Kaip teigiama ataskaitoje, kyla rizika dėl priemonės, skirtos kompleksinei paslaugų plėtrai integruotų teritorijų vystymo programų tikslinėse teritorijose, įgyvendinimo. Priemonėje buvo suplanuotas visas Vidaus reikalų ministerijos šio prioriteto veiklos lėšų rezervas (18,9 mln. eurų), kuris buvo prarastas, ministerijai nepasiekus veiklos peržiūros rodiklių 2018 m. tarpinių reikšmių.

Pagal šią priemonę vienas projektas - Šeškinės daugiafunkcis kompleksas - dar nėra pradėtas įgyvendinti, todėl dėl jam numatytų lėšų panaudojimo kyla didelė rizika. Užsitęsus privataus partnerio atrankai ir pakartotinai apskundus konkurso rezultatus, kaip pažymima ataskaitoje, kyla reali rizika nespėti šio projekto įgyvendinti iki 2023 m. pabaigos.

Atsižvelgiant į projekto apimtį ir sudėtingumą bei tokios apimties objektui pastatyti reikalingus pajėgumus, tiek Finansų ministerija, tiek Vidaus reikalų ministerija identifikavo riziką, kad nespėjus pilnai baigti objekto iki laikotarpio pabaigos, jis gali būti pripažintas nefunkcionuojančiu, o ES lėšos - prarastos.

Finansų ministras Vilius Šapoka teigia, kad siūloma sutarti dėl šio projekto finansavimo alternatyvų.

„Nuo 2015 metų priimtų sprendimų įgyvendinimo procesas užsitęsė, pradinis finansavimo modelis tapo netvarus. Rizika prarasti dešimtis milijonų ES investicijų virto realia grėsme. Įvertinę tai, siūlome Vidaus reikalų ministerijai kartu su Vilniaus miesto savivaldybe susitarti dėl šio projekto finansavimo alternatyvų. Tai svarbus objektas visuomenei, o jo įgyvendinimo sėkmė priklausys nuo savivaldybės lankstumo ir geranoriško bendradarbiavimo ieškant galimybių“, - Finansų ministerijos pranešime cituojamas V. Šapoka.

Vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas teigia, kad atsižvelgus į Finansų ministerijos vertinimą, reikia ieškoti naujų sprendimų, jog ES lėšos nebūtų prarastos.

„Nenorime stabdyti nacionalinės svarbos projekto, todėl siūlome savivaldybei spręsti klausimą ieškant alternatyvių finansavimo šaltinių, galbūt perskirstant finansavimą kitiems savivaldybės valdomiems projektams. Tikimės lankstumo iš savivaldybės pusės, tačiau reikia pažymėti, kad sklandus projekto įgyvendinimas, rizikos įvertinimas ir jos valdymas yra savivaldybės atsakomybė ir priklauso nuo savalaikių jos sprendimų“, - sako E. Misiūnas.

2015 m. Vyriausybės nutarimu buvo nuspręsta, kad „Šeškinės daugiafunkcio komplekso“ įgyvendinime dalyvaus Vyriausybė ir Vilniaus miesto savivaldybė.

ELTA primena, kad daugiafunkcio centro Šeškinėje statybos stringa dėl teisinių ginčų. Savivaldybei paskelbus viešąjį konkursą dėl vadinamojo nacionalinio stadiono statybų, pasiūlymus pateikė dvi bendrovės - koncerno „Icor“ valdoma „Axis Industries” ir „Vilniaus nacionalinis stadionas“ (VNS).

Vilniaus mero sprendimu bei remiantis Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) bei Centrinės projektų valdymo agentūros išvadomis, iš konkurso buvo pašalinta bendrovė VNS. Pernai spalio 19 dieną Aukščiausiasis Teismas patenkino VNS ieškinį ir įpareigojo Vilniaus miesto savivaldybę priimti ieškovės preliminarų pasiūlymą nacionalinio stadiono statybų konkurse.

Sausio pabaigoje savivaldybė pranešė, kad bendrovė VNS vėl šalinama iš dalyvavimo Nacionalinio stadiono koncesijos konkurse. Šeškinės daugiafunkcio komplekso projekto komisija, įvertinusi per metus dėl įvairių aplinkybių pasikeitusią VNS techninę ir finansinę kvalifikaciją, nusprendė, kad, siekdamas įrodyti savo tinkamumą projekto reikalavimams, VNS teikė melagingą informaciją apie savo konsorciumo sudėtį, taip pat techninius bei finansinius pajėgumus.

Bendrovės vadovas Renatas Načajus teigė, kad su jais siekiama susidoroti, paminti konkurenciją ir atverti kelią „Axis Industries“ „susitarti dėl vilniečiams ir visiems Lietuvos gyventojams nenaudingų sąlygų.„

Praėjusį trečiadienį Vilniaus miesto savivaldybės taryba preliminariai pritarė sutarčiai dėl nacionalinio stadiono statybos. Galutinį sprendimą numatoma priimti šį trečiadienį. Savivaldybė sutartį dėl stadiono statybos koncesijos turėtų pasirašyti su „Axis Industries“.

VNS teigė, kad kreipsis į prokuratūrą su prašymu pradėti viešojo intereso gynimo procedūrą ir ikiteisminį tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo tarnyba.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)