Renkasi užmiestį

Prabangaus NT agentūros „Baltic Sotheby`s International Realty“ partnerė Egidija Bružienė ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė, kad nors anksčiau buvo įprasta manyti, kad prabanga yra tai, už ką tenka pakloti daug pinigų, šiandien šis terminas kiek pasikeitęs.

Pasak jos, didesnes pajamas gaunančių pirkėjų siekis šiandien yra įsigyti nebe tai, kas brangu, tačiau tai, kas kokybiška.

„Pagrindiniai kriterijai šiai dienai renkantis būstą dabar yra gyvenimo būdas, kurį trokšta gyventi klientas, ir būsto vieta, susisiekimas“, – teigė E. Bružienė bei taip pat vardijo, kad pirkėjams svarbus privatumas, saugumas, tai, kad būstas būtų technologiškai pažangus ir išmanus, turėtų naujausius inžinerinius sprendimus.

„Kitaip tariant, svarbu, kad būstas aptarnautų žmogų, o ne atvirkščiai“, – pridūrė ji ir taip pat paminėjo, kad prabangus NT pirkėjams svarbu, kad netoliese būtų ir sporto centras, sveikatingumo zonos, golfo aikštynai ir pan.

Nors dažnai girdima apie senamiesčiuose dangų siekiančias NT kainas, E. Bružienės teigimu, prabangus būstas gali būti nebūtinai tik miesto centre.

Pasak jos, tai ir tokie būstai, kurie nuo miesto centro yra nutolę apie 20 minučių kelio automobiliu, tačiau juose gyvenant galima mėgautis miškais, ežerais ir daugiau būti gamtoje.

Kainos – ne kiekvieno kišenei

Kalbant apie rinkoje esančias prabangaus NT kainas, akis gali tekti išpūsti daugeliui.

Vardindama apvalias sumas E. Bružienė sakė, kad prabangiu NT įprastai laikomas tas rinkos segmentas, kurio sandoriai viršija 300 tūkst. Eur, o tokių prabangių būstų dalis rinkoje pernai sudarė beveik 6 proc. visų gyvenamųjų patalpų rinkoje sudarytų sandėrių.

Pasak jos, šis skaičius rodo, kad pastaruosius keturis metus rinka išlieka stabili.

„Kalbant apie prabangius namus bei kotedžus, kurie yra brangesni nei 300 tūkst. Eur, jų pardavimai pernai sudarė 5,91 proc. rinkos, o aukštesnės klasės prabangių butų pardavimai, kurie taip pat kainavo daugiau nei 300 tūkst. Eur, 2018 m. siekė 1,23 proc., nors pastarųjų keturių metų vidurkis buvo 1,16 proc.“, – patikslino ji.

Visgi milijonų verti būstai – ne kiekvieno kišenei. Pardavėjų skaičiavimais, sostinėje prabangaus NT kainos naujai vystomų butų projektuose svyruoja tarp 3-6 tūkst. Eur už kvadratinį metrą.

„Prabangiose vietose esančiose individualių namų kainos, įskaičiuojant ir žemės sklypo vertę, svyruoja tarp 2,5-5,4 tūkst. Eur/kv.m., tai priklauso nuo namo bei sklypo dydžio, statybos ir
apdailos kokybės“, – sakė ji.

Nepaisant aukštų prabangaus būsto kainų specialistė sakė, kad NT kainos Vilniuje 2018-aisias augo visuose NT segmentuose.

„2018 m. fiksuotas 3 proc. visų butų kainų augimas bei 1 proc. išaugo individualių namų kainos“, – teigė ji.

Pasak E. Bružienės, tokiam kainų didėjimui daugiausia įtakos turėjo mažėjantis nedarbo lygis, žemos palūkanų normos, kylantis darbo užmokestis, o kaip dar labai svarbias priežastis ji įvardijo ir išaugusią pirkėjų kartelę bei didėjančius statybos kaštus.

„Kai statomas individualus namas ar vystomas didesnis projektas, tai investicijos į tai yra gerokai didesnės, nei buvo anksčiau, dėl to gauname ir didesnę pardavimo kainą“, – sakė ji ir skaičiavo, kad 2018 m. iš viso Lietuvoje būstui įsigyti pirkėjai išleido 2,05 mlrd. Eur.

Pirkėjai – asmenys iki 40 m.

Kas tie, kurie perka namus už milijonus? Kaip pasakojo UAB „NT valdymo sprendimai“ direktorius ir „Vilon City“
projekto partneris Karolis Matulevičius, šiandien tai daugiau jauni žmonės, kuriems yra iki 40 metų.

„Prabangiu NT savo gyvenimui domisi jauni, veiklūs žmonės, dar tik kuriantys šeimas. Dažniausiai tai verslininkai, IT darbuotojai arba asmenys, užimantys aukštas vadovų pareigas.

Jiems yra aktualu gauti visiškai išbaigtą objektą, svarbu, kad aplinka nereikalautų asmeninės priežiūros“, – išskyrė jis ir pabrėžė, jog tokie asmenys namus dažniausiai perka ne visam gyvenimui, o kažkuriam laikotarpiui, etapui ir visada yra pasiryžę keisti gyvenamą vietą.

„Brangaus NT pirkėjams ir gyventojams prabanga yra ne daiktai, o gyvenimo būdas – veikla, gaunamos paslaugos, komfortas“, – sakė K. Matulevičius.

Tiesa, visgi nuvertinti nereikėtų ir kiek vyresnių pirkėjų. Dažnas prabangaus NT klientais yra ir asmenys, kuriems yra 55 metai ir daugiau.

„Jie turi savo verslus, jiems svarbi ramybė“, – sakė specialistas. Anot jo, Lietuvoje pagrindiniai prabangaus NT pirkėjai yra patys lietuviai.

„Perka ir užsieniečiai, tačiau jų, lyginant, pyrago dalis daug mažesnė. Dažnai domisi pirkėjai iš Tolimųjų Rytų, Dubajaus, Azijos ir Vakarų Europos“, – sakė jis.

Vila už milijoną: kaip viskas atrodo

Po spaudos konferencijos DELFI lankėsi viloje, įsikūrusioje „Vilon“ miestelyje, kuris nuo Vilniaus yra nutolęs kelioliką kilometrų.

Kai atvykome, prie vienos jų dar plušėjo darbininkai, o kitos šešios, kaip išdavė projekto „Vilon City“ partneris K. Matulevičius, jau yra parduotos ir turi savo šeimininkus.

Vila, į kurią mums buvo leista įkišti nosį, kainavo 1,2 mln. Eur ir šiandine priklauso užsieniečiui. Joje – 350 kv.m.

„Čia yra penki miegamieji ir visi turi po atskirus sanitarinius mazgus“, – rodydamas kambarius sakė jis.

Tiesa, kambariai pasirodė išties jaukūs. Juose buvo galima matyti ir didžiules drabužines, itin erdvius vonios kambarius bei pro miegamojo langus atsiveriantį vaizdą į golfo laukus.

Didžiausia įspūdį, ko gero, paliko itin erdvi svetainė su židiniu bei valgomasis ir, žinoma, iš valgomojo atsiverianti terasa poilsiui.

„Netolimoje ateityje čia atsidarys naujas SPA ir sveikatinimo centras, prekybos centras, biurų patalpos, vaikų darželis ir mokykla bei pažintinis zoologijos parkas“, – apie planus sakė K. Matulevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)