Apie tai, kas vyksta NT pardavimų ir nuomos rinkose bei kaip gali kisti kainos, „Delfi 11“ laidoje kalbėjomės su NT bendrovės „Real Data“ įkūrėju ir NT analitiku Arnoldu Antanavičiumi bei nuomos platformos „Homerental“ įkūrėja Egle Kazakevičiūte Kiaušiene.

Pardavimai mažėjo, kainos turėtų kristi

Laidos pradžioje A. Antanavičius tikino, kad 2019-ieji šalies NT rinkai buvo išties puikūs, o 2020-ųjų pradžia žadėjo ir dar vienus galimai rekordinius metus pagal būstų pardavimus.

Visgi neramumai dėl koronaviruso smarkiai palietė rinką. Kaip pasakojo rodydamas lentelę, kurioje matyti butų pardavimai sostinėje savaitėmis, jau nuo kovo pradžios galima matyti staigų naujų butų pardavimų kritimą.

„Praėjus keturioms karantino savaitėms matome, kad pardavimai arti nulio, o paskutinės savaitės net su minusu.

Tas minusas reiškia, kad dalis tų išankstinių rezervacijų, pardavimų, grįžinėja atgal pas vystytojus, kadangi žmonės nutraukia sutartis, negali išsimokėti“, – komentavo A. Antanavičius ir tikino, kad apibendrinus duomenis tikrai galima daryti išvadą, jog mėnuo karantine NT vystytojams Vilniuje tikrai buvo tuščias.

„Tai tikrai tai nėra džiugios naujienos, o rinka krenta į nokdauną“, – pridūrė jis.

Paklaustas, kad tokiam kritimui turėjo daugiausia įtakos, anot jo, tai lėmė keli faktoriai.
Grafikas, kaip kito butų pardavimai Vilniuje

„NT rinka labai priklauso nuo lūkesčių.

Jeigu žmonės tiki, kad kainos kils ir po mėnesio būstą nupirkti bus brangiau, jie skuba tai daryti, eina į banką, skolinasi ir perka. O kai atsirado koronavirusas ir naujienos, kad ekonomika smuks, nedarbas augs, natūralu, kad žmonės sustoja ir paklausia savęs, ar jie nori šiandien eiti į banką, imti paskolą. <...>

Kad žmonės visiškai negali daryti NT apžiūrų – tai irgi yra momentas, tačiau jis nėra esminis ir viską keičiantis“, – sakė jis.

Ateinančios savaitės, kalbant apie pardavimus, pasak NT analitiko, pardavimų prasme tikrai nebus geresnės, mat tikėtina, kad galimai bus galima matyti dar daugiau neigiamų rezervacijų.

A. Antanavičius užsiminė, kad šiandien yra ir tokių, kurie nutraukia pasirašytas NT pirkimo-pardavimo sutartis.

Arnoldas Antanavičius

„Jeigu žmogus avanso yra sumokėjęs 2 tūkst. Eur, o kalba eina apie 150 tūkst. Eur (būsto pirkimo kaina- red.), o po kelių mėnesių to buto kaina bus -5 proc., tai faktas, kad apsimoka nutraukti, bet aš visada rekomenduoju neiti drastišku keliu.

Visada sakau, kad reikia pabandyti kalbėtis su pardavėju, tartis dėl naujos kainos, nuolaidų, jeigu tai įmanoma. Jeigu pardavėjas neina į kalbas, tai yra jo teisė. Tada, tokiu atveju tą avansą galima nutraukinėti. Daug daugiau ženklų, kad NT kainos eis į mažėjančią pusę“, – prognozavo ir patarė A. Antanavičius.

Lietuvos banko Finansinio stabilumo direktorius Jokūbas Markevičius laidoje taip pat komentavo ir teigė, kad kai kurie bankai šiandien didina ir savo pradinio įnašo kartelę, tačiau tai susiję su bankų noru apsisaugoti.

„Kas liečia pradinį įnašą, mes matome, kad krintant pajamoms kyla didesnė rizika, kad NT kainos taip pat gali sumažėti ir aišku, kai bankai mato, kad tas NT kainų sumažėjimas tampa realus, tai jie reikalauja ir didesnio pradinio įnašo siekdami apsidrausti, kad tas nuvertėjimas jiems nevirstų nuostoliu, o jie tą NT galės parduoti kaip užstatą, jeigu jį reikės realizuoti vėliau“, – teigė jis ir pabrėžė, kad ekonomikos rizikos fonas yra pasikeitęs, o finansiniai tarpininkai tai puikiai mato.

Nuomos kainos krito ketvirtadaliu

Nuomos platformos „Homerental“ įkūrėja Eglė Kazakevičiūtė Kiaušienė „Delfi“ pastebėjo, kad nors butų pardavimai bendrai rinkoje smuko, NT nuomos rinka šiandien nėra visiškai sustingusi.

„Be abejo, tiek paklausa, tiek pasiūla yra sumažėjusi, tačiau ieškančių būstų nuomai yra. Visgi daugiausia ieškomi pigūs butai, kambarių nuoma, o kokybiškesnių ir brangesnių būstų paieška yra sumažėjusi dėl padidėjusios pigesnių butų paieškos“, – apie situaciją kalbėjo ji.

Taip pat ji teigė pastebėjusi, kad NT nuomos kainos šiuo metu dėl koronaviruso yra kritusios, tačiau konkretesni kainų pokyčiai priklauso ir nuo to, ar nuomotojas verčiasi ilgalaikės, ar trumpalaikės nuomos verslu.


„Galima teigti, kad bendrai nuomos kainos šiuo metu yra kritusios.

Trumpalaikė nuoma šiandien išgyvena sunkų laikotarpį ir ja užsiimantys verslininkai yra priversti ženkliai sumažinti nuomos kainas, beveik 50 proc., iki ilgalaikės nuomos kainų lygio. Tuo tarpu ilgalaikės nuomos kainos šiuo metu taip pat yra pakritusios, bet kritimas nėra drastiškas, galima sakyti, apie 10-12 proc.“, – teigė ji. A. Atanavičiaus nuomone, nuomos rinkoje kainos bendrai mažėjo 10-20 proc.

E. Kazakevičiūtė Kiaušienė teigė NT nuomos rinkoje pastebėjusi ir dar vieną dalyką, susijusį su pačiais būstų nuomotojais.

„Esame pastebėję, kad butų nuomotojai šiuo metu pasidarė tolerantiškesni, mažiau reiklūs būsimiems nuomininkams. Jie labiau linkę priimti šeimas su mažamečiais vaikais, nuomininkus su gyvūnais, kitataučius“, – sakė specialistė.

Anot jos, nuomos kainos kalbant bendrai, bent vasarą, augti neturėtų ir turėtų likti stabilios.

„Tačiau paklausa, tiek iš studentų pusės, tiek iš verslo klientų, atvykstančių čia gyventi keliams mėnesiams, tikrai bus“, – įspėjo ji.

Patarė, ar pirkti būstą

A. Antanavičius pasisakė ir ką mano apie būsto pirkimą šiandien. Kaip teigė, tai tikrai nėra palankus metas jį įsigyti, tačiau daug priklauso ir nuo to, kokį jį planuojama pirkti.

„Pirkti būstą nepalankus metas jau kuris laikas, nes tai yra pervertinta turto klasė.

<...> Dabar bet kuriuo atveju daug geriau nuomotis. Kam dabar skubėti pirkti, jei gali geromis sąlygomis išsinuomoti?

Taip pat reikėtų žiūrėti į atskirus segmentus, nes štai butų rinka yra labiausiai užkaitusi, nuosavų namų rinka – ne tiek užkaitusi.

Jeigu kalbame apie nuosavo namo ar kotedžo pirkimą, jų kainos nuo praėjusios krizės didėjo vos 10 proc., o tai reiškia, kad yra arti savikainos.

Kalbant apie butus, jų skubėti pirkti nereikėtų. Kainos turi erdvės kur kristi“, – patarė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (698)