Su Tomu vienos darbo dienos popietę susitinkame Molėtuose. Vos privažiavus nustebina prieš akis pamatytas vaizdas – dideli namo griaučiai ir, tiesa, ne bet kokie, o iš taip vadinamos faneros.

Nors iš pradžių su mumis sveikinasi Tomo tėtis Darius Petrauskas, netrukus ateina ir pats statinio autorius.

Tik pasitikęs Tomas be didelių įžangų jau aiškina, kad prieš mūsų akis – ekologiško modulinio namo segmentas, kurį jis neseniai pradėjo kurti. Kaip teigia, toks namas bus išskirtinis, o jam dar neteko matyti, kad kažkas būtent tokius gamintų.

Nuėjus į sandėlį matyti ir kaip toks namas surenkamas.

„Tai – tarsi LEGO detalės“, – atskiras faneros detales rodo Tomas ir pasakoja, kaip jos vienos į kitas susineria.

Tomas aiškina, kad tai – pirmasis jo tokio dydžio statomas namas, anksčiau jie su tėčiu yra kūrę mažesnius namelius, kurie labiau tarnavo kaip poilsio erdvės. Vieną tokių jie yra padovanoję ir Molėtų miestui.

Rodydamas į lauke stovintį didžiulį statinį jis paaiškina ir tai, kad šį namą jis pradėjo statyti sau, tačiau šiandien statinys ruošiamas išvežti į Angliją.

„Jį perka vienas koncernas. Galima čia ir gyventi, gali ir kaip poilsiavietė būti. Jį galima ir 1 tūkst. kvadratų padaryti, kiek nori. Tai vienas iš mūsų projektų“, – su užsidegimu pasakoja jis ir sako, kad jei viskas pasiseks, vienas didelis anglų koncernas Tomo idėją yra pasiruošęs nupirkti, o jis šio modelio namus gamins po jų vardu ir taps gamybos direktorius.

„Perparduosiu savo teises. Žinoma, „ant savęs“ būtų įdomiau dirbti, bet jeigu pinigai atitinkami, kitas dalykas. Pats neišsuksi tokio didelio projekto“, – atvirauja Tomas.

Paklausus, kaip iš viso jis ėmėsi tokios minties, vaikinas aiškina, kad jo įmonė dirba ir su nestandartinių baldų gamyba, o amato jis išmokęs iš savo geriausio mokytojo – tėčio.

„Nestandartinius baldus tėtis gamino Vilniuje, turėjo savo verslą. Gal nuo 13 metų su juo pradėjau juos gaminti, o po to persikraustėme iš Vilniaus į Molėtus. Čia jau esame trejus metus.

Jeigu aš už šių patalpų nuomą Molėtuose moku 800 Eur per mėnesį, tai Vilniuje mokėčiau apie 4 tūkst. Automatiškai, tokių patalpų neturėčiau ir nė negalėčiau galvoti ar mąstyti apie ekologiškus namus. Vilniuje tu negausi investicijų, neišsiplėsi, o jeigu tu nori gerai dirbti, turi persikelti į mažesnį miestelį.

Taip išėjo, kad man viskas pradėjo dėliotis geriau nei tėčiui, todėl įkūriau naują įmonę“, – aiškina jis ir sako, kad šiandien tėtis jam yra pagalbininkas, o Tomas dar turi įdarbinęs ir kitus 2 darbuotojus.

Dirbti su medžiu vaikinas išmoko ne tik iš tėčio, bet turi įgijęs ir staliaus profesiją.

„Iš pradžių mokiausi statybos inžineriją, bet nebaigiau“, – prisipažįsta, tačiau prie pokalbio prisijungęs jo tėtis Darius priduria, kad gyvenimas pats visko išmoko.

Modulinių namelių idėją Tomas pirmą kartą pamatė internete, o tai pakišo jam mintį juos dar patobulinti.

Vizualizacija

„Minimaliai pakeičiau dizainą, užapvalinau kampus. Lygiai tokio paties niekur nėra. Apvalinti kampai laiko stabilumą, tuo jo konstrukciniai elementai bus stipresni. Vieniems tai – grožio elementai, kitiems – stabilumo“, – priėjęs prie karkaso lauke aiškina jis.

Tiesa, namukai, ne šiaip iš faneros, ji – ekologiška, sako jis.

„Turiu visus sertifikatus. Nėra jokių chemikalų.

Visgi gaila, kad atvykote būtent dabar. Būtumėte apsilankę vėliau, čia jau būtų ir langai, ir visa kita“, – sako Tomas.

Namas, kurio vieną iš segmentų ir matome, bus 40 kv. m., tačiau, kaip tikina, namo plotas gali būti nors ir 1 tūkst. kv.m. – viskas priklauso nuo to, kiek segmentų jį sudarys.

„Jis kainuos tiek pat, kaip pasistatyti mūrinį pastatą. Na, lietuvis, ko gero, pasižiūrės, sakys, ar man pasistatyti mūrinį, ar iš faneros, jis rinksis mūrą, bet kalbant apie užsienio pirkėjus, jie supranta ekologijos svarbą.

Manau, lietuviai su laiku irgi priims tokius namus, tačiau tam dar reikia laiko“, – svarsto jis ir sako, kad pats namas bus izoliuojamas nuo drėgmės, apdirbtas, todėl gebės atlaikyti visus lietus bei vėjus.

Vaikinas išduoda, kad toks statinys kainuoja maždaug 1 tūkst. Eur už 1 kv. m., todėl būtent šio namo kaina sieks 40 tūkst. Eur.

„Čia jau viskas įeina į tą kainą: ir langai, ir pilna apdaila“, – paaiškina ir priduria, kad ateityje tokių namų išvysime ir Lietuvoje, o kol projektas įsisuks, įmonė, kaip ir iki šiol, išgyvens iki pradinės savo veiklos – nestandartinių baldų gamybos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (226)