Jei sostinės taryba pritars, administracijai bus leista įsigyti 40 vieno kambario 24–38 kvadratinių metrų ploto būstų, siūloma maksimali kaina už vieną kvadratinį metrą – 1920 eurų. Taigi, vieno būsto maksimali kaina galėtų siekti apie 73 tūkst. eurų arba net iki 80 tūkst. eurų, jei minimo ploto būstų nepakaktų ir būtų pasinaudota galimybe pirkti 10 proc. didesnį būstą.

V. Mitalas sako, kad per kelerius metus nuolat atnaujinant socialinio būsto fondą, vilniečių, laukiančiųjų socialinio būsto eilėje, sumažėjo nuo 6 tūkst iki mažiau nei 2 tūkst., o viršutinė kaina padidinta atsižvelgiant į rinkos situaciją.

Pasak vicemero, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija yra ne kartą paraginusi savivaldybę aktyviau ieškoti socialinių būstų, o ligšiolinė kainos riba ne visada būdavo patraukli pardavėjams.

„Taip, mes didiname viršutinę kartelę, bet nebūtinai reiškia, kad tai – galutinė kaina. Vyksta derybos. Kiekvienu atveju su būsto pardavėju vyksta individualios derybos, bandome padaryti, kad miestas galėtų įsigyti socialinių būstų. Nes buvo tokių atvejų, kai pernai taryba jau buvo patvirtinusi būsto pirkimą, bet pardavėjas apsispręsdavo parduoti kitam pirkėjui, sandoris neįvykdavo“, – BNS sakė V. Mitalas.

Anot jo, savivaldybė, gaudama valstybės paramą socialiniams būstams, juos pirkdama siekia, kad jie nebūtų sukoncentruoti kuriame nors viename miesto rajone, bet būtų tolygiai išdėstyti visame mieste.

„Manau, kad per artimiausius kelerius metus socialinio būsto prieinamumo problema galėtų būti išsprendžiama, jei ekonomika vystysis panašiu tempu“, – sakė jis.

Reikalavimuose numatyta, kad perkami būstai turi būti galutinai įrengti, su apdaila, komunaliniais patogumais, vandens, elektros tinklais, šildymo sistema ir apskritai neturi defektų ar trūkumų, kurie trukdytų butą naudoti pagal paskirtį. Perkami gali būti tiek nauji, tiek būstai senos statybos namuose, jei energinio naudingumo klasė – ne žemesnė kaip D.

Šiuo metu socialinio būsto Vilniuje laukia 1804 asmenys. Iš viso įsigyti socialiniam būstui miesto biudžete šiemet rezervuota daugiau nei 8 mln. eurų.