Pasak departamento, griaunant šį ir Didžiojoje Vandens gatvėje stovėjusius pastatus buvo elgtasi „ypač piktavališkai, ignoruojant teisės aktais apibrėžtą tvarką ir paminant viešąjį interesą“.

Specialistų komisija konstatavo, kad savavališkai nugriovus Daržų g. 14 buvusį valstybės saugomą kultūros paveldo objektą, sunaikintas didelę mokslinę, istorinę ir kultūrinę vertę turintis pastatas, dalis kurio statyta apie 1770 metus panaudojant Klaipėdos pilies plytas.

Pasak KPD, prisidengiant 2014 metais išduotais leidimais statinio tvarkybai, tačiau tik imituojant paveldo tvarkybos darbus, šis pastatas vasaros viduryje neturint nustatyta tvarka išduoto leidimo buvo nugriautas, galimai tikintis toje vietoje pastatyti naują statinį.

Komisija nutarė, kad atsakingam asmeniui bus siūloma atkurti iki sužalojimo buvusią būklę panaudojant išlikusias raudonas keramines plytas ir atlyginti tiesioginius ir netiesioginius nuostolius, kuriuos patyrė valstybė –749 tūkst. eurų.

KPD direktorius Vidmantas Bezaras pranešime pabrėžė, jog pažeidėjai neturėtų turėti vilčių, jog nebus baudžiami ir netoleruotinais vadino atvejus, kai pažeidėjai išsisukdavo su nedidele bauda ar griuvėsių vietoje atstatydavo naujus pastatus.

„Istorinio pastato vertė – ne tik sienos ar tūriai, tai ir mokslinė vertė, patrauklumas turistams, galų gale, senamiesčio dvasia“ – pabrėžė KPD direktorius V. Bezaras.

Kadangi jau kelių rekonstruojamų statinių „sugriuvimas“ Klaipėdos senamiestyje įvyko pagal panašią schemą, o jų vykdytojus, savininkus ar įgaliojimus turinčių asmenų atsakomybę nustatyti pakankami sudėtinga, buvo kreiptasi į prokuratūrą ir Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT).

KPD sudarytos komisijos tęsia darbą ir skaičiuoja žalą kitiems griaunamiems vertingųjų savybių turintiems statiniams Didžiojo Vandens gatvėje 26 ir 28, su Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos atstovais tariamasi dėl aktyvesnio kompleksinių prevencinių priemonių taikymo.

Spalio pabaigoje STT pradėjo tyrimą dėl didelės mokslinės, istorinės ir kultūrinės vertės turinčių vertybių sunaikinimo bei piktnaudžiavimo griaunant šiuos tris vertingus pastatus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)