Registrų centro specialistų sudarytame dvidešimtuke yra daugiausiai Nekilnojamojo turto registre įregistruotų faktų apie sudarytas bet kokio tipo nekilnojamojo turto objektų nuomos sutartis turintys juridiniai asmenys.

„Šiame sąraše, kaip galima matyti, daugiausiai yra mažmeninės prekybos vietas nuomojančios įmonės bei žemės ūkio sektoriaus žaidėjai, nuomojantys valdomus žemės sklypus“, – sakė Registrų centro atstovas spaudai Mindaugas Samkus.

Tiesa, sąraše gali trūkti įmonių, kurios nėra įregistravusios savo turimo turto nuomos sutarčių. Šiuo metu Lietuvoje to daryti nėra privaloma.

Didžiausi nuomininkai

Registrų centras „Delfi“ nepateikė duomenų apie sąraše esančių įmonių turimų sutarčių kiekius. Tačiau dvidešimtuką pradeda įmonė „Baltic Shopping Centers“, valdanti prekybos centrą „Mega“ Kaune, „Banginius“ Vilniuje ir Klaipėdoje bei „Senukų“ administracijos biurą.

„Baltic Shopping Centers“ akcininkas yra dar viena įmonė „Litvalda“, priklausanti Agnietei Pitkauskienei ir Dalei bei Augustinui Rakauskams. A. Rakauskas, „Delfi“ tyrimo „Lietuvos turtingiausieji“ duomenimis, valdo 270 mln. eurų turtą.

„Baltic Shopping Centers“ 2018 metais gavo 21 mln. eurų pajamų, uždirbo 12,7 mln. eurų grynojo pelno.

Antroje sąrašo vietoje – įmonė „Kauno Audinių Projektas“, valdanti Kauno „Akropolį“.

Šios įmonės akcininkas yra Austrijoje registruoja „WestInvest Gesellschaft fur Investmentfonds GmbH“. 2018 metais Kauno „Akropolio“ valdytoja gavo 18,6 mln. eurų pajamų, uždirbo 5,7 mln. eurų grynojo pelno.

Trečioje vietoje yra žemės sklypų nuoma užsiimanti „Landvesta 1“.

Įmonė priklauso „Linas Agro Group“. „Delfi“ tyrimo „Didžiausi Lietuvos žemvaldžiai“ duomenimis, didžiąją dalį šios įmonės akcijų per Danijoje registruotą „Akola ApS“ valdo Darius Zubas, kurio turtas vertinamas 83 mln. eurų.

„Landvesta 1“ 2018 metais gavo 286 tūkst. eurų pajamų, uždirbo 241 tūkst. eurų grynojo pelno.

Toliau rikiuojasi kai kurių „Iki“ parduotuvių patalpas valdanti „Baltisches Haus“.

Šią įmonę valdo George‘as, Oliveris, Nicolas Ortizai ir Graziella Sozonoff-Ortiz.

„Baltisches Haus“ 2018 metais gavo 36,7 mln. eurų pajamų, uždirbo 18,6 mln. eurų grynojo pelno.

Penktoje vietoje – Klaipėdoje registruota nekilnojamoj turto įmonė „Kamaly Development“. Jos savininkas yra Latvijos bankas „Baltikums Bank AS“.

2018 metais „Kamaly Development“ gavo 12 tūkst. eurų pajamų, uždirbo 4974 eurus pelno.


Du bankai ir paštas

Tarp kitų 15 didžiausių nuomotojų galima rasti valstybės valdomą įmonę „Lietuvos paštas“.

Daug nuomos sutarčių turi ir akcijų biržoje kotiruojamas „Šiaulių bankas“ bei Švedijos kapitalo SEB bankas.

SEB

Sąraše taip pat yra įmonė „Lytagra“, kurios pagrindinis akcininkas yra Adomas Balsys, valdantis maždaug 48 mln. eurų turtą.

TOP 20 dar galima rasti penkias įmones, kurių pavadinimuose yra žodžiai „Žemės vystymo fondas“. Jos, „Delfi“ tyrimo „Didžiausi Lietuvos žemvaldžiai“ duomenimis, susijusios su „Auga Group“, į kurią yra investavę Kęstutis Juščius (turto vertė – 44 mln. eurų) ir Mindaugas Raila (907 mln. eurų).

Tarp didžiausių nuomotojų dar yra Genės ir Nerijaus Grušnių valdoma „Resource development group“, Laimono Daniliausko „Baltic Realty Investments“, Austrijos kapitalo „Agra Corporation“, Jurgitos Meškauskytės ir Dainiaus Pundino „Gautė“ bei Ediko Drupo, Aurimo Milevičiaus ir Artūro Virkščio valdoma „Robusta“.

Dvidešimtuką užbaigia įmonė „Rivona“, priklausanti „Norfos“ valdytojams Rolandui Činčiui (valdo 19 mln. eurų) ir Dainiui Dunduliui (252 mln. eurų).

Gaus ne visi

Pagal Vyriausybės patvirtintą koncepciją, ne visos sąraše esančios įmonės galėtų tikėtis subsidijų nuomos mokesčiui.

Paramos negali tikėtis „Lietuvos paštas“, nes priklauso valstybei.

Taip pat kompensacija teikiama tik toms įmonėms, kurių pagrindinės vykdomos veiklos pakliūva į Vyriausybės nutarime, kuriuo paskelbtas karantinas, nurodytų draudžiamų vykdyti veiklų sąrašą.

Pagal koncepciją, nekilnojamojo turto valdytojui karantino laikotarpiu sutikus padaryti bent 30 proc. nuolaidą nuomos mokesčiui, 50 proc. būtų sumokėta iš valstybės biudžeto, o likę 20 proc. gultų ant nuomininko pečių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (240)