Šeimos pagausėjimo sulaukęs ir dėl to didesnį butą įsigijęs vilnietis Kristoforas DELFI pasakojo, kad situacija ieškant meistro šiandien primena tai, kas buvo prieš 2009 metų finansų krizę.

„Įsigijau 70 kv. m butą senos statybos name. Jam reikia standartinio remonto: perdažyti lubas, sienas, grindis, dar sanitariniame mazge yra keli darbai.

Padariau eksperimentą – meistrų ieškojau ne pagal rekomendacijas, o skelbimuose. Apskambinau gal 10 meistrų ir tendencijos panašios, kokios buvo prieš 10 metų, prieš 2009 metų finansų krizę. Anuomet viskas baigėsi tuo, kad remontą dariausi pats, nes išvis nepavyko rasti darbuotojo“, – kalbėjo jis.

Vyras sakė pasinaudojęs tinklapyje infostatyba.lt pateikiamomis orientacinėmis statybos darbų kainomis.

„Jei nesi ekspertas, gali ten pasitikrinti. Pavyzdžiui, standartinė dažymo kaina yra 5 eurai už kv. m, o kadangi dažyti reikia 2 ar 3 kartus, tai ir yra kaina už viską. Pagal ten pateikiamas kainas, suskaičiavau, kad tik darbai (be medžiagų) man turėtų kainuoti 2–3 tūkst. eurų“, – pasakojo Kristoforas.

Jis sakė, kad buvo nusiteikęs tam, jog dalis meistrų šiuo metu bus užsiėmę.

„Paskambini, o meistras atsako: „perskambink už pusės metų“. Taip, tokia kategorija yra. Dar po to feisbuke parašiau, kad ieškau meistro, tai iškart sulaukiau komentarų, kad jei kas sutiks dabar, tai bus prastas meistras. Sakė, kad visi rimti meistrai turi darbo pusę metų į priekį.

Meistrų klausiau, kada gali pradėti, kiek kainuos ir kada baigs. Tai visi pasakė sustoti: „Čia ne tu uždavinėji klausimus, tai mes atvažiuosime ir pažiūrėsime, ar norime to objekto“.

Pavyzdžiui, jei turi butą 4 aukšte be lifto, tai meistrui gali nepatikti, nes reikės nešti medžiagas aukštai. Tada jis gali norėti, kad viskas jau būtų atnešta.

Dar sulaukiau komentaro, kad reikia susitikti ir tada meistras nuspręs, ar dirbs – pažiūrės, ar „fainas“ šeimininkas. Ieškodamas meistro pasijauti lyg dalyvaudamas darbo pokalbyje, stengiesi būti mandagesnis, gražesnis nei įprastai“, – pasakojo vilnietis.

Jis sakė, kad šių paieškų kulminacija buvo, kai vienas meistras jau viską apžiūrėjo, įvertino ir pasakė: kainuos 13 tūkst. eurų.

„Pagalvojau, kad gal jis dar litais skaičiuoja. Ne, – sako, – eurais. Čia jau man buvo per daug, pasakiau, kad nebeturime apie ką kalbėti. Žinoma, gal yra žmonių, kurie turi tiek pinigų“, – kalbėjo Kristoforas.

Vyras patarė vos išgirdus tokią „kosminę“ kainą, iškart geriau ieškoti kito meistro.

„Nuo kosminės kainos ką nusiderėsi, vis tiek bus per daug. Aišku, per pigūs variantai irgi nėra geri, ypač, jei meistras nekonkretizuoja darbų“, – sakė jis.

Moka tik baigus darbus

Kristoforas nurodė, kad meistro paieškos truko kelias savaites.

„Dabar jau radau, bet per feisbuką. Sakė, kad baigs per porą savaičių. Jie nurodė kvadratinių metrų įkainius, sutarėme, kad jie padaro darbą, paskaičiuoja, aš sumoku“, – sakė jis.

Vis dėlto vyras šiek tiek nerimauja, nes butą, kuriame gyvena dabar, yra pardavęs ir turės per mėnesį iš jo išsikraustyti. „Spaudžia terminas“, – sakė jis.

Vyras pastebėjo, kad visi meistrai, su kuriais jam teko bendrauti, dabar dirba su individualios veiklos pažymėjimu.

„Su dabartiniais darbuotojais netgi sutartį pasirašėme, su įkainiais. Galiausiai turėtų išrašyti sąskaitą faktūra. Dabar moku įvairiai – jei ko nors reikia greitai, pavyzdžiui, medžiagų, tada grynais duodu“, – apie atsiskaitymą už darbus pasakojo Kristoforas.

Jis nurodė, kad bene vienintelė apsisaugojimo priemonė nuo nesąžiningų ar nekokybiškų darbų, jo supratimu, yra mokėti tik po darbų atlikimo.

Orientacinės kainos

Tinklapio infostatyba.lt skiltyje „Statybos darbų rinkos kainos“ galima rasti informacijos apie tai, kiek kainuoja vieni ar kiti remonto darbai.

Pavyzdžiui, dekoratyvinis gipso plokščių montavimas kainuoja 3,5 euro už kvadratinį metrą, laminato klojimas – 5,5 euro už kv. m, lygus klinkerio klijavimas – 16 eurų už kv. m, gyvatuko montavimas – 30 eurų, durų skambučio montavimas – 10 eurų ir t.t.

Šie duomenys surinkti apklausos būdu.

Tinklapyje nurodoma, kad statybų kainos priklauso nuo daugelio faktorių, tokių kaip darbų trukmė, naudojamų įvairių medžiagų, priemonių, paklausos rinkoje ar konkurencijos.

„Didelę dalį statybos kainos sudaro medžiagos ir darbo užmokestis, todėl įvertinus rangovo pasiūlymą visų pirmą reikėtų atkreipti dėmesį į tai, ar medžiagų ir darbų kainos neviršija rinkos kainų. Norint apytiksliai nustatyti planuojamų statybos darbų kainą, neturint projekto, pakanka žinoti namo plotą ir apsispręsti, kokia bus namo konstrukcija ir komplektacija.

Pasistenkite įvertinti medžiagų kiekius. Jeigu neturite medžiagų kiekių žiniaraščio, kai kurių medžiagų kiekį galima nustatyti pagal turimus brėžinius. Pavyzdžiui, betono ar mūro, skiedinio tinkavimui ir apšiltinimo medžiagų kiekį galima nustatyti plotą padauginus iš sluoksnio storio. Iš brėžinių taip pat gana nesunku nustatyti grindų dangos, plytelių ar stogo dangos kiekį. Skaičiuojant apytikriai, patartina pasilikti atsargą numatant likučius, užleidimus, rezervą sugadinimui.“, – rašoma tinklapyje.

Dėl kainų taip pat galima pasitarti socialiniuose tinkluose. Pavyzdžiui, „Facebook“ galima rasti beveik 200 tūkst. narių turinčią grupę „Gerų meistrų kontaktai - Siūlyk / Ieškok“. Joje taip pat galima rasti meistrų paslaugų pasiūlymų.

Ką daryti, jei darbai nekokybiški

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba yra parengusi naudingos informacijos apie tai, ką verta žinoti prieš kreipiantis į rangovą ar kilus nesutarimų dėl jau atliktų darbų.

„Jeigu samdote meistrus, kurie dirba pagal individualios veiklos pažymėjimus, įsitikinkite, kad jų pažymėjimai yra galiojantys. Detaliai aptarkite planuojamus atlikti darbus, medžiagas, spalvas ir kt.

Nustatykite aiškius mokėjimų už atliktus darbus terminus, aptarkite sąlygas dėl mokėjimų sustabdymų, jei darbai neįvykdomi ar įvykdomi netinkamai. Įtvirtinkite atliktų darbų garantinius terminus“, – pataria tarnybos atstovai.

Nurodoma, kad darbų rezultato priėmimo metu arba naudojimo metu nustačius darbų trūkumus, vartotojas turi teisę savo pasirinkimu pareikšti vieną iš šių reikalavimų: neatlygintinai pašalinti trūkumus per protingą terminą, atitinkamai sumažinti darbų kainą, atlyginti trūkumų šalinimo išlaidas, jeigu užsakovo teisė pašalinti trūkumus buvo numatyta rangos sutartyje, pareikalauti pakartotinai ir neatlygintinai atlikti darbus.

„Šiuo atveju reikėtų raštu kreiptis į rangovą ir išdėstyti pasirinktą reikalavimą. Jei per 14 kalendorinių dienų nuo raštiško kreipimosi į rangovą jums nebus pateiktas atsakymas, arba gautas atsakymas jūsų netenkins, jūs turite teisę kreiptis į Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą dėl ginčo nagrinėjimo Vartotojų teisių apsaugos įstatyme įtvirtinta vartotojų ir pardavėjų, paslaugų teikėjų ginčų sprendimo ne teismo tvarka“, – rašoma tarnybos tinklapyje.

Taip pat pastebima, kad Civiliniame kodekse nustatyta, jog rangovas ir kiti statybos dalyviai atsako už objekto sugriuvimą ar defektus, jeigu objektas sugriuvo ar defektai buvo nustatyti per 5 metus, per 10 metų (esant paslėptų statinio elementų (konstrukcijų, vamzdynų ir kt.) arba per 20 metų (esant tyčia paslėptų defektų).

Nustatyti terminai pradedami skaičiuoti nuo visų rangovo atliktų statybos darbų rezultatų perdavimo užsakovui dienos (kai statyba vyko rangos būdu) arba nuo statybos užbaigimo dienos (kai statyba vyko ūkio arba mišriu būdu).

Tarnyba dar nurodo, kad vartotojai gali atsisakyti rangos sutarties. „Civiliniame kodekse numatyta, , kad užsakovas bet kada iki darbo rezultato priėmimo gali nutraukti sutartį, sumokėdamas dalį nustatytos kainos, proporcingą atliktam darbui. Šiuo atveju rangovas turėtų pagrįsti reikalaujamą sumokėti sumos dalį“, – rašoma tarnybos tinklapyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (426)