Didieji plėtotojai 2020 metais į būsto ir komercinius projektus planuoja investuoti apie 445,3 mln. eurų. Daugiausia ketina investuoti bendrovės „Galio Group“ (buvusi „M.M.M. projektai“), „Darnu group“ ir „YIT Lietuva“.

Daugiausiai būstų rinkai šiemet planuoja pasiūlyti „Galio Group“, „Citus“ ir „Eika“. Didžioji dalis suplanuotų projektų bus vystoma sostinėje.

Plėtotojai viliasi, kad būstų paklausa išliks stabili ir subalansuota, o daugiausiai rizikų mato dėl didėjančių statybų ir žaliavų kainų, mažėjančio teritorijų plėtrai pasirinkimo bei prieinamumo.

Daugiausia investicijųbūsto projektams

Daugiausia į plėtrą planuoja investuoti „Galio Group“ - apie 73 mln. eurų (be PVM). Panašias investicijas planuoja ir bendrovės „Darnu group“ (71 mln. eurų) bei Suomijos kapitalo „YIT Lietuva“ (70 mln. eurų).

„Galio Group“ pagrindines investicijas (53 mln. eurų) skirs sostinės biurų pastatų „Wave“, „S7“, „Freedom“ ir dar vienam neįvardijamam projektui Vilniuje, taip pat parduotuvei Klaipėdoje. Tuo metu į daugiabučių projektus Vilniuje bendrovė planuoja investuoti 20 mln. eurų.

„Darnu group“ ir „YIT Lietuva“ didesnę dalį investicijų planuoja skirti būsto projektams – atitinkamai 41 mln. eurų ir 48 mln. eurų.

NT plėtros įmonė „Hanner“ šiemet planuoja investuoti 51,5 mln. eurų, kurių didžiąją dalį (41,5 mln. eurų) skirs būstui. Panašios strategijos laikysis ir bendrovė „Eika“, šiemet planuojanti valdyti apie 45 mln. eurų investicijas, iš kurių 36 mln. eurų bus skirta daugiabučių projektams.

Kiek mažiau investuoti planuoja bendrovė „Realco“ – 27 mln. eurų. „Citus“, „Omberg“ ir „Rewo“ plėtos tik daugiabučius ir tam skirs atitinkamai 35,8 mln. eurų, 32 mln. eurų ir 18-20 mln. eurų.

Į Lietuvos rinką įžengianti Švedijos kapitalo bendrovė „Bonava Lietuva“ šiais metais į daugiabučių projektus planuoja investuoti 10-20 mln. eurų. Estijos kapitalo bendrovės „Merko“ investicijų planų BNS gauti nepavyko.

Daugiausiai būstų rinkai šiemet planuoja pasiūlyti „Galio Group“ (600), „Citus“ (450-600) ir „Eika“ (537). Tuo metu „Realco“ suplanavo pastatyti virš 500, „YIT Lietuva“ - 415, „Rewo“ - 400, „Darnu group“ - virš 350, „Hanner“ - 328, „Bonava Lietuva“ – 100 iki 200 butų.

Vilniuspatraukliausias investicijoms

„Galio Group“ generalinis direktorius Aisvidas Sriebalius BNS sakė, jog įmonė šiemet planuoja aktyviau užsiimti daugiabučių statyba.

„Kadangi komercinių pastatų rinkoje esame žinomas žaidėjas, tai planuojame tapti žinomu ir gyvenamųjų namų rinkoje bei pasiūlyti šešis projektus Vilniuje. Matome, kad būsto rinka yra labai aktyvi, Vilnius plečiasi, todėl jaučiame butų poreikį. To poreikio vedami planuojame siūlyti butų“, – BNS teigė A. Sriebalius.

„Darnu group“ šiemet tęs didžiausio jos pastarojo meto projekto „Paupys“ plėtrą sostinėje. Pernai bendrovė taip pat baigė biurų komplekso „Park town“ statybas ir pardavė jį už neįvardijamą sumą.

„Bendrovė daugiausiai investicijų šiemet vėl skirs „Paupiui“ – konversijos projektui 7 hektarų teritorijoje sostinės senamiestyje, prie Vilnelės. Jame numatomi tolimesni septynių kvartalų plėtros darbai. Iš viso čia bus pradėta statyti daugiau nei 350 butų, o plėtros pabaiga numatyta 2022 metais“, – BNS sakė „Darnu group“ pardavimų direktorius Mantas Umbrasas.

„YIT Lietuva“ pernai aktyviai statė tiek būstus, tiek biurus, taip pat planavo plėtrą Šnipiškėse bei paskelbė apie planus pradėti biurų statybas Viršuliškėse. Įmonė taip pat plėtojo daugiabučio projektą Klaipėdoje, tačiau šiemet plėtros planų šiame mieste neturi.

Vienos daugiausiai butų suplanavusios bendrovės „Citus“ vadovas Mindaugas Vanagas BNS sakė, jog realūs plėtros tempai priklausys nuo to, kaip greitai pavyks gauti statybos leidimus.

„Planuojame augimą, pradėti keletą projektų. Daugiausia jų numatėme Vilniuje, vieną – Kaune. Viskas priklausys nuo to, kaip seksis projektuoti ir gauti statybos leidimus. Šiandien jų gavimas turbūt yra sunkiausia, daugiausia užtrunkanti, neaiškiausia procedūra plėtotojams. Ji mums atima daugiausiai laiko, yra mažiausiai prognozuojama“, – sakė jis.

„Eikos“ plėtros vadovo Martyno Žibūdos teigimu, bendrovė nori plėsti komercinių projektų portfelį.

„Mūsų tikslas – gauti kuo daugiau pajamų iš komercinio nekilnojamojo turto arba vystyti komercinius projektus, kas leistų grupei gauti stabilių, ilgalaikių pajamų, nes didžioji dalis pajamų vis dar yra iš būstų pardavimo. Būsto verslas jau yra įsibėgėjęs ir mes norime jį palaikyti arba augti kartu su rinka, o lygiagrečiai vystyti komercinius projektus“, – BNS sakė jis.

Į Lietuvos rinką žengiančios bendrovės „Bonava Lietuva“ vadovas Remigijus Pleteras BNS teigė, jog šiemet įmonei svarbiausia – įsitvirtinti rinkoje. Ji šiemet planuoja pradėti ekonominės bei vidutinės klasės butų statybas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)