Labai svarbu atsiriboti nuo pirmo įspūdžio, emocijų ir pagalvoti, koks tos investicijos likimas bus po metų, trejų, dešimties? Žurnalas „Investuok“ siūlo atsitraukti, pamatyti kitus variantus ir apgalvoti ilgalaikę turto naudojimo strategiją.

Patraukli grąža – nuo 5 %

Būstų finansinė grąža yra patraukli tiek užsienyje, tiek Lietuvoje tol, kol ji viršija 5 %. Dažniausiai tai stabili grąža, būstus nuomojant ilgam laikotarpiui likvidžiose vietose – didmiesčiuose, centrinėse miesto dalyse.

Kurortuose būstus nuomojant trumpam laikotarpiui, metinė finansinė grąža didėja iki 10 %, bet tai galima pasiekti tik aktyviai dirbant su turtu. Kad ir kur investuotumėte – Lietuvoje, Ispanijoje, Kipre ar Turkijoje, – privalote įvertinti sezoniškumo poveikį, nes žiemos mėnesiai labai dažnai praryja piko metu gautą pelną.

Įsigyjant būstą tiek Lietuvos kurortuose, tiek užsienyje, dažnai pamirštama išskaičiuoti būsto išlaikymo mokesčius ir darbą, jei, pavyzdžiui, per savaitę kelis kartus gali tekti paruošti būstą naujam nuomininkui. O kur dar nuolatinės išlaidos dėl deramos būsto techninės priežiūros? Pamiršote ir tai? Neabejotinai dar norėsite didinti užimtumą ir naudositės tarpininkų paslaugomis („Booking“, „AirBnb“ ir pan.). Ar įvertinote tarpininkavimo mokesčius?

Ir sau, ir nuomai

Lietuviai, ieškodami būsto užsienyje, dažnai dairosi į Kiprą, Turkiją ir Ispaniją, bet dažniausiai būstus ten perka ne nuomai, o sau poilsiui, nes susisiekimas lėktuvais su šiomis šalimis yra pakankamai patogus, be to, didesnė gero oro tikimybė nei Lietuvos pajūryje. Tačiau kiek kartų per metus jūs leisite sau atostogauti? Apskaičiuokite, kiek jūsų atostogos per 10 metų kainuotų 5 žvaigždučių viešbutyje su pasiūlymu „viskas įskaičiuota“? Palyginkite šias ir būsto įsigijimo bei išlaikymo išlaidas ir tik tada priimkite sprendimą, ar apsimoka investuoti.

Praėjus keleriems metams, užsienyje būstą įsigiję asmenys pastebi, kad poilsiauti važiuoja kur kas rečiau, nei planavo, ir tada pradeda ieškoti, kas galėtų užsiimti jų būsto nuoma. Būsto administratoriaus, nuomojančio ir prižiūrinčio būstą, paslauga kainuoja apie 10–15 % nuomos pajamų, neskaičiuojant komunalinių ir kitų mokesčių. Jeigu atskaičius šias išlaidas finansinė grąža lieka ne mažesnė nei 5 %, tada tokį būstą nuomoti apsimoka, jeigu mažesnė – neteksite planuotų pajamų.

Lietuvoje ar užsienyje

Renkantis, kur įsigyti būstą – užsienyje ar Lietuvoje, – verta atkreipti dėmesį, kaip greitai bus galima reaguoti nenumatytais atvejais. Galimybė greitai pasiekti būstą, pavyzdžiui, keičiantis nuomininkams ar prireikus skubaus remonto, – vienas iš lemiamų veiksnių. Lietuvoje esantį būstą prižiūrėti ir nuomoti kur kas paprasčiau nei užsienyje.

Daugelis skaičiuoja, kad, pavyzdžiui, iki Ispanijos ar Turkijos nuskristi užtrunka tiek pat, kiek automobiliu nuvažiuoti iki Baltijos jūros, bet jie pamiršta į skrydį įskaičiuoti važiavimą į oro uostą ir iš jo, laukimą oro uoste, galimus vėlavimus ir net kelionės kainą. Dėl šių aplinkybių kelionė iki užsienio kurortų pailgėja bent jau dvigubai.

Be to, klaidinga manyti, kad investuoti į būstą poilsiui Lietuvoje rizikinga todėl, kad turime žiemą, o Viduržemio regione nuolatos šviečia saulė. Mes turime tokių kurortų, kurie ir žiemą išlieka tokie pat populiarūs kaip vasarą: Druskininkai, Birštonas teikia daug sveikatingumo paslaugų, dėl kurių ten žmonės poilsiauja ištisus metus. Tiek Lietuvoje, tiek užsienyje svarbu atkreipti dėmesį į infrastruktūros išvystymą šalia būsto, įvertinti vietovės patrauklumą – ar ten yra maitinimo paslaugų, parduotuvių, įvairių pramogų.

Šiandien Kipre tikrai galima rasti pigesnių būstų nei Lietuvos pajūryje, bet reikėtų atkreipti dėmesį į lokaciją, pavyzdžiui, naujų būstų kaina Šventojoje ir Nidoje gali skirtis net tris kartus. Šventojoje naujo įrengto būsto vidutinė kaina yra apie 1100 eurų už kv. m, o Neringoje kaina siekia iki 3 tūkst. eurų. Palangoje kainos taip pat skiriasi priklausomai nuo vietos – miesto centre kaina siekia 2,5–3 tūkst. eurų už kv. m, o užmiestyje – iki 1 tūkst. eurų.

Taigi kainų kontrastai tame pačiame mieste gali būti milžiniški, todėl labai svarbu viską gerai apsvarstyti ir tinkamai įsivertinti riziką.

Tai straipsnis iš žurnalo „INVESTUOK".

Gruodžio mėnesio žurnalo „Investuok“ numeryje taip pat skaitykite:

Tendencijų rubrikoje: Aptariame 2018 metus ir vertiname kiek buvo teisios ekspertų, tame tarpe ir mūsų pačių prognozės, situacijos vertinimas, bei kaip viskas vyko iš tiesų.

Rubrikoje Vertybinių popierių birža: Ar Šiaulių bankas ant prekystalio? Vertiname ir analizuojame Šiaulių banką. Nagrinėjame ir Europos bankų situaciją – atrodo jų sveikata prastesnė nei Šiaulių banko... Straipsnyje „Europos bankai pavojuje?“ analizuojame su kokiomis problemomis susiduria Europos bankai.

Tema: Kai visi kalba apie korekciją, dažnai tai būna geras laikas apsipirkti. Kaip yra šią žiemą?
Rinkos: Nagrinėjame kaip savo portfelius III ketvirtį pakeitė garsiausi pasaulio investuotojai - ką galime įžvengti, ką jie mąsto ir kokios jų investavimo idėjos? „Netflix“ – Ar viskas taip puiku? Ar tik netapo tai kas neįprasta nauja norma? Kur tai nuves? Kinija – ar tik ne Kiniją šį kartą sugriaus pasaulio ekonomiką? Kodėl visi su dideliu nerimu stebi situaciją šioje šalyje? Vertiname realia situaciją.

Nekilnojamasis turtas: NT kainas regionuose augina lūkesčiai – kai kur kainos užaugo net 50 %, ar tai gali būti racionali investicija? Įžvalgose – apie namo renovaciją – kaip padidinti NT vertę.
Ir dar: Komentarai, patarimai, „laisvalaikio rubrika“ , įžvalgos, fondų rezultatai, pasaulio, žaliavų, valiutų apžvalgos ir tai, ką rugsėjį viešai kalbėjo garsūs investuotojai bei ekonomistai.

Daugiau informacijos: www.investuok.eu