Pasak pranešimo, buvo parduoti pastatai, kurių patalpos nepritaikytos mokslo ir studijų veiklai. Jos reikalauja kapitalinio remonto, kurio dėl didelių sąnaudų universitetas be papildomo finansavimo nepajėgus atlikti.

Universiteto atstovo Martyno Gedvilos teigimu, aukcionuose, kurie vyko lapkričio 27 – gruodžio 4 dienomis, VDU pardavė nekilnojamąjį turtą Kauno mieste ir rajone, taip pat Palangoje, Molėtų rajone, Kazlų Rūdoje ir Šilutėje. Aukcionai vyko gavus Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos pritarimą.

ELTA skelbė, jog rengiantis aukcionams, buvo įvertinta kiekvieno iš parduodamo objekto būklė bei būtinybė modernizuoti infrastruktūrą pagal naujausius standartus. Įvertinti ir galimo tokio modernizavimo kaštai.

Brangiausiai parduotos įstaigos patalpos Laisvės alėjoje Kaune, – už 2,08 mln. eurų, 1,83 mln. eurų gauta už administracinį pastatą Gustaičio gatvėje, 1 mln. eurų – už negyvenamąsias patalpas Taikos prospekte. Už vasarnamius Palangoje, Kopų gatvėje universitetas gauna 160,5 tūkst. eurų, o Pylimo gatvėje 57 poilsio namelių pardavimas atneša 185 tūkst. eurų. Laboratorijos Molėtų rajone, Giedraičiuose, pastato su inžineriniais statiniais kaina aukcione pašoko nuo 36 tūkst. iki 81,5 tūkst. eurų, dalies pastato Šilutėje – nuo 43 tūkst. iki 61,5 tūkst. eurų.

Prieš keletą metų prijungus prie VDU Kauno rajone esantį Aleksandro Stulginskio universitetą, primena ELTA, Vytauto Didžiojo universiteto turtu tapo ir keli butai Akademijos miestelyje. Parduodant juos per aukcioną, kiekvieno jų kaina šoktelėjo.

Kelis kartus didesnę nei pradinė kaina VDU pavyko gauti pardavus laboratorijos su ūkiniais pastatais patalpas Kauno Žaliakalnyje, Mituvos gatvėje – šis turtas aukcione parduotas už 466 tūkst. eurų.

Anot M. Gedvilos, gautus pinigus už aukcionuose parduotus VDU priklausiusius pastatus numatoma investuoti į VDU bendrabučio Kauno centre, Vytauto prospekte rekonstrukciją bei Kauno r. Akademijos miestelyje esančio pastato Studentų gatvėje, naudojamo moksliniams tyrimams ir eksperimentinei plėtrai, rekonstrukciją. Taip pat ir į studentų bendrabučio ten pat Studentų gatvėje kapitalinį remontą bei įrengimą.

Gerinant infrastruktūrą, suplanuota sudaryti palankesnes sąlygas mokslininkams vykdyti aktualius tyrimus, o studentams – suteikti modernias, šiuolaikinius poreikius atitinkančias studijas bei geresnes gyvenimo bendrabučiuose sąlygas. Planuojama skatinti naujų mokslo žinių ir inovacijų kūrimą bei gerinti studentų gyvenimo aplinką, kartu didinant ne tik VDU, bet ir visos Lietuvos tarptautinį konkurencingumą bei ekonominį augimą.

Pasak VDU atstovų, pardavus nekilnojamąjį turtą ir gautas lėšas investavus į likusių pastatų infrastruktūrą, sukuriama didesnė pridėtinė vertė – gerinamos mokslo, studijų ir studentų bendrabučių sąlygos, mažinamos administracinės ir eksploatacinės išlaidos. Modernizuojama infrastruktūra bus orientuota į ilgaamžiškumą, švietimo reikmes ir pritaikomumą neįgaliesiems.