Kaltinimus beria institucijoms

2018-ųjų kovą prasidėjęs kaimynų ginčas netyla jau daugiau nei pusantrų metų.

Apie tai DELFI rašė jau ir anksčiau, kur buvo pasakojama, kad pernai pavasarį naujas patalpas įsigijęs kaimynas ėmėsi kapitalinio pirmo aukšto buto ir rūsio remontų, tačiau namo gyventojai netrukus pastebėję pleišėjančias namo sienas.

„Išgriauta svarbi siena, visi butai yra patyrę pažeidimus: trūkusios sienos, lubos, prasidėjusi namo dinamika“, – tada komentavo viena namo gyventoja.

Šiandien su naujienų portalu DELFI patys susisiekę kaimynai teigia, kad situacija eina tik blogyn, o susivieniję ir pasisamdę advokatą jie jau kuris laikas bylinėjasi ir teismuose.

„Mes matome, kad tos savivalės nepažaboja net institucijos.

O iš to asmens šiandien yra prasidėję ir smurto atvejai. Jau šeši žmonės yra patyrę. Jie, minimalūs, bet yra ir sudavęs kaimynui“, – pasakojo paslaptyje norėjusi likti kaimynė.

Skilusi siena

Moteris aiškino, kad teismai dėl galimai negalių statybų vyksta jau kuris laikas, tačiau situacija nesikeičia, o veiksmų nesiėmimu ji kaltina ir institucijas.

„Atrodo, sužiba viltis, kad kokia institucija įsigilins, pažabos, bet matome tik laiko vilkinimą.

Kai kreipėmės į Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją į mūsų skundą buvo sureaguota tik po kelių mėnesių.

Bendrai iš institucijų mes negauname jokio palaikymo. Arba gauname išvadą, kad jokių pažeidimų nėra. Yra akivaizdūs dvigubi standartai“, – apie galimai pavojingą situaciją dėl namo būklės ir galimą tam tikrų institucijų nuolankumą verslui sakė kaimynė, kuri paminėjo, kad žmogus, šiandien vis dar vykdantis remontą, yra karininkas Vytenis Kazlauskas.

Bijo, kad nugrius namas

Pasak gyventojos, namo dinamika šiandien tebevyksta iki šiol ir galima matyti vis atsirandančių naujų trūkių.

„Nors didžiojo masto griovimo darbai yra pasibaigę, name atsiranda nauji plyšiai. Yra išgriautos kapitalinės sienos, o tai sudaro didžiulį pavojų.

Tose vietose, kuriose rūsyje yra didžiausi pažeidimai, trūkiai nueina iki pat namo viršaus trečio aukšto“, – pasakojo ji.

Kaimynai sakė, kad pažaboti tokioms savavališkoms statyboms yra kvietę ir policiją, kurios prašė patikrinti visus leidimus ir dokumentus, nes, kaip teigė, buvo atvejų, kuomet leidimas buvo išduotas tik po 4 mėnesių, jį parengiant atbuline tvarka. Tiesa, policija padėti jiems taip pat negalėjo.

Kaimynė prasitarė, kad Teritorijų planavimo ir statybų inspekcijos departamento atstovai teigia, jog darbai leidžiami remiantis avarinės būklės likvidavo situacija, tačiau V. Kazlaukas, anot gyventojų, pats ir sukėlė tokį avarinį namo stovį.

„Mes tik bijome, kad namas neprasmegtų“, – jaudinosi gyventoja ir pridūrė, kad tai nėra eilinis atvejis, kuomet kaimynai stengiasi apsaugoti savo namus, tačiau čia jau kovojama ir su biurokratiniu nihilizmu.

Šiandien, kaip pasakojo, darbai patalpose tebevyksta. Jos spėjimu, rūsyje yra atliekami apdailos darbai, o pirmame aukšte nuo sausio mėnesio veikia erotinių prekių parduotuvė.

„Kalbama, kad rūsyje bus masažo kabinetai, tačiau šis žmogus mėgsta manipuliuoti“, – apie tai, kad realybė gali neatitikti pažadų, užsiminė moteris.

Advokatas: buvo pasinaudota įstatymų landomis

Kaip DELFI pasakojo gyventojų pasamdytas advokatas Krisitijonas Paliutis, tik prasidėjus statyboms, iš pat pradžių jau buvo siųsta daug skundų, fiksuota, kad griaunamos kapitalinės sienos, tačiau inspekcija patikrinusi sakydavo, kad vykdomas paprastas remontas.

Vėliau, kaip aiškino, V. Kazlauskas pateikė avarinės namo būklės aktą su įstatymų išlyga, kad jei namas yra avarinės būklės, tada leidžiama atlikti kapitalinio remonto darbus be leidimo.

„Bet jis tą avarinę būklę pats ir sukėlė, o inspekcija jų kelis mėnesius nefiksavo, o vėliau jiems pateikė aktą ir tada V. Kazlaukas avarinės būklės šalinimo projektą pasidarė jau post factum“, – pasakojo advokatas ir pridūrė, kad vyras, darydamas remontą rūsyje, net užėmė svetimas patalpas ir darbus atliko ir ten.

Gyventojai teigia užfiksavę griaunamą kapitalinę namo sieną

Pats labiausiai neįtikimas dalykas, anot advokato, kad V. Kazlauskas, dengdamasis patalpų projektu, kurios bus pritaikytos ir neįgaliesiems, šiandien remontuojasi ir vidinį namo kiemą.

„Prasiilgino langus visai kitoje pusėje. Tokie projekto sprendiniai su neįgaliaisiais išvis nieko bendro neturi, tuo akivaizdžiai pasinaudota“, – pastebėjo advokatas.

Statybų inspekcija: visi skundai išnagrinėti

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos atstovė viešiesiems ryšiams Asta Kazickienė DELFI pasakojo, kad šiuo adresu institucija išties yra gavusi daug skundų ir visi jie buvo išnagrinėti, o atsakymai pareiškėjams pateikti raštu.

„Vilniaus teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros departamentas patikrinęs daugiabutį gyvenamąjį namą, adresu Savanorių pr. 59, Vilniuje, nustatė, kad rūsio patalpose vykdomi kapitalinio remonto darbai pagal avarinės grėsmės šalinimo projektą ir remonto darbai, keičiant pastato išvaizdą ir pritaikant rūsio patalpas neįgaliesiems, kuriems Vilniaus miesto savivaldybės administracija išdavė leidimą.

Statytojui, vykdančiam šiuos darbus, nuosavybės teise priklauso patalpos rūsyje ir pirmame aukšte. Patikrinimo metu Departamentas nustatė pažeidimus ir 2018 m. spalį surašė savavališkos statybos aktą ir privalomąjį nurodymą, pašalinti savavališkos statybos padarinius, dėl paprastojo remonto darbų keičiant pastato išvaizdą neturint statybą leidžiančio dokumento.

Statytojas teisės aktų nustatyta tvarka kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą su prašymu pratęsti Inspekcijos privalomojo nurodymo pašalinti savavališkos statybos padarinius įvykdymo terminą iki 2020-12-31. Teismas šioje byloje dar nėra paskyręs teismo posėdžio“, – buvo rašoma pateiktuose atsakymuose.

Kaip teigiama, atsižvelgiant į tai, kad buvo gauta daug gyventojų skundų dėl atsiradusių sienų įtrūkimų, Departamentas statytoju surašė ir privalomąjį nurodymą atlikti statinio dalies (konstrukcijų) ekspertizę, kad būtų įvertinta ar atlikus pastato avarinės grėsmės šalinimo darbus yra išlaikyti esminiai pastato pastovumo reikalavimai.

„Statytojas nurodymą įvykdė – pateikė atliktą statinio dalinės ekspertizės aktą, kurio išvada: pastato konstrukcijų įlinkių, deformacijų, įtrūkimų ar sėdimų neužfiksuota. Nustatyta, kad atlikus pastato avarinės grėsmės šalinimo darbus, esminiai pastato pastovumo reikalavimai yra išlaikyti. Gyventojams siūloma kreiptis į pastato techninį prižiūrėtoją, kuris atliktų tolimesnį pastato stebėjimą ir organizuotų atsiradusių defektų šalinimą“, – teigė A. Kazickienė.

Pateikė savo versiją

DELFI susisiekus su Vyteniu Kazlausku šis pateikė savo įvykių versiją.

Vyras patvirtino, kad jam priklauso pirmo aukšto ir rūsio patalpos ir kad ten šiuo metu vyksta darbai, tačiau teigė, kad tai, jog name atsivėrė plyšiai, niekaip nesusiję su jo vykdoma veikla.

„Tai nėra tiesa. Kad suprastumėte, kokia yra to namo būklė, tai šiuo metu dėl lietaus ten yra apipilti grubiai, nežinau, nuo 4 iki 7 butų.

Tai jūs galite įsivaizduoti, kokio čia yra tipo žmonės, kurie nori už svetimus pinigus pasidaryti (remontą – red.past.)“, – komentavo V. Kazlauskas ir tikino, kad kiauras yra ir namo stogas, o nuo 1953 metų, kuomet namas buvo pastatytas, nebuvo darytas ir jo remontas.

Vyras pasakojo, kad patys gyventojai prieš daugelį metų pašalino kai kurias sienas, darėsi grindinį šildymą, o tai galėję paveikti ir namo dinamiką.

Gyventojai dalijasi vykdomų darbų nuotraukomis

„Jie reikalauja, kad aš kiekvieną žingsnį daryčiau su popieriais, projektais, nors patys, tarkime, advokatų kontora, yra atsijungę nuo šildymo sistemos. Arba yra išgriautos sienos, sumažinti perdengimai“, – vardijo jis ir sakė, kad nereikia prisigalvoti nebūtų dalykų ir dėl savo neveiksnumo kaltinti kitus.

Kaip užsiminė, šiandien pirmame aukšte esančios patalpos yra išnuomotos, tačiau kalbant apie smurto atvejus, jo ir kaimynų versijos taip pat išsiskyrė.

„Įvyksta konfliktas. Nuomininko darbuotojas išeina į lauką ir jį sumuša gyventojai. Policija nusprendžia, kad tai yra nesmurtinės grėsmės situacija, nors žmogus savaitei pasiima biuletenį. Vėliau smurtautojas vėl ateina į parduotuvę.

Žmogui yra paaiškinama, kad pasišalintų iš patalpos, o tada jis skambina į institucijas, kad jį kažkas skriaudė. Toms institucijoms pateikiamas vaizdo įrašas. Apie kokį smurtą mes čia šnekame?“, – klausė verslininkas ir sakė, kad buvo ir tokių atvejų, kuomet parduotuvės darbuotojas buvo užrakintas patalpose, o ant patalpų durų uždėta spyna.

Paklaustas apie visus remontui reikalingus leidimus, vyras sakė, kad visus juos buvo išsiėmęs laiku, o pasiteiravus, ar vykdomiems darbams jam nereikia gyventojų pritarimo, sakė, kad kadangi rūsyje patalpos bus pritaikytos neįgaliesiems, namo gyventojų sutikimas nėra būtinas.

„Kai įsigijau patalpas, ėjau pas žmones geranoriškai, taikiai ir šnekėjau su kiekvienu. Kai kuriems rodžiau net projektus.

Žmonės pasakė, kad nori, jog manęs čia nebūtų ir darys viską, kad tik man būtų blogiau“, – sakė jis.

Rūsyje, kaip pasakojo, planuojama atidaryti grožio saloną.

„Tai masažai, kosmetologai, bus galima pasidaryti pedikiūrą ir manikiūrą“, – planais dalijosi verslininkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (69)