Kaip trečiadienį pristatinėdamas projektą Kauno architektūros ir urbanistikos ekspertų tarybai (KAUET) kalbėjo vienas iš jo autorių, architektas Gintautas Natkevičius, toks sprendimas pasirinktas dėl reikalavimo išsaugoti palei aikštę esančio mažesniojo pastato tūrį.

„Viskas tarsi banalu, bet tokioje mažoje teritorijoje susiduriame su labai sudėtingu iššūkiu: tas priekinis pastatas, buvęs policijos pastatas, yra urbanistinės struktūros statinys (...) mes negalime keisti nei jo aukščio, nei jo tūrio“, – kalbėjo G. Natkevičius.

Pasak jo, atsižvelgus į tai, jog teritorija yra centre ir investuotojai nori pasiekti didesnio aukštingumo, tai pasirodė logiškas sprendimas, juolab, kad panašus užstatymas, kai kvartalų gilumoje statomi aukšti pastatai, įsivyrauja ir kitur Kauno centre.

„Mums pasirodė, kad mūsų pačių bandymas antrame plane statyti aukštą pastatą yra bene vienintelis ir logiškas“, – kalbėjo architektas.

Viešbutis susidės iš mažesniojo trijų aukštų ir mansardą turinčio pastato bei aukštesnio korpuso giliau sklype, kuris bus septynių aukštų. Pastatai tarpusavyje bus atsieti, juos jungs požeminė automobilių stovėjimo aikštelė. Pirmajame aukšte juos skirs nedidelė gatvelė, kuri, pasak autoriaus, galėtų tapti nauja įdomia erdve mieste.

Pirmajame aukšte planuojama įrengti maitinimo įstaigas.

G. Natkevičius teigė, jog kadangi pastatų aukščio disonansas sukuria „įtampą“, stengtasi „nuraminti“ kitus projekto aspektus: išlaikyti vienodą langų ritmą, neutralias fasadų spalvas.

„Kad kuo mažiau dirgiklių būtų santykyje tarp mažo ir didelio tūrio“, – kalbėjo jis.

Tarybos nariai architektai pastebėjo, jog žemesnįjį pastatą norėtųsi aukštinti. Tuo tarpu mažinti „įtampą“ tarp pastatų siūlyta mažinant aukštesniojo pastato aukštį bent vienu aukštu.

„Antrame plane esantis pastatas yra per aukštas. Nors jis stovi atitrauktas nuo išklotinės, įspūdis vis tiek bus, kad pastatas aukštas ir visas perimetras Nepriklausomybės aikštės išaukštės“, – kalbėjo architektė Jolita Kančienė.

Architektai palaikė idėją pirmuosiuose aukštuose planuoti maitinimo įstaigas.

Įmonės „Architektų biuras G. Natkevičius ir partneriai“ projekte nurodoma, jog ketinama rekonstruoti 1,1 tūkst. kv. m ploto sklype Nepriklausomybės a. 3 esantį administracinės paskirties pastatą ir jame 5,7 tūkst. kv. m bendro ploto viešbutį, kuriame ketinama įrengti 46 apartamentus.

Nurodoma, jog pirmuosiuose korpusų aukštuose ketinama įrengti 685,9 kv. m komercines patalpas.

Po pastatu ketinama įrengti 2 aukštų 1,8 tūkst. kv. m 58 vietų automobilių saugyklą.

Pastatą „Kauno komprojektas“, priklausantis fiziniams asmenims, su bendraturčiais valdo nuo 2018-ųjų metų.

2019 metais Kauno regioninė architektūros taryba sukritikavo pastato bendraturtės įmonės „Conangym“ planus rekonstruoti jį į viešbutį. Tuomet architekčių Gražinos Janulytės-Bernotienės bei Guodos Zykuvienės projektas įvertintas kaip urbanistiškai nepatrauklus ir negerbiantis reprezentacinės Nepriklausomybės aikštės funkcijos bei rekomenduota parengti kitą projektą.

KAUET nariai svarstė, jog šį projektą taip pat turėtų svarstyti regioninė taryba. Taip pat trečiadienį keltas klausimas dėl etikos, perėmus kito architekto projektą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)