Į tiesioginę vaizdo transliaciją dalyvauti užsiregistravo beveik 100 asmenų, kurie aktyviai įsitraukė į diskusiją, uždavė rūpimus klausimus raštu bei telefonu.

Viešame projekto svarstyme dalyvavę gyventojai pateikė pastabų ir pasiūlymų dėl teritorijos apželdinimo, parkavimo galimybių, dviračių ir pėsčiųjų takų projektavimo. Architektai teigė atsižvelgsią į gyventojų nuomonę, rengdami techninį projektą.

„Ši vieta yra išskirtinė, todėl plėtodami projektą siekiame laikytis paveldosaugos reikalavimų, įsiklausyti ir atliepti argumentuotus visuomenės lūkesčius“, – pranešime žiniasklaidai sako projektą plėtojančio fondo „Lords LB Special Fund IV“ vadovas Karolis Tuinyla.

Planuojama, kad investicijos į šį projektą sieks 45 mln. eurų.

Pagal visuomenei pristatytą architektūrinę viziją atnaujintą kvartalą sudarys Šv. Apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčia, dominikonų vienuolynas, ugdymo veiklai skirtos erdvės su vidiniu sodu ir viešbutis.

Keturi šiuo metu apleisti buvusios ligoninės pastatai bus rekonstruoti į ugdymo veiklai skirtas erdves. Šalia bus statomas naujas 4 žvaigždučių viešbutis su konferencijų centru. Bendras antžeminis visų pastatų plotas sieks 15,9 tūkst. kv. metrų.

Kalbėdama apie kvartalo viešųjų erdvių koncepciją, architektų studijos „DO Architects“ partnerė Gilma Teodora Gylytė atkreipė dėmesį, kad bažnyčios erdvės išliks saugomos ir neliečiamos, o vienuolynui bus sukuriama individuali prieiga su privažiavimu iš Lukiškių gatvės.

Siekiant sutvarkyti ir plačiajai visuomenei atverti valstybės saugomą, tačiau ilgą laiką apleistą teritoriją, pasak G. T. Gylytės, per centrinę komplekso dalį suprojektuotas viešas pėsčiųjų takas, o visuomenei bus atvertas jaukus istorinis kiemas, sukurta patraukli viešoji erdvė – sodas su suoliukais.

„Ketvirtadalis viso komplekso sklypo ir aplinkos ploto bus apsodinta želdynais ir augalais, suformuojant naują kokybišką aplinką miestiečiams“, – sakė G. T. Gylytė.

Pirmajame naujai pastatyto viešbučio aukšte galės kurtis krautuvėlės, knygynai, kavinės. Palei J. Tumo-Vaižganto gatvę bus tiesiamas dvipusis dviračių takas, sujungsiantis Baltąjį tiltą su Lukiškių aikšte, sodinami medžiai ir krūmai. Anot architektės, tai įneš gyvybės ir padės pritraukti žmonių į šalia Vašingtono skvero esančią miesto dalį.

G. T. Gylytė pasakojo, kad rengiant konversijos projektą buvo konsultuojamasi su istorikais. Jų teigimu, barokinis kompleksas jau nuo XVIII a. pradžios buvo pagrindinis Lukiškių priemiesčio traukos centras. Čia vyravo viešos funkcijos – be pirmos Vilniaus pasaulietinės ligoninės ir bažnyčios veikė sodas, mokykla, vaistinė, ledainė, visą kvartalą daugiau nei 300 metų juosė tvora su daugybe įėjimų.

Projektą plėtojantį fondą „Lords LB Special Fund IV“ valdo Lietuvos banko licencijuota investicijų valdymo bendrovė „Lords LB Asset Management“, nuo 2008 metų teikianti paslaugas instituciniams ir privatiems investuotojams.

Iš viso bendrovė šiuo metu valdo 15 fondų – 12 nekilnojamojo turto fondų, 2 privataus kapitalo fondus ir 1 energetikos bei infrastruktūros fondą. Bendra „Lords LB Asset Management“ valdomų fondų turto vertė 2019 m. gruodžio pabaigoje siekė 530,5 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)