„Statybos bendrovės prognozuoja 30 proc. nuosmukį, o tokiu atveju mūsų valstybės biudžetas rizikuoja prarasti 200 mln. eurų PVM mokesčio, 40 mln. eurų GPM mokesčio ir 50 mln. eurų socialinio draudimo mokesčio“, – pranešime cituojamas LSA prezidentas Dalius Gedvilas.

Pasak jo, šalies rangovai jaučia vis didesnį nerimą dėl sparčiai stabdomų privačių ir investicinių statybos projektų.

NT vystytojai pradėjo stabdyti naujų projektų statybas, o pavieniai privatūs statytojai, net ir susimokėję avansus rangovams, taip pat prašo stabdyti visus laukiančius darbus. Neatsilieka ir užsienio šalių užsakovai, kurie sustabdė derybas dėl anksčiau planuotų statybų“, – teigia D. Gedvilas.

LSA atlikta statybos sektoriaus įmonių apklausa rodo, kad beveik 80 proc. bendrovių, dirbančių su privačiais užsakovais, teigia laiku nesulaukiančios atsiskaitymų už atliktus darbus.

Pažymėtina, kad jaučiami atsiskaitymų vėlavimai ir renovacijos projektuose, kur už atliktus darbus atsiskaityti vėluoja bendrijos: jau registruota 15 tokių atvejų.

Beveik 80 proc. apklaustų statybos įmonių nesusiduria su vėluojančiais mokėjimais, kai darbų užsakovės yra valstybės institucijos ar savivaldybės.

„Šiandien valstybė turėtų tapti ne tik rėmėju, bet ir pirkėju. Eidami tokiu keliu, mes palaikytume nemažą dalį šalies verslų ir taip stabilizuotume ekonomiką, išsaugotume ir kurtume naujas darbo vietas, skatintume vidaus vartojimą, kurtume pridėtinę vertę ir pagerintume visos Lietuvos gyventojų gyvenimo kokybę bei pajamų lygį“, – sako D. Gedvilas.

LSA apklausos rezultatai taip pat parodė, kad 88 proc. statybos sektoriaus dalyvių nebandė naudotis INVEGA pagalbos verslui priemonėmis, kurios, kaip nurodoma, yra netinkamos šio sektoriaus verslo subjektams.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)