„Pastatų modernizavimas nuo šių metų yra prieinamas visiems. Svarbu, kad pastato savininkas turėtų noro žengti renovacijos keliu (...), nesvarbu, kokios paskirties jis yra, galimybės yra sudarytos“, – pirmadienį spaudos konferencijoje teigė aplinkos ministras.

Savo ruožtu aplinkos viceministras Marius Narmontas patikino, kad nuo šiemet finansavimas skiriamas ne vien daugiabučių atnaujinimui.

„Reikėtų pasakyti, kad šie metai yra pirmi metai, kai skiriamas finansavimas ne vien daugiabučių atnaujinimui“, – sakė aplinkos viceministras M. Narmontas.

Pasak jo, tai – komerciniai, gamybiniai, pramoniniai objektai, savivaldybių, viešieji pastatai.

Jo teigimu, iš viso yra numatyta skirti virš 50 mln. Taip pat, kaip sakė M. Narmontas, nors Vyriausybė buvo planavusi atnaujinti 2 tūkst. daugiabučių, o pakviesta 2,3 tūkst. – toks buvo paraiškas pateikusiųjų skaičius.

„Lūkesčiai yra viršyti, tiek gyventojų susidomėjimas yra didesnis“, – tikino jis.

„Saulės jėgainės taip pat bus remiamos daugiabučių renovacijoje“, – pridūrė M. Narmontas.

Jo teigimu, paskutiniame kvietime yra 4 namai, kurie yra kultūros paveldo objektai, tai, pasak M, Narmonto, džiuginanti tendencija.

Pasak jo, savivaldybių pastatams numatomas didesnis paramos intensyvumas.
„Savivaldybių pastatams numatome didesnį paramos intensyvumą (...), galima remti nuo 60 iki 80 proc. sumos, – sakė jis.

Kitiems pastatams, jo teigimu, planuojama suteikti apie 30 proc. kompensaciją arba subsidiją.

Aplinkos ministerija pirmadienį pristatė daugiabučių ir kitų pastatų renovacijos, atsinaujinančių energijos išteklių panaudojimo galimybes ir perspektyvas, finansavimo būdus, Daugiabučių namų atnaujinimo programos įgyvendinimo rezultatus.

Įgyvendinant daugiabučių namų atnaujinimo programą, nuo 2013 metų iki dabar Lietuvoje atnaujinti 2455 daugiabučiai arba daugiau kaip 72 tūkst. butų. Didžioji dalis (beveik 80 proc.) daugiabučių atnaujinama per savivaldybių energinio efektyvumo didinimo programas.

Analizuojant daugiabučių renovacijos rezultatus atskirose savivaldybėse, matyti, kad daugiau kaip 20 proc. visų nuo 2013 m. renovuotų daugiabučių sudaro trijuose didžiuosiuose šalies miestuose atnaujinti namai: Vilniuje (195), Kaune (189), Klaipėdoje (143).

Vertinant daugiabučių renovacijos rezultatus mažesnėse savivaldybėse, išsiskiria Ignalina, kurioje jau atnaujinti visi energiškai neefektyvūs pastatai, Druskininkai, kur nuo 2013 m. atnaujinti 99 daugiabučiai, Jonava – atitinkamai 83, Palanga – 71 ir kt.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)