Aukso grynuolis

Iš pirmo žvilgsnio, pačiame Vilniaus centre esantis apleistas pastatas tikrai neprimena tokio, už kurį būtų galima pakloti tokią sumą.

Apgriuvusios sienos, byrantis namo fasadas, apleistos patalpos ir išdaužyti langai – tokį vaizdą galima matyti apsilankius adresu Giedraičių g. 2.

Tačiau varžytinėse už tokiame pastate antrame aukšte esantį dviejų kambarių 44 kv. m. butą su rūsiu, kurio gyvenamų patalpų plotas siekia vos 29 kv. m., prašoma įspūdinga suma – 430 tūkst. Eur. Tiesa, į kainą taip pat įeina ir 0,4 aro žemės sklypas.

Kaip pastebėjo specialistai, čia, ko gero, svarbiausias visai ne namas ar jame esantis butas, o tai, kurioje vietoje jis stovi ir kokius planus turi turto bendrasavininkai.

„Skaičiuojant pagal kvadratinio metro kainą, tai gauname beveik 10.000 EUR/kv.m, kas yra visiškai neadekvati buto kaina, turint omenyje, kad kalbame apie butą, kuris yra visiškai apleistame name ir netinkamas gyventi.

Tokią kainą būtų sunku pagrįsti net jei tai būtų ir super gerai įrengtas prestižinis būstas, nes Vilniaus rinkoje brangiausi butų sandoriai patenka į 5000-6500 EUR/kv.m intervalą, tad čia akivaizdu, kad turto kaina nustatyta remiantis kažkokiais kitais kriterijais“, – mintimis dalinosi VšĮ „RealData“ vadovas ir NT analitikas Arnoldas Antanavičius.

Pasak specialisto, situacija gali būti ir tokia, kad tai yra paskutinis parduodamas butas name, dėl kurio NT plėtotojas negali disponuoti sklypu.

„Tokiu atveju, tai įgauna kitą vertę“, – sakė jis teigė, kad kadangi pirmasis varžytinių etapas neįvyko, tai, panašu, kad šalių lūkesčiai dėl kainos gerokai prasilenkia.

Priklauso dviem įmonėms

Remiantis Registrų centro duomenimis, Giedraičių g. 2 esančiame name iš viso yra 12 butų. Iš jų 2 butai ir 3 negyvenamos patalpos priklauso UAB „Vyspra“. Jos visą akcijų paketą valdo Linas Rupeika, o direktoriaus pareigas šioje įmonėje eina Rolandas Amšiejus.

Kaip galima matyti, visus butus ir negyvenamas patalpas šiame name įmonė įsigijo prieš kiek daugiau nei dešimtmetį, 2007 metais.

Kita dalis butų, o tiksliau, dar 8, priklauso investicijų į nekilnojamąjį turtą (NT) kompanijai „Hanner“, kurios valdybos pirmininkas yra Arvydas Avulis. Čia įdomu tai, kad įmonė visus butus įsigijo 2007-aisiais.

Tiesa, įspūdingą sumą kainuojančiame pastate taip pat yra du butai, kurie nepriklauso nė vienai iš jau paminėtų įmonių. Vienas jų – šiandien už įspūdingą sumą varžytinėse parduodamas 44 kv. m dviejų kambarių butas su rūsiu, ir kitas – priklausantis dviem privatiems fiziniams asmenims, kurio plotas sudaro 42 kv. m.

Kainą nustatė kreditoriai

Kaip DELFI pasakojo už šio buto varžytines atsakingas bankroto administratorius įmonės „Valeksa“ direktorius Stasys Poškus, anksčiau minėtas butas priklausė turto valdymo kompanijai UAB „Amber realty management“, tačiau įmonei bankrutavus turtą nuspręsta parduoti varžytinėse.

Specialistas aiškino, kad anksčiau bankroto procesą vykdė kitas administratorius, tačiau jam atsisakius tęsti veiklą, administruoti šį atvejį buvo paprašyta būtent S. Poškaus.

Paklaustas dėl įspūdingos kainos specialistas aiškino, kad turto kainą nustato ne bankroto administratorius, o kreditoriai, arba, kitaip tariant, tie asmenys ar įmonės, kurioms skoloje liko bankrutuojanti „Amber realty management“. Anot jo, šiuo atveju kreditorių yra apie dešimt.

„Kreditoriai tokias kainas nustatė, matyt, atsižvelgdami į turto įsigijimą, nes turtas įsygytas yra dar brangiau nei buvo skelbta varžytinėse“, – išdavė S. Poškus ir pasakojo taip pat pasidomėjęs tokia parduodamo buto kaina ir sužinojęs apie tam tikrus ateities planus, susijusius su parduodamo turto vieta ir žemės sklypu.

„Teko girdėti, kad jau yra parengti detalūs planai toje vietoje statyti dangoraižį“, – išdavė jis ir sakė, kad tokius planus galimai turi turto bendrasavininkai.

Vyras pasakojo ir tai, kad per mėnesį laiko trukusį pirmąjį varžytinių etapą sulaukė keleto skambučių iš susidomėjusių asmenų.

„Dėl minėtų varžytinių buvo keli interesantų skambučiai. Kiek supratau iš klausimų – gerai žino situaciją su minėtu turtu. Manau, kad tai gretimų butų savininkai. Jie klausinėjo labai konkrečių klausimų“, – sakė jis ir pabrėžė, kad, šiuo atveju, ko gero, svarbesnis yra toje vietoje esantis žemės sklypas.

Visgi remiantis įmonių bankroto įstatymo nuostatomis – nekilnojamas turtas arba įkeistas turtas paduodamas privalomai skelbiant ne mažiau nei 2 varžytines, tad netrukus, kaip sakė, bus skelbiamos ir antrosios, tiesa, su kiek mažesne siūloma turto kaina.

„Dažniausiai taip ir būna, kad pirmose nenuperka, o antrose nuperka. Naujoji buto kaina jau yra žinoma, tačiau negaliu išduoti. Galiu pasakyti tik tiek, kad ji nebus ženkliai mažesnė. Tai kreditorių sprendimas“, – situaciją komentavo bankroto administratorius.

Ateityje – dangoraižių miestelis

Paties „Hanner“ atstovai patvirtino, kad minėtu adresu įmonei priklauso dalis butų ir sklypo, tačiau teigė, kad pastatas šiuo metu yra avarinės būklės ir yra neeksploatuojamas.

„Šiame name gyventojų nėra, patalpos nenuomojamos“, – informavo kompanijos atstovai.

Visgi užsiminus apie ateities planus minėtu adresu, atstovai sakė kol kas jų neturintys.

„UAB „Hanner“ aktyviai veikia nekilnojamojo turto rinkoje ir visuomet svarsto įvairias vystymo galimybes. Kalbant apie turtą adresu Giedraičių g. 2, šiuo metu neturime plėtros planų“, – teigė jie.

Susisiekus su UAB „Vyspra“ direktoriumi Rolandu Amšieju, šis DELFI sakė išvis negirdėjęs apie varžytines ir net nežinojęs, kad tokios vyksta, todėl minėtu butu nesidomėjęs ir bankroto administratoriui neskambinęs.

Paklaustas apie plėtros planus sakė, kad, apskritai kalbant, įmonės valdomi butai šiuo adresu yra investicija į ateitį.

„Kažkada tas objektas bus plėtojamas, nors dabar jis merdėjimo stadijoje.

Tame visame kvartale ateityje bus dangoraižių miestelis, dabar tik laiko klausimas yra. Kol kas ten nevyksta nei projektavimo darbai, niekas“, – atvirai DELFI sakė R. Amšiejus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (74)