Užubalių g. 16 norima pastatyti 4 aukštų daugiabutį su rūsiu.

Vilniaus miesto savivaldybės tinklapyje Roko Mazuronio įmonė „Architektų gildija“ paviešino projektinius pasiūlymus, kuriuose rašoma, kad pastato antžeminių patalpų plotas bus 1416,36 kvadratiniai metrai ir neviršys maksimalaus sklypo užstatymo intensyvumo (1482,4 kv. m).

Peržiūrėjus pastato vizualizacijas, gali kilti klausimų dėl to, ar jo požeminę dalį išties galima pavadinti rūsiu.

Kaip „Delfi“ paaiškino R. Mazuronis, abejones turėtų išsklaidyti Nekilnojamojo turto kadastrinių matavimų ir kadastro duomenų surinkimo taisyklės.

„Jose rašoma, kad rūsys, tai – požeminė pastato dalis, kurioje patalpų grindys yra žemiau statinio (pastato) statybos zonos esamos vidutinės žemės paviršiaus altitudės daugiau kaip pusė patalpų aukščio.

Tuo metu patalpų aukštis, tai – aukštis nuo grindų iki lubų. Patalpų aukštis matuojamas kiekvienoje patalpoje, tačiau, jei patalpų aukštis vienodas, pakanka matuoti tik keletą iš jų“, – citavo architektas.

R. Mazuronis toliau dėstė, kad pagal jo atliktus skaičiavimus, pastato rūsio vidutinė altitudė (184,45) yra žemiau nei sklypo vidutine altitudė (184,61).

„Vadovaujantis minėtomis taisyklėmis, projektuojamas aukštas yra laikomas požeminiu aukštu – rūsiu. Rūsio patalpos bus naudojamos namo gyventojų reikmėms – planuojama individualiai išperkamos pagalbinės patalpos“, – sakė jis.

Senbuviai priešinasi

Būtent apie tai, kad šalia jos namų bandoma pastatyti aukštesnį pastatą nei leistinas, kalbėjo „Delfi“ parašiusi Tarandės gyventoja Kristina (pavardė redakcijai žinoma).

Ji dar įtarė, kad pagalbines patalpas ateityje ketinama paversti komercinėmis ir pan.

„Noriu pasakyti, kad Tarandės bendruomenei užginčijus pirminį projektą, architektas pateikė pakoreguotą projektą, kuris vėlgi neatitinka reikalavimų, remiamasi klaidingais duomenimis.

Pavyzdžiui, savo naudai paskaičiuotos ir pateiktos vidutinės aukščio altitudės, kurios iš esmės keičia daugybę niuansų, kaip vieno pastato sumažinimą vienu aukštu, kai leistini tik keturi aukštai ir t. t.“ – rašė Kristina.

Pats R. Mazuronis pasakojo, kad diskusijose su vietos gyventojais kyla klausimų ir dėl privažiavimo prie planuojamo daugiabučio.

„Ten projektuojamas daugiabutis gyvenamasis namas sklypų masyve, kuris buvo suformuotas vientisu dideliu detaliuoju planu. Vienbučiai namai jau pasistatę. Dabar liko keli – iki dešimties – sklypų, kurie suformuoti kaip daugiabučiai.

Iš esmės, rengiant to kvartalo detalųjį planą, buvo numatytas patekimas į tuos daugiabučius ne nuo Tarandės g., o nuo Užubalių g. Dabar rengiame techninius projektus griežtai vadovaujantis detaliuoju planu“, – pasakojo jis.

Pašnekovas dar sakė, kad dar 2014 metais detaliajame plane buvo numatyta, jog galimas aukštingumas yra keturi aukštai.

„Taip projektuojame sklype. Išeina, kad Užubalių g. pagal topografinę nuotrauką yra per 5 metrus aukščiau nei Tarandės g.

Kadangi numatytas atvažiavimas nuo Užubalių g., nuo tos pusės numatomas patekimas į sklypą, kadangi yra natūralus ir didelis peraukštėjimas, apie 5 metrus, statant pastatą, natūraliai išeina iš vienos pusės visiškai užkasta, iš kitos pusės atkasta fasado dalis.

Toje atkastoje dalyje, kad nedarytume betoninės sienos, yra toks sprendimas. Tai nėra dirbtinai suformuotas kažkoks šlaitas, kuriuo būtų norima pasinaudoti. Mes statome namą ir toje vietoje toks reljefas“, – situaciją aiškino architektas.

Jis dar teigė, kad visi ten gyvenantys asmenys turėjo žinoti apie tai, kad ateityje šalia jų namų bus daugiabučiai.

„Yra suformuoti sklypai tame pačiame detaliajame plane. Nebuvo taip, kad gyventojai apsigyveno, o tada kažkas jiems už nugaros padarė detalųjį planą, kad dabar daugiabutį statys. Visi, kas ten pirko sklypus, matė, kad yra daugiabučių sklypai. Dabar juos norima vystyti“, – aiškino jis.

Užubalių g. 16 sklypo savininkas ir daugiabučio statytojas yra įmonė „Europos Baltijos investicijos“, kurios akcininkas yra dar viena įmonė „Vilniaus namų statytojai“, priklausanti Onai Naumavičienei.

R. Mazuronis „Delfi“ sakė, kad dabartinė bendruomenės pozicija yra, kad tame sklype „niekas niekada nebūtų pastatyta ir taškas“.

„Šiaip gal būtų logiškiau, jei įvažiavimas būtų tiesiai nuo Tarandės g., kad daugiabučių gyvenamųjų namų automobilių srautas neitų per vienbučių namų kvartalą. Tačiau mes galime naudoti tik tais privažiavimais, kurie yra suformuotame detaliajame plane.

Gyventojai piktinasi, kad atsiras daugiabučiai, padidės eismas per jų sklypus. Iš kitos pusės, negalima nuo Tarandės g. jokių nusukimų daryti“, – svarstė pašnekovas.

Jis dar papasakojo, kad šiuo metu savivaldybės įmonė „Vilniaus planas“ rengia visos Tarandės projektą.

„Pagal jo sprendinius, lyg ir numatyta, kad nuo Tarandės g. bus patekimas tiesiai į daugiabučius, bet projektas nepatvirtintas. Savivaldybė dar tiksliai nežino, ar juo vadovausis“, – sakė architektas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (80)