Su A. Avuliu „Delfi“ kalbėjosi apie koronaviruso paveiktą verslą, šiandien kylančius iššūkius, 2008–2009 m. krizę bei tai, kas NT rinkos laukia toliau.

– p. Avuli, kaip šiandien laikosi „Hanner“?

– Sunkiai apsiverčia liežuvis sakyti, kad laikomės gerai, bet pasakysiu, kad gal neblogai.

Kol kas mūsų veikla iš esmės nesikeitė. Kalbant apie investicijas, jos tęsiamos, statybos ir toliau vyksta, o, kaip bus po mėnesio, sunku prognozuoti, nes sąlygos keičiasi kasdien. Rinkoje esame ne vieni, labai daug priklauso nuo kitų kompanijų, kaip jos elgsis. Tiesiog šiandien reikia dirbti taip, kad kiekvienam atvejui turėtum po planą B.

– Su kokiais iššūkiais šiandien daugiausia susiduriate?

– Praėjusią savaitę medžiagų tiekimo grandinės dar nelūžinėjo, tai buvo tik rizika, bet šią savaitę jau turime kelis patvirtinimus iš Ispanijos, Italijos.

Šiuo atveju mes negavome kiliminės dangos iš Italijos, taip pat gavome pranešimų dėl durų gamybos. Durys padarytos, bet nėra kam jų atvežti. Dar gavome pranešimą dėl lubų plokščių ir, nors jos gaminamos Lenkijoje, įmonė nukelia terminus, nes patys negauna žaliavos ir negali jų nudažyti tokia spalva, kaip mums reikia.

Taip pat nuogąstaujame dėl Lietuvos gamintojų. Mes šiandien produkciją iš jų dar gauname, bet pavėluotai. Viskas priklausys nuo viruso sklaidos ir, jeigu situacija bus kaip Italijoje ir Ispanijoje, tada gamyklos sustos ir pas mus.

– O kokia situacija yra su darbuotojais? Ar jų turite pakankamai?

– Kol kas darbo jėga sumažėjusi, bet nežymiai. Reikėtų pažymėti, kad vis dėlto statybose šiandien apie 50 proc. darbuotojų dirba iš kitų šalių, daugiausia – baltarusiai ir ukrainiečiai.

Dalis ukrainiečių išsigando ir išvažiavo, tad šiek tiek netekome, bet kol kas jų dar yra, tad su darbo jėga dar nėra taip blogai. Aš maniau, kad bus blogesnis variantas, bet gal ta valanda tiesiog dar neatėjo.

– Teko girdėti, kad esate pažadėjęs iki Naujų metų neatleisti savo darbuotojų ir nemažinti jiems atlyginimų. Kiek žmonių tai liečia?

– Išties priėmėme sprendimą nemažinti atlyginimų ir neatleisti darbuotojų, žinoma, išskyrus tuos atvejus, jei kas nors tikrai blogai elgsis.

Mūsų darbo modelis yra toks, kad mes savų darbuotojų turime apie 80, o, pagal verslo modelį, kai mums prireikia daugiau darbuotojų, juos dar samdome per išorines kompanijas. Tai, ką aš esu pažadėjęs, tai liečia tik mūsų kompanijos darbuotojus, o ne tuos, kuriuos samdome iš išorės.

Pačiose statybose iš 80 mūsų darbuotojų dirba apie 40 žmonių. Tai – projektų vadovai, statybų vadovai, techninės priežiūros vadovai, asistentai, o pačią darbo jėgą samdome iš kitų kompanijų.

– 2019-ieji metai NT rinkai buvo labai geri. Užfiksuotas, kaip pats anksčiau sakėte aptardamas metus, neadekvačiai didelis gyvenamojo būsto pardavimo augimas. Sakykite, kaip koronavirusas pakoregavo būstų pardavimą šiemet? Ar tai Jums kelia nerimą?

– Koronavirusas visuomenei sukėlė nemažą šoką ir natūralu, kad tie žmonės, kurie planavo įsigyti nuosavą būstą, dabar sprendžia kitus svarbesnius klausimus.

Manau, kad jiems šiandien labai svarbu apsisaugoti patiems, apsaugoti savo vaikus ir artimuosius, todėl natūralu, kad būstui įsigyti skiria nedaug laiko. Mes turime statistiką, kiek žmonių apsilanko mūsų tinklalapiuose, tai, kalbant apie vienus projektus, lankytojų skaičius yra nukritęs 50 proc., apie kitus – truputį mažiau.

Visiškai natūralu, kad šiandien būsto pirkimo sandorių praktiškai nėra, yra vos vienas kitas, o tiek pat – ir nutrauktų sutarčių.

2008–2009 m. mums teko išgyventi žymiai sudėtingesnes situacijas, kai sutartys buvo nutraukiamos masiškai, tada išties buvo kritinė ir tragiška situacija. Šį kartą mes esame pasiruošę daug geriau ir, jeigu per praėjusią krizę buvo svarbus išgyvenimo klausimas, šiuo atveju mes galime padėti, kaip sakėme, ir savo darbuotojams, pažadėti, kad jų neatleisime, nemažinsime atlyginimų.

– Ar tai reiškia, kad išmokote praėjusios krizės pamokas ir šiandien turite pasiruošę gerą pagalvę?

– Taip, tikrai taip. Kiek ši krizė atneš nuostolių, sunku pasakyti. Mes stebime, kaip vyksta įvykiai Europoje ir pasaulyje, o ta dinamika labai didelė.

– Ar situacija NT rinkoje gali paveikti būsto kainas? Minėjote, kad šiandien paklausa kritusi, pardavimas beveik nevyksta.

– Viskas priklauso nuo to, kaip elgsis rinkos dalyviai, kurie stato būstą. Dalis kompanijų yra stiprios ir pasirengusios. Jos buvo sukaupusios rezervų, gali palaukti ir išgyventi šį periodą.

Tiesa, nesu tikras, kad tikrai visos. Gali atsirasti viena kita kompanija, kuriai reikės gyventi ir išgyventi, ir nebus galimybių, tai kokie nors pavieniai atvejai gali būti. Kad čia atsirastų didelė griūtis, kol kas tam nėra pagrindų.

– Šiuo metu pasaulio ir Lietuvos ekonomika patiria didelį nuosmukį. Kaip manote, kaip viskas klostysis NT rinkoje? Taip pat laukia nuosmukis?

– Aš labiau prognozuočiau sąstingį. Dėl nugriuvimo, žinoma, viena kita kompanija gali susvyruoti, bet taip, kaip buvo 2008–2009 m., tada visi mes nugriuvome, nebus taip blogai.

Gal šiandien nėra didelės logikos pulti atidarinėti, statyti naujų projektų, nes kam dabar pradėti naują projektą, juk aš galiu palaukti 2–3 mėnesius. Tai, manau, bus tokia taktika, kad nauji projektai nebus pradedami, aš taip pat jų nepradėsiu, geriau palauksiu, o tai, ką pradėjome, toliau tęsime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (386)