18 kvadratinių metrų – tokio ploto butą DELFI pasirinko eksperimentui. Ar tokiame bute įmanoma gyventi dviese? Kokie tokio būsto trūkumai, o kokie – pliusai? Iš pradžių atrodė, kad eksperimentas itin įdomių atradimų nepateiks, tačiau tik iki tol, kol prasidėjo.

Bute dėl eksperimento apsigyvenome dviese ir, žinoma, gyvenome įprastu ritmu: vonios dalybos ryte ir vakare, skalbiniai, maisto gaminimas ir panašiai. Būtent maisto gaminimas pirmąjį vakarą ir pažėrė staigmenų. Tiksliau – nė nereikėjo pradėti gaminti. Tačiau tai buvo tik menki trupinėliai palyginus su tuo, kas laukė toliau.

Įsitikink, ar visos durelės atsidaro

Nedideliame bute telpa viskas – ir virtuvė, ir vonia, ir miegamasis, ir svetainė, ir poilsio bei darbo zonos. Žinoma, į kai kurias šias zonas reikia žvelgti išradingai.

Išradingai, akivaizdu, į išplanavimą pažvelgė ir tie, kurie butui rinko buitinę techniką. Arba tiesiog aplaidžiau.

Po kaitlente įspraustas nedidelis šaldytuvas, kaip įprasta, turėjo ir šaldymo kamerą. Deja, jos durelės niekaip negalėjo atsidaryti, nes atidarant rėmėsi į šaldytuvo dureles, o šios – į sieną.

DELFI eksperimentas: gyvenimas mažame bute

Antras žingsnis – produktai. Jei gaminate ne iš dviejų ar trijų produktų ir mėgstate, kad viskas vienu metu būtų padėta šalia, tai gali tapti nemenku iššūkiu, nes spintelė – labai nedidelė. Pasidėjus kelis produktus teko sukti galvą, kur padėti lėkštes, tad šios keliavo ant spintelės krašto prie kriauklės.

Netilpo ne tik lėkštės, bet ir dangtis, kurį teko nukelti nuo keptuvės. Apsisukus ratu aplink save ir pagalvojus, ką rinktis: kriauklę, į kurią keliauja maisto ruošai panaudoti įrankiai ir indai ar komodą, kuri tarnauja ir kaip patalynės susidėjimo vieta, ir kaip spintelė televizoriui, pasirenku pastarąją. Vis tiek ant jos jau nukeliavo virtuviniai rankšluosčiai, kurie taip pat tik užėmė vietą maisto gamybai.

DELFI eksperimentas: gyvenimas mažame bute

Keptuvė kėlė ir daugiau rūpesčių. Siekiant išnaudoti erdvę, bute lentynos siekia lubas, o, atsižvelgiant į mano ūgį, nei pasistiebus, nei pašokinėjus negalėjau pasiekti aukščiau esančių lentynų. Išgelbėjo galimybė užlipti ant spintelės, tačiau, jei būčiau supratusi, kad nepasiekiu keptuvės jau išsidėliojusi produktus, būčiau turėjusi juos vėl paslėpti, tada užsilipti, tada vėl nulipti, tada vėl viską išsidėlioti.

Mažaūgiams – vieni iššūkiai

Prieš kelerius metus atlikto Karališkojo Londono koledžo tyrimo rezultatai parodė, kad vidutinis lietuvių moterų ūgis – 166,6 centimetrai. Man iki vidutinio ūgio trūksta vos kelių centimetrų, bet nujaučiu, kad ir jų nebūtų užtekę norint pasiekti daiktus aukščiausiose lentynose.

Keptuvė – tik vienas iš iššūkių. Ne tik virtuvės rakandų spintelė, bet ir atviros lentynos ir vienintelė spinta prie pat įėjimo taip pat siekia lubas, tad dar vieną pokštą man to nė nenorėdamas iškrėtė mano eksperimento porininkas.

DELFI eksperimentas: gyvenimas mažame bute

Pasiklojus lovą vakare prieš einant miegoti sudėjau dekoratyvines pagalves ant vienos iš dviejų kėdžių bute, tačiau po lovos pasiklojimo dar sėdome valgyti vakarienės, o kėdės tik dvi, žmonės irgi du. Teko pagalvėms ieškoti kitos vietos. Radome, tiksliau – mano eksperimento porininkas jas sutalpino į spintą. Jei jau nuoširdžiai, tai ir į, ir ant spintos.

Išaušus rytui, kol jis maudėsi duše, nusprendžiau pakloti lovą ir sustūmusi miegamąją dalį norėjau sudėti atgal pagalves. Deja, teko liūdnu žvilgsniu žvelgti į ant spintos padėtas pagalves, tačiau ėmiausi šio iššūkio ir užsilipusi ant vienos spintos lentynos ir kiek prisilaikydama į pakaboms skirtą atramą pasiekiau jas. Pavyko, nenusiverčiau, bet jei taip reiktų kasdien, atramos pakaboms, greičiausiai, tikrai neišlaikytų.

DELFI eksperimentas: gyvenimas mažame bute

Į vonią – tik po vieną

Mėgstate ryte dantis valytis drauge arba užbėgti pasižiūrėti į veidrodį, kol kitas ruošiasi prie jo? Mažame bute tokius įpročius reiktų pamiršti. Akivaizdu, kad turint vos 18 kv. m ploto norisi jį kuo naudingiau išnaudoti, o vonia daugeliui nėra ta vieta, kuriai reiktų skirti daug erdvės.

Šiame bute į vietą dušo kabinai, kriauklei ir klozetui buvo pažvelgta itin taupiai. Pirma, prie veidrodžio telpa vos vienas žmogus. Tiksliau – tik tiek vietos liko į vonią sutalpinus būtiniausią įrangą.

Beje, ir įranga įmontuota milimetrų tikslumu. Lipant į dušo kabiną ne tik plačiapečiams vyrams, bet ir moterims patarčiau kiek pasisukti šonu. Dėl atsargumo.

DELFI eksperimentas: gyvenimas mažame bute

Šiek tiek šonu tenka sėstis ir ant klozeto, nes sėdėti tiesiai tiesiog nėra vietos.

Ir nors vonios kambaryje viskas sumontuota itin glaudžiai, joje, jei aš gyvenčiau tokiame bute, pritvirtinčiau dar bent kelias lentynas, nes kosmetinės, su kuriomis atkeliavome į eksperimentą, čia netilpo. Teko jas laikyti kambaryje, ant spintelės šalia mikrobangų krosnelės.

Nors nedidelis vonios kambarys tokiame bute turi ir kitų ypatybių – vienam būnat viduje, o kitam – kambaryje, galima puikiai susišnekėti. Ar pliusas tai, ar minusas – nuspręskite patys.

Tam davė, tam davė, o tam – neliko

Itin mažuose butuose dažnai erdvė saugoma dienos metu, naktį, išskleidžiant lovą, pastaroji uždengia kone visą laisvą grindų plotą, tačiau šiame bute šis sprendimas buvo priimtas kur kas išradingiau ir išskleista lova virtuvės spintelių neužstojo, nors ir sumažino judėjimo galimybes.

DELFI eksperimentas: gyvenimas mažame bute

Kone daugiausia trikdžių klojant lovą teko patirti ieškant, kur padėti krūvą pagalvėlių ir ieškant vietos patalynei. O ši puikiai telpa komodoje, kurioje puikiai sugultų ir drabužiai, tad drabužiams lieka spinta, kurioje – dvi lentynos ir kelios atramos pakaboms sukabinti.

Jei gyvenčiau viena, tilptų kelios striukės, paltas, keli marškiniai ar suknelės, o kitiems drabužiams reiktų toliau ieškoti vietos. Deja, jos aštuoniolikoje kvadratų nėra daug, tad tektų kažko atsisakyti. Tikėtina, kad spintą tektų didinti ir atsisakyti stalo, prie kurio ir taip telpa vos du žmonės.

Dar vienas iššūkis mažame bute – kur susidėti avalynę? Žinoma, viskas gali tilpti į dviejų durų spintą, tačiau gyvenant reikia ne tik marškinėlių ar džinsų, bet ir rankšluosčių, patalynės ir panašių dalykų, kurie kur nors turėtų rasti savo vietą.

Būna, kad triukšmas trukdo susikalbėti

Nedideliame bute viskas turi būti pasverta ir apgalvota, tad stalas, ant kurio tektų tiekti ir pusryčius, ir vakarienę, o laisvu metu stalas turėtų tapti darbo zona. Tiesa, tektų prisiderinti prie skalbimo grafiko, mat nedidelėje vonioje vietos neradusi skalbimo mašina „apsigyveno“ viduryje svetainės.

DELFI eksperimentas: gyvenimas mažame bute

Skalbimo mašina viduryje svetainės gali tapti ne tik interjero detale, bet ir šiokiu tokiu trukdžiu bendraujant. „Gali pakartoti garsiau, nieko negirdėjau“, – šūkteli man mano eksperimento porininkas, būdamas vos už pusantro metro nuo manęs.

Iš pradžių pagalvojau, kad juokauja, tačiau pakartojusi iš jo veido išraiškos supratau, kad paprastai kalbėti skalbiant skalbinius neįmanoma. Vandens bėgimas, skalbimas ir džiovinimas sukelia garsų, kurių neina paslėpti uždarant vonios duris, tad jei nusprendėte skalbimo mašiną įkurdinti lyg interjero elementą, pagalvokite, ar norėsite su ja ir „bendrauti“ kas kartą, kai teks ką nors skalbti.

Gaminsite ne tai, ko norite, o tai, ką galite

Gyvenant įprastą gyvenime skalbinių džiaustymas yra neišvengiamas. O tam reikia džiovyklės. Šiame bute radome nedidelę, greičiausiai metro pločio skalbinių džiovyklę, kuri puikiai tilpo tarp lovos ir komodos.

DELFI eksperimentas: gyvenimas mažame bute

Jei tokio didumo bute būtų tekę išlankstyti įprastą džiovyklę, ji užimtų visą laisvą erdvę tarp lovos, komodos ir virtuvės. Reiškia – televizoriaus gulėdami ant lovos nebematytumėte, o ir spinteles virtuvėje pasiektumėte tik įveikę kliūtis.

Bet kliūčių yra ir daugiau. Nors bute įrengtas gartraukis – tokioje mažoje erdvėje besisukiojantys kvapai kaipmat įsigertų į drabužius. Tad jei tą patį vakarą svajojote apie česnako aromate namus paskandinančią keptą duoną ir skalbinių džiovinimą – teks rinktis tik vieną iš jų, nebent jums patinka, kai skalbiniai įsigeria kepinių kvapo.

Ne viskas taip blogai

Eksperimentui pasirinktas 18 kv. m ploto butas nėra mažiausias, kokį galima rasti nuomos skelbimuose. Mažiausias kokį pavyko rasti – vos dvylikos kvadratinių metrų. Ir juose telpa viskas – ir dušo kabina, ir tualetas, ir nedidelė virtuvėlė, ir miegamasis.

Prieš eksperimentą kėlėme klausimus: ar tokiame bute įmanoma gyventi dviese? Kokie tokio būsto trūkumai, o kokie – pliusai? Tai atsakymas vienareikšmis – gyventi galima ir vienam, ir dviese. Tiesa, reiktų gerokai apriboti maisto gaminimą, nes tiesiog maisto gamybos metu kylantys garai ir kvapai nusėstų ant drabužių.

DELFI eksperimentas: gyvenimas mažame bute

Nors drabužių nebūtų tiek jau ir daug, nes spintai vietos tiesiog nėra. Priprasti reiktų ir prie retkarčiais dūzgiančios skalbimo mašinos kambario viduryje.

Vis dėlto gyventi ir tokiame bute sutalpinti svarbiausius gyvenimo daiktus tikrai įmanoma. Nors, reikia pripažinti, tikrai nebūtų labai patogu.

Pliusai ir minusai

Tokio būsto pliusas – be jokio abejonės – erdvės dydis, ypač tiems, kurie nemėgsta namų ruošos. Erdvė maža, tad ir tvarkytis reiktų labai mažai.

Dar vienas pliusas – toks būstas priverstų pagalvoti, ar jums reikia naujų rakandų ar drabužių. Nes šie paprasčiausiai tiesiog nebetilptų, tad gyvenimas tokiame būste skatintų mąstyti.

Minusų kiek daugiau. Virtuvė įrengta vos per žingsnį nuo lovos, o padžiovus skalbinius – ir nuo džiovyklės. Skalbinių mašinos garsai, tikėtina, taip pat pradėtų įgristi.

DELFI eksperimentas: gyvenimas mažame bute

Per daug patogumo nekelia ir elementarus naudojimasis klozetu, kai reikia sėdėti šiek tiek šonu.

Galvą tektų pasukti ir norint pasikviesti svečių – keli ant sofos, keli ant žemės, dar keli ant kėdžių. Atrodo, normalu, tik nepamirškite, kad keliems prisėdus ant žemės, laisvos grindų vietos visame bute liktų maždaug trys kvadratiniai metrai.

Dar vienas minusas – viskas vyksta vienoje erdvėje. Pavyzdžiui, kava verdama maždaug per žingsnį nuo lovos, tad beveik nelieka tikimybės, kad kol vienas verda vandenį virdulyje, kitas toliau ramiai miega nė nekrūptelėdamas.

O pabaigai – pats didžiausias pliusas. DELFI atliko eksperimentą trumpalaikei nuomai skirtame bute, tad jo didžiausias privalumas tas, jog jis skirtas trumpam ir patogiam apsistojimui. Tam jis puikiai ir tinka.

Gyvenimas 18 kvadratinių metrų ploto bute:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (237)