DELFI pasikalbėjo su dviem vilniečiais – Justina ir Mariumi (vardai pakeisti pašnekovų prašymu), kurie sutiko papasakoti, kaip jiems sekasi naudotis „Airbnb“ platforma trumpalaikei nuomai, ir kiek iš tokios veiklos galima uždirbti.

Butas „išlaiko“ pats save ir dar lieka

Vilnietė Justina pusantrų metų nuomojo butą Vilniaus centre per „Airbnb“ platformą. Moteris pasakoja, kad išties pačiai tvarkyti daug reikalų net neteko, nes galima susirasti „administratorių“. Tai asmuo, kuris prižiūri ne vieną nuomojamą butą per „Airbnb“, o už tai pasiima dalį gaunamos nuomos.

„Mes kai butą įsigijome, tas žmogus jau prieš tai administravo, tad specialiai ieškoti nereikėjo. Jis prižiūrėjo buto „Airbnb“ paskyrą, paduodavo raktus, pasirūpindavo sutvarkymu, nereikėdavo patiems su tais žmonėmis susitikti. Tas žmogus ir daugiau butų turi, kuriuos tiesiog taip prižiūri. Tą sumokėtą nuomą dalinomės su juo, bet ne per pusę. Tai susitarimo reikalas, kokia dalis sumokama“, – sakė Justina, tačiau negalėjo patvirtinti, ar toks tarpininkas turi išsiėmęs šiai veiklai pažymėjimą ar kaip nors kitaip nurodo savo gaunamas pajamas.

Anot jos, tokios veiklos didžiausias pliusas, kad būstas „išsilaiko“ pats save ir dar lieka dalis gautų pinigų.

„Padengi visus mokesčius, pasidalini su administratoriumi ir dar kažkiek likdavo. Nebuvo noro iš to išgyventi, butas nestovėjo tuščias ir nereikėjo papildomai iš savų pajamų mokesčių mokėti. Po visų atskaitymų likdavo apie 150–200 Eur per mėnesį“, – skaičiuoja Justina.

Pasak jos, jei butas yra miesto centre, prabangesnis, o dar ir vasaros sezonas, galima už naktį prašyti ir 200 eurų.

Kitas DELFI kalbintas vilnietis Marius nuoma per „Airbnb“ užsiima jau dvejus metus ir nuomoja keturis butus. Pasak jo, iš tokios veiklos įmanoma uždirbi stabilias pajamas, tačiau daug kas priklauso nuo tokių faktorių kaip būsto vieta, įrengimas. Tai itin svarbu, kadangi konkurencija trumpalaikės nuomos sektoriuje – didelė.

„Butas miesto centre visuomet turės daugiau potencialo nei butas Fabijoniškėse ar Pašilaičiuose. Neišbandžiau, bet būtų sunku tikėti, kad butas sovietiniame blokiniame daugiabutyje miegamajame rajone galėtų tapti sėkminga investicija, padedanti generuoti stabilias pajamas. Galbūt kažkiek pajamų toks būstas ir galėtų generuoti, tačiau galėčiau lažintis, kad nenorėtumėte sulaukti svečių, už jūsų būstą tegalinčių mokėti 5 – 9 eurus už naktį. Ar bus stabilių pajamų, priklauso ir nuo to, kaip atrodo nuomojamas butas, kaip jis įrengtas, ar žmonės jame jaučiasi saugiai ir patogiai. Daugelis įsivaizduoja, kad užtenka tik turėti butą, ir pinigai plaukte plaukia. Deja, tokios iliuzijos sprogsta kaip muilo burbulas vos pabandžius eiti šiuo keliu. Trumpalaikei nuomai skirtų butų pasiūla yra milžiniška, norint sukurti gerą įspūdį būsimam svečiui, kad jis rinktųsi tavo NT, teks nemažai padirbėti.

Butas butui nelygu, vienas gali uždirbti daugiau, kitas – mažiau. Tai priklauso ir nuo kainodaros, ir nuo praeities rezultatų (ankstesnių svečių įvertinimus – jie vertina komunikaciją, švarą, skelbimo atitikimą realybei, vietą). Uždarbis priklauso ir nuo to, kiek butų turi, kur jie yra, kaip aktyviai rezervuojami. Įmanoma ir 1000, ir 4000, ir 10 000 eurų uždirbti. Nėra tokios ribos, kiek maksimaliai įmanoma“, – įsitikinęs vyras.

Pačiam Mariui daugiausia iš vieno buto per mėnesį yra pavykę užsidirbti 1500 eurų. Tuomet iš 31 mėnesio dienos buvo nerezervuotos tik 2. Visgi jis atviras, norint uždirbti dideles sumas ir darbo įdėti reikia daug. Vien turint nekilnojamojo turto savaime pinigai neplaukia.

„100 proc. užimtumo iki šiol nebuvo pavykę pasiekti, bet ir nėra tokio tikslo. Laisvos dienos skirtos generaliniams tvarkymams, kurių neįmanoma atlikti gyvenant žmonėms. Pavyzdžiui, čiužinio valymui, kai reikia bent 15 valandų jam išdžiūti po cheminio valymo, pagalvių, antklodžių skalbimui ir panašiai.

Kalbant apie pajamingumą apskritai, visi butai uždirba apylygiai. Sezoniškumas juntamas, tačiau mano atveju jis šiek tiek kitoks nei anksčiau skaitytų kitų būstų savininkų atvejais. Vasaris yra nelaukiamiausias mano mėnuo. Vasarį žmonės mažiau keliauja, tikėtina, daug pinigų yra išleidę didžiausių metų švenčių ir po jų buvusių didžiųjų išpardavimų metu. Visa kita – sezonas, tačiau pats pikas – gegužė-sausis.

Nereikėtų pamiršti, kad kiekvieno būsto pajamingumas skiriasi, kiekvienas atvejis yra individualus. Jeigu matote, kad jūsų kaimynas čia pasiekė puikių rezultatų, tai toli gražu nereiškia, kad ir jums taip pat seksis. „Jei jis gali, ir aš galiu“ – čia nepasiteisina. Sėkmė šioje srityje susideda iš daugybės komponentų. Ne kartą girdėjau samprotavimų, kaip puiku yra Vilniuje turėti NT. Nuomoji, sėdi koją ant kojos užsikėlęs, pinigai plaukia. Greičiausiai nuvilsiu tokių iliuzijų prisikūrusius žmones. Iki to momento, kai būstas pradeda generuoti pajamas, kurios džiugina, tenka nueiti be galo ilgą ir labai nelengvą kelią“, – sako vaikinas.

Nuostolius padeda atlyginti

Justina, paklausta apie patirtus nuostolius nuomojant butą patikino, kad šių nebuvo. Nebent buto įrengimą ir pritaikymą trumpalaikei nuomai vadintume nuostoliais.

„Nėra tekę susidurti, kad būtų nuniokotas butas. Buvo svarbu pasiruošimas tam butui, reikėjo investuoti į naujas lovas, patalynes, čiužinius, indus. Apie 800 eurų iš viso sumokėjome, kad butas būtų paruoštas nuomai. Pati, kai keliauju naudojuosi „Airbnb“ ir man pačiai maloniau, kai atvyksti į butą, kur yra viskas normaliai įrengta. Tą patį norėjau daryti ir pas save“, – teigė Justina pridėdama, kad labai svarbūs ir geri apsistojusiųjų atsiliepimai palikti „Airbnb“ platformoje. Tai padėdavo nustatyti ir geresnę nuomotojui kainą.

Keturis butus per „Airbnb“ nuomojantis Marius mano, kad greičiau atsipirks būstas miesto centre. Tačiau taip pat antrina, kad svarbu ir, jog po apsilankymo svečias parašytų gerą komentarą, pavyzdžiui, kad tai buvo jo geriausia „Airbnb“ nuomos patirtis. Tačiau dėl tokių komentarų reikia įdėti daug savęs, teigia vilnietis.

„Recepto neatskleisiu, kaip tą padaryti, bet neabejoju, kad kiekvienas būsto savininkas, dirbantis su trumpalaike nuoma, žino savų triukų. (…) Turistai – ne įžymybės, specifinių pageidavimų pasitaiko retai, dažniausiai jų nebūna, bet vis dėlto yra tekę sulaukti tokių, kad ekrane pamatęs žinutę kilstelėjau antakius. Vienas paskutiniųjų buvo toks: „Atvykstame tada ir tada, Vilniuje viešėsime pirmą kartą, bus mūsų su vyru jubiliejus (koks, nepatikslino). Gal galėtume ta proga sulaukti kažko ekstra? Bet jeigu ir nesulauksime, ir jeigu esate per daug užsiėmęs, tai nieko tokio“, – pasakoja vaikinas.

Taip pat Marius puikiai atsiliepia apie pačią „Airbnb“ platformą. Iš asmeninės patirties jis pasakoja, kad „Airbnb“ padeda išsireikalauti kompensacijos iš svečių, jei šie nuniokoja būstą. būstą nuniokojus apsistojusiems svečiams, „Airbnb“ padeda išsireikalauti kompensacijos.

„Naudojuosi tik „Airbnb“. Ji mano subjektyvia nuomone atrodo geriausia, labiausiai mylinti NT savininką.„Airbnb“ man asmeniškai atrodo daug patikimiau, nes „Airbnb“ yra bendruomenė, čia kiekvienas jos narys (jeigu jis ne ką tik užsiregistravęs), turi savo istoriją. Jei kažkada kažko svečias prisidirbo, tai greičiausiai atsispindės jo paskyroje. Be paskyros žmonės čia negali rezervuoti būsto“, – pabrėžė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (157)