Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) posėdyje komiteto pirmininkas Valius Ąžuolas sakė, kad 40 proc. jaunų šeimų negauna valstybės paramos būstui įsigyti, nes negauna kredito.

SADM Paramos būstui skyriaus vedėjas Aloyzas Stapulionis sakė, kad bankai atsisako skolinti lėšas jaunoms šeimoms, nes vienas iš tėvų kurį laiką būna nedirbęs ar neseniai įsidarbinęs.

„Man teko bendrauti su jaunomis šeimomis. Paprastai ima kreditą, kai turi vieną ar du mažus vaikus, tai tuomet vienas iš tėvų kurį laiką nedirbo arba jis neseniai įsidarbino. Bankas ar kredito teikėjas sako, kad tai nestabilios pajamos“, – sakė A. Stapulionis.

Tiesa, jis taip pat pažymėjo, kad atsakingo skolinimo taisyklės atsijoja, kurios šeimos yra pajėgios grąžinti kreditą.

„Kredito davėjas visuomet labai atidžiai vertina jaunos šeimos kreditingumą, ar jauna šeima sugebės per nustatytą laiką grąžinti kreditą. (...) Atsakingumo skolinimosi taisyklės labai gerai atsijoja. Ne visos jaunos šeimos pajėgios įsigyti būstą“, – teigė A. Stapulionis.

V. Ąžuolas tuo metu pateikė būsto renovacijos pavyzdį, kai kreditai suteikiami savivaldybei laidavus.

„Pavyzdys – būsto renovacija. Namui bankas neduoda paskolos, bet jei savivaldybė laiduoja, sakykime, per savo įmonę, tada bankas duoda. (...) Ar nereikėtų peržiūrėti to modelio? Gal ir savivaldybė savo rajono ribose galėtų duoti garantiją bankui?“ – sakė V. Ąžuolas.

SADM atstovas sakė, kad šį pasiūlymą ministerija apsvarstys.

„Mes numatę esame susitikimą su kredito davėjais ir čia, kaip pirmininkas pasiūlė, laidavimo galimybę apsvarstysime. Yra jaunų šeimų, kurios turi tuos laiduotojus. Tai fiziniai asmenys – ar broliai, ar seserys, ar tėvai“, – sakė A. Stapulionis.

Šiuo metu, kaip jis įvardijo, tokios galimybės nėra.

Jaunoms šeimoms šiuo metu siūlomos tokios subsidijos: neauginančioms vaikų – 15 proc.; auginančioms 1 vaiką – 20 proc.; auginančioms 2 vaikus – 25 proc.; auginančioms 3 ir daugiau vaikų – 30 proc.

Būsto kredito suma, pagal kurią apskaičiuojama jaunai šeimai suteikiama subsidija, negali būti didesnė kaip 87 tūkst. eurų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)