Vilniaus meras Remigijus Šimašius tikisi, kad šis konkursas suvilios geriausius pasaulio architektus.

„Nėra toks dažnas reiškinys kai Tarptautinė architektų sąjunga skelbia konkursus kartu su miestu ir šalimi. Baltijos šalyse per visą istoriją tai yra apskritai pirmas kartas. Objektas, pati vieta yra labai reikli ir kartu labai užvedanti, nukelianti mus į priekį su fantazijomis. Istoriškai irgi labai svarbi. Ir aš matau architektų degančias akis, kad daug kas norėtų, kad jų pastatas atsirastų tokioje vietoje. Čia bus ikoninis dalykas vienareikšmiškai“, - Vilniaus rotušėje specialiai surengtame konkurso pristatyme sakė R. Šimašius.

Lietuvos architektų sąjungos pirmininkės Rūtos Leitanaitės teigimu, Lietuvos architektai šiuo objektu domėjosi iš anksto, tikimasi, kad susidomės ir užsieniečiai.

„Konkursas organizuojamas kartu su Tarptautine architektų sąjunga, kuri veikia visame pasaulyje. Jie architektūriniams konkursams kelia labai aukštus reikalavimus, kurie yra išguldyti ir UNESCO patvirtintose taisyklėse kaip turėtų būti organizuojami architektūriniai konkursai“, - sakė R. Leitanaitė.

Pasak jos, daugiau kaip per tris mėnesius architektai turėtų parengti architektūrinę idėją pastato, kuriame būtų 1.500 vietų didžioji salė su vietomis orkestrui, chorui ir vargonams ir mažoji multifunkcė salė su 500 vietų. Trečioji labai svarbi pastato dalis būtų bendravimo ir edukacijos erdvė Tautos namai.

„Tai turi būti originali, inovatyvi architektūrinė idėja, kad Vilnius ir Lietuva būtų pristatomi kaip 21-ojo amžiaus miestas ir šalis. Tai turi būti su urbanistiniu, istoriniu ir socialiniu kontekstu derantis pastatas, pritaikytas žmonėms, kurie ten lankysis, kuris ne paneigs, o paryškins esamą kultūros vertybių paveldą. Be grožio šis pastatas turi būti funkcionalus ir patogus“, - sakė R. Leitanaitė.

Kultūros ministro Mindaugo Kvietkausko teigimu, Nacionalinei koncertų salei statyti yra numatyti 52 mln. eurų.

„Numatyta suma yra 52 milijonai eurų šio projekto įgyvendinimui. Sklypo pirkimui, pirmiesiems griovimo darbams jau yra panaudota Vilniaus savivaldybės lėšų 6 milijonai. Sumą siekta apibrėžti racionaliai, atsižvelgiant į užsienio šalių tokių salių statymo patirtis“, - sakė M. Kvietkauskas.

Būsimoji koncertų salė patenka į paveldo apsaugos zona, pastato aukštingumas ribojamas iki 25 m. Todėl, pasak R. Leitanaitės, dalis pastato patalpų greičiausiai bus įrengiama po žeme.

Planuojama, kad Nacionalinės koncertų salės įkurtuvės vyks 2023 metais. Tikėtina, kad salėje reziduotų Valstybinis simfoninis orkestras.