Anot verslo organizacijų, nuomos subsidija, kaip ir kitos paramos verslui priemonės – mokesčių atidėjimas ar pagalba saugant darbo vietas, – turėtų būti taikoma solidariai.

Kaip teigiama pranešime, memorandumą pasirašiusios organizacijos sutaria, kad nuomos kaštų kompensavimo subsidija pirmiausiai yra parama tiesiogiai nuo COVID-19 karantino nukentėjusiems verslams, t.y. nuomininkams.

Organizacijos siūlo, kad visa pagal balandžio 15 dieną Vyriausybės pasitarime patvirtintą koncepciją numatyta valstybės parama – 50 proc. nuomos kaštų subsidija – atitektų tiesiogiai nuomininkui.
Verslo organizacijos teigia įsipareigojančios, kad esant solidariam Vyriausybės subsidijos patalpų nuomai teikimui visam dėl karantino taikomų apribojimų patiriančiam verslui, Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos vienijamos bendrovės, vykdančios įvairių komercinių patalpų nuomos veiklą, suteiks paramos sąlygas atitinkantiems nuomininkams bent 30 proc.

Esant pagrįstam poreikiui suteiks ir papildomą nuolaidą nuomos mokesčiui subsidijos taikymo laikotarpiui dėl to susitariant individualiai.

„Nuomos mokestis šiuo periodu verslui sudaro žymią finansinės naštos dalį. Todėl ir siūlome laikytis horizontalios paramos principo, kad bent dalimi ši našta būtų nuimta nuo visų prekybininkų pečių. Paramos esmė – padėti prekybos sektoriaus įmonėms, nuomojančioms patalpas, padėti išgyventi šį sudėtingą laikotarpį“, – pranešime sako Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdomoji direktorė Rūta Vainienė.

Lietuvos smulkiojo ir vidutinio verslo tarybos vadovė Dalia Matukienė atkreipia dėmesį, kad didžioji dalis smulkaus verslo per karantiną turėjo apriboti arba visiškai nutraukti veiklą, tačiau finansiniai įsipareigojimai, tarp jų ir nuoma išliko nepakitę. Todėl įžengus į šeštą karantino savaitę paramos greitis tampu svarbiu faktoriumi siekiant palaikyti verslą.

„Visam verslui vienodai svarbu yra užtikrinti gyvybingumą, todėl šiandien, ypač pajamų dėl veiklos apribojimų negaunančiam smulkiam ir vidutiniam verslui labai svarbus greitis. Vyriausybės patvirtinta nuomos kaštų kompensavimo koncepcija padėtų efektyviau nei kitomis priemonėmis įlieti pinigų į ekonomiką smulkiesiems kompensuojant verslo kaštus“, – sako D. Matukienė.

Pasak memorandumą pasirašiusios Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos vadovo Mindaugo Statulevičiaus, asociacijos vienijami nuomotojai įsipareigoja dėl karantino apyvartas praradusiems nuomininkams suteikti nuomos mokesčio nuolaidą.

„NT nuomotojai pasiryžę suteikti 30 proc. nuolaidą nuomos mokesčiui in corpore ir tiksi, kad Vyriausybė išlaikys solidarų požiūrį į Lietuvos verslą suprantant, kad visų nuo karantino nukentėjusių sektorių tolygus palaikymas pirmiausia lems greitesnį atsigavimą ir geresnes galimybes išsaugoti darbo vietas. NT nuomotojai, kaip ir visas verslas susiduria su panašiais sunkumais: įsipareigojimais darbuotojams, finansų institucijoms ir valstybei, kurie karantino metu nėra panaikinti bei susiduria su nemokumo rizika kaip ir kiti verslai“, – sako M. Statulevičius.