Dar liepos 23 dieną Kauno savivaldybės taryba vienbalsiai pritarė, kad naujasis pastatas vietoj „Britanikos“ galėtų būti statomas mažesniais negu norminiais atstumais iki žemės sklypo ribos. Tuo tarpu antradienį, nors kilo nemažai ginčų posėdžių salėje, buvo pritarta sustabdyti liepos 23-iosios sprendimo projekto įgaliojimus.

Tarybos posėdyje šis klausimas susilaukė išskirtinio opozicijos dėmesio. Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnė Edita Gudišauskienė teigė, kad savivaldybės sprendimas stabdyti projektą jiems visiškai nesuprantamas ir keliantis daug klausimų, į kuriuos nebuvo atsakyta.

TS-LKD frakcijos seniūnė dar tvirtinant tarybos darbotvarkę siūlė šį klausimą išbraukti. Opozicijos atstovės teigimu, neatsirado naujų motyvų, dėl ko reikėtų persvarstyti dar liepos mėnesį tarybos vienabalsiai priimtą sprendimą.

„Liepos 23 dieną vienbalsiai priėmėme sprendimą, po mėnesio taip pat neatsirado naujų aplinkybių, dėl ko reikėtų stabdyti šį tarybos projektą. Esmė yra tokia, kad tiek svarstymuose, tiek komitetuose, tiek pateiktame projekto aiškinamajame rašte naujų aplinkybių tikrai nėra. Dėl šios priežasties siūlome išbraukti šį klausimą iš posėdžio darbotvarkės“, – teigė opozicijos atstovė.

Nutarimo pranešėjas Kultūros skyriaus vedėjas Donatas Valiukas patikino, kad klausimas buvo svarstytas trijuose komitetuose. Anot D.Valiuko, liepos 23 dienos nutarimo projekto sustabdymui buvo pritarta ir pastabų nepareikšta.

Tuo tarpu TS-LKD frakcijos narys Jonas Koryzna posėdžių salėje su tuo nesutiko. Pasak jo, komitete buvo klausimų, bet į juos nebuvo tiksliai atsakyta.

„Sakėte, kad komitete pastabų nebuvo, bet jūsų klausė, kokios tai buvo labai svarbios priežastys, kad tarybos liepos 23 dienos sprendimą turėjote atšaukti. Komitete jūs neatsakėte, jūs tik pasakėte, kad yra labai svarių priežasčių. Tai gal galite pasakyti, kas čia per pusantro mėnesio atsitiko tokio ypatingo, kad mes tikrai tokį gerą projektą Kaunui ir tikrai kauniečiams reikalingą stabdome?“, – klausė J. Koryzna.

Pasak A. Vilčinsko, nutarimas stabdomas norint išsiaiškinti, bet konkrečių motyvų konservatorių frakcijai, dėl ko stabdomas projektas, nepateikė.

„Priežastys yra ir spaudoje aptartos, klausimai, kurie pateikti kaimynų turto savininkų, pateikti techniniai dalykai – priežastys stabdyti. Ir stabdoma, kad būtų išsiaiškinta“, – teigė jis.

Kitas TS-LKD frakcijos narys Paulius Lukševičius klausė pranešėjo, kas prisiims atsakomybę dėl 30 mln. eurų investicijos sustabdymo Kaune be jokių pagrindimo motyvų.

„Mes neturime jokios konkrečios medžiagos, dėl ko yra stabdomas projektas. Jeigu tai stabdoma neaišku dėl ko ir kažkas tai susigalvoja, kad jis nebenori, jog kaimynystėje būtų kažkoks objektas, tai yra diversija prieš miestą, stabdantį investicijas. Kas prisiims atsakomybę? 30 mln. eurų investicija. Kas prisiims šitą atsakomybę?“, – klausė frakcijos narys.

Administracijos direktorius Vilius Šiliauskas bandė atsakyti į konservatoriams kilusius klausimus dėl stabdomo projekto.

„Gal bus mažiau klausimų, jeigu aš įsiterpsiu. Pirmiausia mes nenaikinome tarybos sprendimo, kad visi suprastume, kad yra stabdoma tol, kol gausime visus atsakymus. Atsakymai kyla iš gretimai esančių tiek verslų, tiek fizinių asmenų. Aš vienas prisiimti tokių atsakymų negaliu ir neturiu tokios kompetencijos. Todėl yra suformuota mano, administracijos vadovo, užduotis Teisės skyriui (...) pateikti atsakymus. Kol atsakymo neturime, tol mes norime prieš tai priimtą tarybos sprendimą laikinai sustabdyti. Tol, kol gausime visus atsakymus ir kai atsakymus gausime, pateiksime visiems tarybos nariams. Visus atsakymus ir tolesnius mūsų sprendimus“, – sakė V. Šiliauskas.

TS-LKD frakcijos narys J. Koryzna klausė administracijos direktoriaus: jei norima tik atsakyti į kilusius klausimus, kodėl nutarimo projektas stabdomas visiškai, o ne laikinai.

„Matau, Kaune stabdomi tik vaiduokliai, kuriuos tvarkyti apsimoka kai kam, o Kauną sutvarkyti ir pritraukti investicijas rimtas Kauno valdantiesiems nereikia. Ir kas gali paneigti, kad tai yra daroma dėl tam tikros konkurencijos baimės. Dėl laikino stabdymo... Tai, kad laikinai būtų stabdomas išsiaiškinimui, tai taip ir būtų parašyta. Ar tai data, iki kurios mes pristatome, jeigu nieko neišsiaiškiname – automatiškai jis galioja, ar iki tam tikro įvykio. Šito taip pat niekur nėra parašyta (...) Dabar norima sustabdyti visiškai. Parašyta ne pristabdyti, o sustabdyti“, – teigė konservatorius.

Tarybos posėdyje dalyvavęs bendrovės "K26" akcininkas Gintaras Skorupskas teigė, kad savivaldybės sprendimas stabdyti projektą jiems visiškai nesuprantamas ir keliantis daug klausimų. Dar šių metų liepos mėnesio pabaigoje statyboms Kauno savivaldybės taryba pritarė vienbalsiai, o dabar sprendimą sustabdė remdamasi net ne skundu, o besiribojančio kaimyno – "Best Baltic/Daniela" viešbučio paklausimu dėl Kauno miesto savivaldybės planų nustatinėti servitutus ir pravažiavimus per bromą.

„Aš norėjau savo abejones išsakyti ir anksčiau, tačiau negalėjau patekti nei į frakcijos posėdžius, išskyrus opoziciją, nors buvo kreiptasi raštu. Taip pat ir jūsų tarybos komiteto posėdžius, nes nebuvau priimtas. Man buvo pasakyta, kad tarybos nariams kyla kažkokių klausimų, tai aš čia esu tam, kad į juos atsakyčiau. Dėl konkurencijos jums meluoja. Žemės sklypas pagal nuosavybės teisę priklauso investuotojams. Antra, pati „Daniela“ šiuo metu yra įlindusi su nelegalia statyba į investuotojų žemę ir, matyt, bijo konkurencijos“, – sakė G. Skorupskas.

G. Skorupsko teigimu, savivaldybė projekto, stabdančio statybas, aiškinamajame rašte remiasi besiribojančio kaimyno UAB „Liuks NT“ advokatės Olgos Petroševičienės klaidingomis faktinėmis aplinkybėmis parašytu prašymu suteikti informaciją apie būsimas statybas. Pasak jo, taip sąmoningai klaidinama taryba.

„Trečia, nugriauti be dulkėtumo tokį pastatą sunku, tačiau, manau, kad tai pavyks sumažinti. Ketvirta, įvažiavimas į sklypą yra apsaugotas servitutais „Danielos“ naudai. Taip, kad jų interesai nepažeisti. Aš net neabejoju, kad yra sąmoningai jūsų rankomis siekiama padaryti neigiamą įvaizdį miestui. Pasirašyta didžiulė investicinė sutartis su tarptautiniu viešbučio tinklu, kuris pirmą kartą bus atvestas į Kauno miestą. Tačiau šiuo metu dėl konfidencialumo negaliu atskleisti – kokio, bet gavęs klausimą galėsiu atsakyti (...) Iš tiesų jūs esate klaidinami neteisingos informacijos išdėstymu rašte. Aš taip pat paprašiau savo įmonės direktoriaus ir jums kiekvienam raštiškai buvo atsakyti visi šiame administracijos rašte iškelti klausimai. Taigi, gerbiamieji tarybos nariai, labai prašau nepriimti šiandien šio sprendimo arba bent jį atidėti kitam kartui, kol jūs iki galo įsitikinsite savo sprendimo teisingumu“, – teigė jis.

UAB „K26” direktoriaus Rolando Balčikonio teigimu, tokį savivaldybės tarybos sprendimą bendrovė neatmeta galimybės skųsti teismui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)