Vilniaus ir Kauno savivaldybės kol kas statybų miestuose nestabdo, tačiau jeigu dėl žaliavų trūkumo jų užsakyti projektai sustotų, žada rangovams netaikyti sankcijų.

Asociacija: pradeda trūkti statybinių medžiagų

Anot Daliaus Gedvilo, šiuo metu statybos šalyje vyksta, kadangi dar užtenka medžiagų, tačiau kaip bus kitą savaitę - nežinia. Pasak jo, jau skundžiamasi iš Italijos tiekiamų akmenų, iš Lenkijos vežamų tiltų konstrukcijų trūkumu.

Dalius Gedvilas

„Įmonės statybvietėse paprastai turi atsargų savaitei, tad šiai savaitei jie turės darbų, bet ką darys kitą savaitę, jau sunku pasakyti. Pavyzdžiui, plieno Lietuvoje nėra, jis yra įvežamas iš Lenkijos, Ukrainos - jei šis tiekimas sustoja, tai automatiškai visos statybos pradeda strigti. Vietinių žaliavų statybininkai turi, bet visas kitas medžiagas ir komponentus įsiveža“, – BNS sakė jis.

„Jau šiandien turime problemų dėl elektros prekių įvežimo: girdime, kad statybininkai negali priduoti statinių, kadangi trūksta šviestuvų, kabelių, elektronikos, automatikos statinių. Tai kol kas dirbama, bet akivaizdu, kad, jeigu viskas užsitęs, tai statybininkai turės eiti atostogauti, nes paprasčiausiai trūks žaliavų“, – pridūrė jis.

Anot D. Gedvilo, iššūkių kyla ir dėl darbo užmokesčio mokėjimo, darbuotojų išlaikymo.

„Dar yra toks statybos įmonių siūlymas, kad jei įmonei, kad išliktų, reikia atleisti žmonių, tai tada reikalinga valstybės pagalba, kad tiems darbuotojams nedelsiant būtų galima išmokėti priklausantį atlygį, dviejų mėnesių kompensaciją, vidutinį atlyginimą už nepanaudotas atostogas. Įmonėms gali prireikti resursų, kad galėtų išmokėti tas išmokas, todėl įmonei galėtų būti suteikta valstybės parama, valstybės paskola, kad svarbiausia verslo ląstelė išliktų“, – teigė pašnekovas.

Daugiau problemų – eksportuotojams

Pasak D. Gedvilo, problemų kyla įmonėms, kurios paslaugas ar gaminius eksportuoja į užsienį.

„Statybos paslaugų eksportuotojai kiekvienais metais turėjo didelį augimą ir jau šiuo metu turbūt apie 11 proc. statybos paslaugų atliekama už Lietuvos ribų, tai eksportas praktiškai stoja. Valstybės užsidaro, nes įmonės turėjo užsakymų ir Švedijoje, ir Norvegijoje. Akivaizdu, kad šios rinkos užsidaro, tai tos įmonės iš karto turi problemą, nes savo gaminius galima gaminti kurį laiką, bet jeigu jų nerealizuosi, tai kaupiasi atsargos, nėra kur dėti to produkto“, – BNS teigė D. Gedvilas.

Paklaustas, ar statybvietėse dar dirba užsienio piliečių, D. Gedvilas sakė, kad liko turintieji darbo vizas ir galiojančias sutartis.

Nekilnojamojo turto plėtros bendrovės „Hanner“ valdybos pirmininkas Arvydas Avulis BNS sakė, jog bendrovė plėtros nestabdo, o labiausiai nerimaujama dėl darbo jėgos.

„Sekmadienį pergyvenau, kaip bus, tačiau šiandien statybose dirba 50-70 proc. darbininkų iš Ukrainos ir Baltarusijos. Dar vienai pamainai pavyko atvykti, nes jie dirba pamainomis po dvi savaites. Statybose šiuo metu viskas laikosi ant šių ukrainiečių ir baltarusių statybininkų, kitaip situacija būtų kritiška“, – BNS sakė jis.

Arvydas Avulis

„Vis dėlto kai kurios gamyklos jau informavo, kad neteko apie 60 proc. darbo jėgos, todėl gali prasidėti betono gaminių tiekimo sutrikimai. Tai neramina, kad sustos gamyklų veikla ir netieks gaminių. O jeigu susiklostytų tokia situacija kaip Italijoje, kur virusas paveikė tiek žmonių, sektoriuje būtų visiška stagnacija“, – kalbėjo A. Avulis.

Vilniaus statybų bendrovės „Mitnija“ vadovas Julius Gendvilis BNS taip pat teigė, jog statybos nestoja.

Darbas mūsų statomuose projektuose nestabdomas, tačiau buvo įvestos papildomos taisyklės, susijusios su atsakingų institucijų reikalavimais. Pavyzdžiui, darbai organizuojami taip, kad personalo patalpose objektuose būtų kuo mažiau žmonių: skaidomas darbo laikas, pertraukos ir darbininkų brigados. Jeigu reikės, statybos personalo patalpos bus praplėstos užsakant papildomų vagonėlių“, – sakė jis.

Pasak jo, papildomai dezinfekcijai planuojama samdyti specializuotą įmonę.

Savivaldybės statybų nestabdo, žada netaikyti sankcijų

Anot Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus Povilo Poderskio, statybos įmonės mieste gali vykdyti darbus - sąlygos nesikeičia. Pasak jo, jei dėl žaliavų trūkumo teks stabdyti statybas, savivaldybės pirkimus laimėjusiems rangovams nebus taikomos sankcijos.

Povilas Poderskis

„Be jokios abejonės sutartys bus sustabdomos atitinkamam laikotarpiui ir kai kurie darbai dėl to gali vėluoti, bet čia yra objektyvios priežastys ir iš to pasekmių rangovams nekils“, – BNS atsiųstame komentare teigė P. Poderskis.

Kaip BNS sakė Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Tadas Metelionis, statybos nestabdomos ir Kaune.

„Lauke nematome jokių didelių rizikų, su mūsų savivaldybės statomų objektų rangovais bendraujame, jie atsakingai diegia ir naudoja apsaugos priemones, darbuotojams suteiktos dezinfekcijos priemonės. Tai objektai tikrai nestoja tiek lauke, tiek mokyklų, darželių remonto darbai, kurie vyksta viduje, kadangi ugdymo procesas yra sustojęs ir mokinių pastatuose nėra, tai mūsų rangovai atlieka ir vidaus patalpų remonto darbus“, – BNS teigė T. Metelionis.

Anot jo, rangovai mėnesiui yra apsirūpinę statybinėmis medžiagomis, todėl T. Metelionio teigimu, artimiausiu metu problemų neturėtų kilti.

„Žinoma, jeigu pradės trūkti vėlesniuose laikotarpiuose statybinių medžiagų ne dėl mūsų rangovų kaltės, tai tikrai svarstysime, turbūt tai bus nenugalimosios jėgos aplinkybės ir turbūt adekvačiai reaguosime, taikysime termino atidėjimus, netaikysime sankcijų, sutarčių stabdymą galima taikyti“, –sakė jis.

Pirmadienį visoje Lietuvoje dviem savaitėms įvestas karantinas. Jo metu valstybės sektoriui privaloma užtikrinti būtinas neatidėliotinas funkcijas, atsisakant nebūtinų paslaugų. Tai rekomenduojama ir privačiam sektoriui.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (112)