„Manome, kad užtruko šitas procesas ir reikia galbūt narsos ir ryžto, jog valdžios institucijos priimtų nuostatą, kad kortelė būtų privaloma“, – Seime trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė LSA prezidentas Dalius Gedvilas.

Pasak jo, statybininko kortelės privalomumą remia 11 statybos srities darbuotojus vienijančių asociacijų, o jos diegimas užtruko dėl nelegaliai dirbančių statybininkų.

„Turėtume didžiulį pokytį ir reformą darbo rinkoje. Įmonės, kurios dabar negali konkuruoti su tomis, kurios dirba nelegaliai, galėtų dalyvauti konkursuose, kur šiandien jos nepajėgia pateikti tinkamos kainos vien todėl, kad daug asmenų dirba nelegaliai ar su verslo liudijimais ir jų mokestinė našta yra gerokai mažesnė“, – tvirtino D. Gedvilas.

Jis pabrėžė, kad kortelių prašo ir į užsienį išvykę statybininkai, ir Lietuvoje individualiai dirbantys asmenys, kurie turi verslo liudijimus arba verslo pažymas.

Trišalė taryba gegužę pritarė privalomos statybininko kortelės įteisinimui, tačiau kol kas nesutarė, kas turėtų sistemą įgyvendinti. Vyriausybės atstovai nesutinka, kad sistemą administruotų LSA.

Vyriausybės kanceliarijos Strateginių kompetencijų grupės vyriausiasis patarėjas Vaidas Augustinavičius tuomet sakė, kad kortelė galėtų būti įvesta kitąmet, o rūpintis ja turėtų Socialinės apsaugos ir darbo ministerija kartu su Valstybine darbo inspekcija.

LSA korteles išduoda nuo praėjusių metų liepos. Anot D. Gedvilo, jos išduodamos išlaikius egzaminą, tą yra padaręs apie 1 tūkst. statybininkų.