nuomininkų.

„Lyg ir buvo lūkesčių, kad nuomos kainos kardinaliai kris, nes bus per didelė pasiūla, bet visgi šiuo momentu didmiesčiuose nėra didelių pokyčių, rinka normalizavosi“, – BNS sakė ji.

„Resolution LT“ duomenimis, liepą Vilniuje nuomai buvo siūloma beveik 1,6 tūkst., Kaune – beveik 600, Klaipėdoje – beveik 200 butų.

„Butų pasiūlą sekame nuo kovo 17 dienos. Bendrai visoje Lietuvoje ji išaugo 32 proc. Vilniuje augimas yra didžiausias – 52 proc., Kaune – 34 proc., o Klaipėdoje matome visiškai atvirkščią rezultatą – pasiūla sumažėjo 27 proc.“, – sakė Dž. Daujotaitė.

NT portalo „Aruodas.lt“ duomenimis, liepą skelbimų apie nuomojamus butus brokeriai ir privatūs asmenys įdėjo 12 proc. daugiau nei pernai liepą ir 2 proc. daugiau nei birželį.

Rugpjūčio pradžioje skelbimų buvo jau 25 proc. daugiau nei pernai – žmonių aktyvumas išaugo 40 proc., brokerių – 23 proc. Beveik pusę (43 proc.) pasiūlos sudaro dviejų kambarių, apie 30 proc. – vieno kambario, apie 21 proc. – trijų kambarių butai.

Liepą vidutinė buto nuomos kaina Vilniuje buvo 4 proc. mažesnė nei prieš metus, Kaune nesikeitė, o Klaipėdoje augo 9 proc. Per mėnesį visuose didmiesčiuose vidutinės kainos augo: Vilniuje ir Kaune po 3 proc., Klaipėdoje – 5 proc.

Anot Dž. Daujotaitės, kol kas dėl didelio neapibrėžtumo sunku prognozuoti rinkos situaciją. Blogiausiu atveju, pasak jos, dalis butų nuomotojų turės parduoti nekilnojamąjį turtą.

„Jei išlaikysime atviras sienas, turėsime galimybę priimti atvykstančius žmones, didelių pokyčių neturėtų būti. Faktas, kad neturime tokio srauto, kokį turėdavome anksčiau, bet trumpalaikė nuoma sėkmingai persiorientavo į ilgalaikę. Jei neužsidarysime, tai iš šios balos išlipsime pakankamai sausi ir viskas atrodys gana neblogai. Tačiau, jeigu turėsime antrą bangą ir ji apribos keliavimą, galime turėti ilgalaikės nuomos butų perteklių ir, tikėtina, kad dalis žmonių turės rokiruotis į pardavimus“ – sakė ji.

Anot ekspertės, tokiu atveju gali mažėti nuomos kainos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)