Prieš kurį laiką Vilniaus miesto savivaldybė buvo paviešinusi tai, kad Kruopiškių g. 5 viena nekilnojamojo turto agentūra pardavinėja namus, kurių statybai nėra gautas leidimas – individualių namų kvartale, viename sklype, suprojektuotus aštuonis sublokuotus namus.

Buvo rašoma, kad Projekto autoriaus architekto traktavimu, tai yra aštuoni individualūs gyvenamieji namai, kurių kiekvieno plotas neviršija 300 kv. m, tad tokiems neva nereikia nei projektavimo užduoties tvirtinimo, nei projektinių pasiūlymų viešinimo procedūros. Bet savivaldybės vertinimu, tai yra grubus bandymas pasinaudoti procedūrų supaprastinimais, kurie Aplinkos ministerijos sprendimu Statybos techniniame reglamente išties suteikti vienbučiams ir dvibučiams gyvenamiesiems namams.

Aštuonis vienbučiai namai vieno namo sklype

„Pastebėjome tokį bandymą buldozeriu įvažiuoti į vienbučių namų kvartalą, ir, savaime suprantama, atmetėme. Dukart. Analogišką projektą Tarandėje su 6 namais viename sklype tas pats statytojas pateikė ir trečią kartą“, – rašo „Facebook“ paskyroje Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.

Po paviešintos šios istorijos, kaip teigia R. Šimašius, savivaldybės Vyriausiojo architekto komanda susidūrė su iki šiol nematytu spaudimu ir šantažu.

„Vystytojas reikalauja paneigti tą viešą pranešimą, tarsi nebuvo jų pačių kreipimosi dėl statybos leidimo, tarsi nebuvo jų skelbimų NT portaluose, siūlančių įsigyti butus pastatuose, kurių niekada nebus. Dar daugiau, jie jau kreipėsi į policiją neva dėl privačių duomenų paviešinimo. O tie duomenys juk ne apie statytoją, o apie projektą! Esu tikras, kad sklypo planas, projektas ir architekto pavardė tikrai nėra privatūs duomenys, bet palikime tai teisėsaugai. O šį vystytojų bandymą vertinu paprastai – įžūlumas ir godumas“, – rašo meras.

Nurodoma, kad savivaldybės darbuotojui pagrasinta trejų metų laisvės atėmimu už tai, kad buvo neišduoti statybos leidimai ir paviešinta, jog būstai vis tiek pardavinėjami ir be jų.

„Realiai kreiptasi į teisėsaugą, bandant darbuotoją apkaltinti „privačių projekto duomenų paviešinimu“, – nurodo meras.

Dėl to R. Šimašius perspėja vystytojus, kad jų projektai bus dar atidžiau tikrinami, o kai kurių jų ir panaikinami nuolatiniai leidimai į savivaldybę.

„Laikai, kada savivaldybės darbuotojai apsimetinėjo aklais ar kvailais, apsimetinėjo, kad nesupranta, kas yra urbanistinis kontekstas bei visuomenės interesas, baigėsi. Jūsų senoji reikalų mieste tvarkymosi sistema nebeveikia. Vienintelis dalykas, ko jūs galite pasiekti tokiais bauginimais – atsiduriate sąraše tų žmonių, kurių atnešamus projektus reikia vertinti dvigubai atidžiau, nes juose daug didesnė tikimybė paslėptų ir užmaskuotų bandymų apeiti geresnį miestą užtikrinančias taisykles.

Žinau, kad jūs galite rasti, ir radote Tarybos narių, kuriuos turbūt apgavote, tapote jų „visuomeniniais patarėjais“, ir gavote nuolatinius leidimus į savivaldybę, kad bet kada kabinete galėtumėte užgriūti ir terorizuoti eilinį specialistą. Skambinėti, rašinėti jam laiškus ir SMS, grasinant, kad paruošti 3 užsakomieji straipsniai portalams, jei nebus gautas norimas leidimas statybai, taip pat gąsdinti teismais – tai yra žema. Leidimai patekti į savivaldybę jums jau anuliuoti (Tarybos nariai puikiai supranta, kad jūsų buvo tiesiog apgauti), ateityje nebijokite ateiti deklaruodami, kas esate ir kam atstovaujate – išdrįskite diskusijoje savivaldybėje apginti savo tiesą nesislėpdami. Taip pat ir viešoje diskusijoje su gyventojais, nes po jūsų pavyzdžio supratome, kad nors įstatymas ir nereikalauja, bet tokius viešus pristatymus daryti būtina“, – rašo meras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)