„Ober-Haus“ duomenimis, 2018 m. Vilniuje plėtotojai daugiabučiuose pastatė 4 355 butus, kurių gyvenamasis plotas sudarė kiek daugiau nei 218 tūkst. kv. m. Palyginti su 2017 m., butų buvo pastatyta 5 proc. daugiau ir tai buvo didžiausias pastatytų butų skaičius nuo 2008 m.

Nors butų statybų apimtys nepasiekė 2006-2008 m. rodiklių, tačiau praeiti metai pagal pasirinkimo galimybes Vilniaus butų pirkėjams buvo išskirtiniai.

„2003-2017 metais kasmet pirkėjai galėjo rinktis ne daugiau nei iš 50 skirtingų daugiabučių projektų, tai 2018 metais jau galėjo pradėti kurti savo gyvenimą 58 skirtinguose tai metais pastatytuose projektuose. Vadinasi, pirkėjams realiai buvo pasiūlytas plačiausias naujų butų pasirinkimas per visą nepriklausomos Lietuvos istoriją“, - sako „Ober-Haus“ Rinkos tyrimų vadovas Baltijos šalims Raimondas Reginis.

Pernai sparčiausiai ūgtelėjo pigesnių naujos statybos butų dalis bendroje metinėje pasiūloje. „Ober-Haus“ skaičiavimais, ekonominės klasės butų dalis (projektai, kuriuose butų su daline apdaila kainos sudaro iki 1,5 tūkst. eurų už kv. m), palyginti su 2017 m., išaugo nuo 30 proc. iki 45 proc.

„Tai neturėtų stebinti, kadangi daugiausiai butų buvo pastatyta Vilniaus miesto seniūnijose, kurios pasižymi žemiausiu naujos statybos butų kainų lygiu, pavyzdžiui, Pašilaičių ir Pilaitės seniūnijose“, - sako R. Reginis.

Tuo tarpu vidutinės klasės butų dalis per metus sumažėjo nuo 52 iki 36 proc.. Stabiliausia situacija išliko aukštesnės klasės projektuose (projektai, kuriuose butų su daline apdaila kainos viršija 2 tūkst. eurų už kv. m), kurių dalis 2018 metais ūgtelėjo nuo 18 iki 19 proc.

Įvertinę šiuo metu jau statomus ar greitu laiku pradedamus plėtoti daugiabučius, jų planuojamą statybų trukmę bei istorinę plėtros patirtį, „Ober-Haus“ prognozuoja, kad 2019 šiemet iš viso turėtų būti pastatyta apie 4,5-4,6 tūkst. butų, arba 5 proc. daugiau nei jų buvo pastatyta pernai.

„Žinoma, tiksliam šios prognozės išsipildymui reikės pagrindinės sąlygos - bent jau stabilios bendros ekonominės situacijos. (...)

Apibendrinant praėjusius ir žvelgiant į šiuos metus, akivaizdu, kad būsto plėtros vakarėlis tęsiasi ir artimiausiu metu pirkėjams tikrai bus iš ko rinktis“, - priduria R. Reginis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)